Hartige banketletter met boerenkool en worst

Een banketletter met spijs kennen we allemaal, maar heb je weleens een hartige banketletter gegeten? Deze is gevuld met boerenkool en worst en is perfect als hapje voor de feestdagen. Wat je nodig hebt voor 1 hartige banketletter 500 gr bloemige aardappelen, geschild en in blokjes zout 100 gr gesneden …

Een banketletter met spijs kennen we allemaal, maar heb je weleens een hartige banketletter gegeten? Deze is gevuld met boerenkool en worst en is perfect als hapje voor de feestdagen.

Wat je nodig hebt voor 1 hartige banketletter

    • 500 gr bloemige aardappelen, geschild en in blokjes
    • zout
    • 100 gr gesneden boerenkool
    • boter
    • melk
    • 3 tl grove mosterd
    • snufje nootmuskaat
    • 1 rol koelvers bladerdeeg
    • 1 rookworst
    • 1 ei, losgeklopt

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 30 minuten

1. Kook de aardappels 20 minuten in een pan met water en een snuf zout. Voeg de laatste 5 minuten de boerenkool toe en laat meekoken.

2. Giet af en schep terug in de pan. Stamp tot een puree met een klontje boter en scheutje melk. Breng op smaak met mosterd, nootmuskaat en zout. Laat vervolgens helemaal afkoelen.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

4. Rol het bladerdeeg uit en snijd de rookworst doormidden.

5. Bestrijk het midden van het bladerdeeg met een deel van de puree, in de vorm van een rechthoek. Leg hier de 2 rechte worsten (want je hebt ‘m doormidden gesneden) in een rechte lijn op. Zo dat je ‘m straks nog in de vorm van een V kunt vouwen. Verdeel daar weer een deel van de puree over. Pak ‘m lekker in.

Tip: Ik maakte ‘m in de letter V, maar je kunt er natuurlijk iedere letter van maken. Snijd dan de worst in de juiste vormen.

6. Klap aan beide zijden het bladerdeeg over de vulling heen en snijd overtollig bladerdeeg aan de zijkanten eraf. Plak de naadjes dicht met vochtige vingers en draai de letter voorzichtig om. Leg de letter in de vorm van de V op het bakpapier en zorg dat de naden onderop liggen.

7. Bestrijk de letter met losgeklopt ei en maak wat inkepingen bovenin met een scherp mes. Ik maakte trouwens ook nog wat v-tjes met overgebleven bladerdeeg zodat ik niets hoefde weg te gooien en versierde hiermee de bovenkant. Bestrooi eventueel met wat wit of zwart sesamzaad.

8. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna iets afkoelen en snijd in dikke plakken.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer