Naast drie makkelijke smeersels voor de borrelplank en mini banketstaafjes met strooigoed maakten we dit jaar voor het sinterklaasfeest ook nog drie makkelijke hartige hapjes. Want buiten de cadeautjes, gedichten en surprises genieten we vooral van lekker eten tijdens pakjesavond. Ze noemen het niet voor niets ook wel het heerlijk avondje ;).
Wat je nodig hebt
8 spiesjes met Spaanse ham, mozzarella en basilicum
-
- 2 plakjes serrano ham
- 8 (sint)spiesjes
- 8 blaadjes basilicum
- 8 mini bolletjes mozzarella
Opgerolde spinazie omelet met zalm en roomkaas
-
- 4 eieren
- 40 gram gewassen bladspinazie, grofgesneden
- peper
- zout
- 1 el bakolijfolie
- 1 el roomkaas met kruiden
- 80 gr gerookte zalm, in plakjes
Knoflookbrood
-
- 50 gr boter
- 10 gram willekeurige combinatie verse kruiden, fijngehakt (bijvoorbeeld bieslook, peterselie, tijm)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rol pizzadeeg (koelvers)
- peper
- zout
- Parmezaanse kaas
Wat je gaat doen
Spiesjes met Spaanse ham, mozzarella en basilicum (bereidingstijd 5 minuten):
Snijd de plakjes ham in vieren. Rijg aan ieder spiesje een blaadje basilicum, bolletje mozzarella en stukje ham. Ook lekker met een (zongedroogd) tomaatje er nog tussen.
Opgerolde spinazie omelet met zalm en roomkaas (bereidingstijd 15 minuten + 15 minuten wachttijd):
Kluts het ei samen met de spinazie en peper en zout naar smaak. Verwarm olie in een grote koekenpan, giet het eimengsel erbij en laat de omelet op medium vuur in 10 minuten gaar worden. Keer zodra de omelet stevig genoeg is even om. Laat op een bord afkoelen. Besmeer dan met roomkaas en beleg met plakjes zalm. Rol voorzichtig op en snijd in plakken.
Tip: de spinazie omelet kun je ook al eerder bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen voordat je ‘m besmeert en oprolt.
Knoflookbrood (bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd):
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de boter smelten in een steelpannetje. Meng de kruiden en knoflook door de gesmolten boter. Rol je pizzadeeg uit en besmeer met de knoflookboter. Bestrooi met peper, zout en een dun laagje geraspte Parmezaanse kaas. Rol het deeg in de breedte op, leg op de bakplaat en vorm een S. Bak 20-25 minuten onderin de oven. Dek halverwege, of wanneer de korst goudbruin kleurt, af met aluminiumfolie.
Tip: je kunt het brood al eerder bakken, verwarm dan voor het serveren nog even 5 minuten ingewikkeld in aluminiumfolie op 200 graden.
Voor deze drie heerlijke hapjes hoef je maar even in de keuken te staan en heb je voor zowel de volwassenen als de kids een lekkere versnapering tijdens pakjesavond!
Recepten en fotografie: Francesca