Chili sin carne met bonen en groenten

We zijn allemaal wel bekend met chili con carne, het populaire Tex Mex gerecht met bonen, gehakt, ui en kruiden. Heerlijk vind ik die! Maar wist je dat er ook chili sin carne bestaat? Dus zónder vlees. Aangezien ik steeds vaker behoefte heb aan vegetarische gerechten, wilde ik deze chili zonder vlees weleens proberen. En je raadt het al, dat was zo’n succes dat ik het recept maar al te graag met jullie deel! Verwacht nu niet een kopie van de chili con carne met als enige verschil het vlees, want in de chili sin carne voeg je veel meer ingrediënten toe. Daardoor is het zeker een ander gerecht, ook al zit er maar één woord verschil in de naam.

Chili sin carne – ga voor een Tex Mex avond met groenten én bonen

Chili sin carne is een echte Tex Mex maaltijd waarbij bonen de basis zijn. En als je voor een vegetarische versie gaat zoals deze chili, dan krijg je naast veel eiwitten uit plantaardige bronnen ook lekker veel groenten binnen. Het gerecht is ook nog eens heel rijk van smaak.

Voor de zelfgemaakte chili sin carne gebruik ik een rode en bruine bonenmix en kidneybonen. Daaraan voeg ik een eigen specerijenmengsel toe en groenten zoals paprika en tomaat. Ook gaan er nog maïs en avocado in het gerecht en de chili sin carne wordt afgetopt met tortilla chips. Als er kleine kinderen mee eten kun je ervoor kiezen om minder peper toe te voegen of deze er helemaal uit te laten. Je kunt ook de basis maken zonder peper, eerst wat uit de pan scheppen voor de kinderen en daarna nog wat chilipeper toe te voegen zodat iedereen in het gezin ervan kan genieten.

chili sin carne

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

    • 1 el bakolijfolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 Spaanse pepers (of minder wanneer je niet van pittig houdt of wanneer je met kinderen eet), fijngehakt
    • 1 el tomatenpuree
    • 1/2 tl komijn
    • 1/2 tl oregano
    • 1/2 tl chilipoeder
    • 1/2 tl gemalen koriander
    • 1/2 tl kaneel
    • mespunt cayennepeper
    • 2 paprika’s, in blokjes
    • 200 – 250 gr bruine bonen
    • 200 – 250 gr kidneybonen
    • 1 blikje (150 gr) mais, uitgelekt
    • 500 ml gezeefde tomaten/passata
    • 300 gr witte rijst
    • 2 avocado’s
    • sap van een 1/2 limoen + 1 limoen in partjes
    • zwarte peper
    • zeezout
    • tortilla chips naturel
    • verse koriander, grofgehakt

Wat je gaat doen voor de zelfgemaakte chili sin carne

Bereiding: 45 minuten 

    1. Verwarm de bakolijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en peper.
    2. Voeg de tomatenpuree en kruiden toe en bak dit mee voor 1 minuut.
    3. Voeg dan de paprika, bonen, mais en passata toe. Laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes pruttelen.
    4. Kook in de tussentijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en maak de guacamole: meng de avocado met het limoensap en peper en zout naar smaak. Maal fijn met een keukenmachine/hakmolen of prak fijn met een vork. Proef en voeg eventueel nog meer limoensap en peper en zout naar smaak toe.
    5. Proef de chili sin en voeg eventueel wat zout toe. Serveer de chili sin carne met de rijst, guacamole, tortillachips, koriander en extra limoenpartjes.

Recept & fotografie: Dominique

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca