Vandaag krijgen jullie het recept voor deze fantastische Italiaanse sandwiches met gepaneerde kip en pancetta. Fantastisch omdat dit ‘broodje’ alles heeft wat een perfecte sandwich hoort te hebben. Ten eerste is de sandwich goedgevuld, ten tweede passen alle ingrediënten perfect bij elkaar en ten derde heb je na het eten ongetwijfeld geen trek meer. Dus als je een keer wilt uitpakken tijdens de lunch, ga dan vooral voor deze sandwich. Maar zelfs als avondmaaltijd met een kom tomatensoep erbij hoor je mij niet klagen.
Italiaanse kookboek Big Mamma
Het recept voor de sandwiches komt uit het Italiaanse kookboek Big Mamma dat onlangs is verschenen. Het boek telt maar liefst 480 pagina’s met Italiaanse gerechten voor iedere gelegenheid, van voorgerechten om te delen tot aan pasta, pizza, feestmaaltijden, desserts en basisrecepten. Het boek is een ode aan Stella di Viesto, en haar keukenbrigade, eigenaresse van de goed aangeschreven en drukbezochte Italiaanse trattoria in o.a. Parijs. Net als Italiaanse mama’s is zij groot voorstander van zelfbereid eten, het in stand houden van familierecepten en kennis van je (lokale) producenten.
De tien geboden van Big Mamma
Big Mamma is een kookboek, maar eigenlijk ook een kookbijbel. En dat komt niet alleen door de dikte, maar vooral doordat je bij het openslaan al snel op de tien geboden van Big Mamma stuit. Ik citeer er een paar:
‘Gebruik peperkorrels en nooit (maar dan ook nooit) gemalen peper uit een potje’
‘Slijp je messen. Een bot mes is als lauwe rosé. Koop een aanzetstaal, dat is duur maar werkt prima.’
‘Eet liever drie verse tomaten met wat olie dan een kant-en-klare schotel of saus, vol zout, slechte vetten en conserveringsmiddelen.’
Heerlijk vind ik het no nonsens taalgebruik. En al houd ik me bij lange na niet aan alle geboden (maak je verse pasta altijd zelf is er bijvoorbeeld ook een), waar is het wel! Net als de Quanto Basta term die in het boek gebruikt wordt. Dat betekent ‘zoveel als nodig’ en vind je in ieder recept. Want net als in de Italiaanse keuken vinden ze dat je vooral uit moet gaan van je gevoel en smaak. Daar houd ik van!
Heel veel recepten en meer in Big Mamma
Dit kookboek is geschikt voor iedereen die dol is op de Italiaanse keuken, van koken houdt en op zoek is naar een héleboel inspiratie. Uiteenlopend van eenvoudige recepten tot aan klassiekers met een moderne twist tot aan achtergrondverhalen en basisrecepten. Bij het omslaan van zowat iedere bladzijde liep het water me in de mond. Dit is een boek wat je in de kast wilt hebben staan en waar je heel lang plezier van hebt!
Wat je nodig hebt voor 2 sandwiches
- 50 gr tomatensaus
- halve el rietsuiker
- 4 plakken pancetta
- 1 bol buffelmozzarella (125 gr)
- 1 kipfilet (ca. 180 gr)
- zout
- peper
- 75 gr paneermeel
- 1,5 tl gedroogde oregano
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 eieren
- klontje boter
- plantaardige olie
- 1 (volkoren) stokbrood of 2 pistolets
- 2 zongedroogde tomaten, in kleine stukjes
- paar blaadjes verse basilicum
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten + 5 minuten oventijd
-
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
Verwarm de tomatensaus en kook eventueel wat in als deze erg dun is. Proef en voeg wat suiker toe als de saus te zuur is.
-
Verhit een koekenpan en bak hierin de plakjes pancetta knapperig, laat uitlekken op keukenpapier.
-
Snijd de mozzarella in plakjes, laat het vocht er goed van aflekken en dep ze droog met een keukenpapiertje.
-
Snijd de kipfilet horizontaal doormidden en sla ze plat tot je twee schnitzels van een halve cm dikte hebt. Strooi er wat zout en peper over.
-
Meng in een diep bord paneermeel met de oregano, knoflook en zout en peper naar smaak.
-
Klop de eieren los en schenk in een ander diep bord. Haal de kipschnitzels eerst door het ei en daar door het paneermeel.
-
Verhit een klontje boter en een flinke scheut olie in een koekenpan, leg de schnitzels in de hete olie en zorg dat ze elkaar niet overlappen. Bak 2 tot 3 minuten aan elke kant en laat ze dan uitlekken op keukenpapier.
-
Snijd het stokbrood in gewenste grootte (tip: de lengte van de kipschnitzel zodat het precies past is handig) en snijd de helften open. Smeer wat tomatensaus over de broodhelften en verdeel er de plakjes mozzarella en pancetta over. Leg daar de gepaneerde kip op en daarboven op de zongedroogde tomaten en wat gescheurde basilicumblaadjes. Klap het stokbrood dicht, druk ze licht aan en leg ze voor ongeveer 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Deze Italiaanse sandwich met gepaneerde kip en pancetta is het eerste recept dat we probeerden uit Big Mamma, maar ik verwacht dat er nog vele zullen volgen, want wat was dit een fantastisch lekkere sandwich! Big Mamma kun je vinden in de boekhandels of op bol.com voor € 24,95.