Tijdens onze vakantie in Portugal, waar jullie nog een uitgebreid reisverslag van krijgen, ontstond bij mij het idee voor deze piri-piri kippensoep. Wat nou als ik alle ingrediënten van kip piri-piri zou combineren tot een maaltijdsoep? En dan niet alleen de kip met de marinade, maar ook de tomaten, ui en oregano van de salade én de aardappels waar de frietjes van gemaakt worden?
Ik ging aan de slag en het resultaat was echt waanzinnig! Iedereen thuis, ook het bezoek, bleef ervan eten en de pan was gelijk leeg. Dat jullie heel graag dit recept wilden hebben werd wel duidelijk toen ik een foto op mijn Facebook en Instagram accounts plaatste 😉 Dus daar is ‘ie dan, het recept van mijn unieke piri-piri kippensoep. Geniet ervan!
Wat je nodig hebt voor 6 flinke kommen
- 3 rode pepers
- optioneel: 1 extra rawit peper als je echt van pittig houdt
- 8 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl grof zeezout
- 1 tl gedroogde oregano of blaadjes van 4 takjes verse oregano
- 1 el rode wijnazijn
- bakolijfolie
- 8 kippenpoten of 4 -bouten
- 1 winterwortel, in blokjes
- 5 flinke trostomaten, in blokjes
- 1 flinke ui, in dunne halve ringen
- 500 gr vastkokende aardappels, in kleine blokjes (kan gewoon met schil)
Wat je gaat doen
Marineren: 1 uur of een hele nacht / Bereiden: 30 minuten / Wachten: 45 minuten
1. Hak de pepers en knoflook grof en maal helemaal fijn met het laurierblad, paprikapoeder, zeezout, oregano, azijn en een flinke scheut olie. Het eindresultaat moet een smeuïge marinade zijn.
2. Leg de kippenpoten in een platte schaal en smeer ze helemaal in met 2/3 van de marinade. Dek af en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast, maar liever nog de hele nacht.
3. Zet een soeppan op het vuur en fruit de overgebleven 1/3 van de marinade in een scheutje olijfolie. Leg de kippenpoten in de pan, inclusief de marinade, en bak ze rondom bruin aan. Schep uit de pan.
4. Fruit de wortel en tomaat een paar minuten in de pan terwijl je blijft roeren. Voeg de kip weer toe en schenk er 1 tot 1,5 liter warm water bij totdat alles onder staat. Breng aan de kook en laat 45 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan.
5. Haal de kippenpoten uit de bouillon en laat iets afkoelen. Verwijder daarna het vel en pluis het vlees fijn. Zet apart.
6. In de tussentijd haal je een staafmixer door de bouillon en schenk je deze daarna door een (bol)zeef in een kom. Goed aandrukken zodat al het vocht uit de groenten door de zeef gaat.
7. Zet de soeppan weer op het vuur. Fruit de ui met een snufje zout 5 minuten op laag vuur in een scheut olijfolie. Schenk daarna de bouillon erbij en roer de blokjes aardappel erdoor. Laat dit circa 15 minuten koken totdat de aardappel beetgaar is. Roer daarna de kip erdoor en warm nog even door. Proef de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout.
8. Schenk de soep in kommen, garneer eventueel met blaadjes oregano en geniet!
Recept & fotografie: Francesca