Deze capresespiesjes met gehaktballetjes zijn perfect voor de paasbrunch, -borrel of ieder ander feestelijk moment. Nou kennen we allemaal wel de capresepiesjes, maar dit is toch echt de 3.0 versie ervan. En dat komt met name door de waanzinnig lekkere gehaktballetjes met tomatensaus die ik eraan heb toegevoegd. De saus serveer je er in een bakje bij en daar doop je de spiesjes in. Succes verzekerd!
Wat je nodig hebt voor 24 spiesjes
-
- ½ afbak ciabattabrood (het andere deel kun je invriezen)
- olijfolie extra vergine
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- zeezout
- 300 gr rundergehakt
- 3 el panko
- 1 el Italiaanse/Siciliaanse kruiden (deze vind ik fantastisch ervoor)
- 1 ei, losgeklopt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- 1 blik pomodorini (ik hou van de pomodorini van Mutti voor mijn tomatensaus)
- 24 houten stokjes
- 12 cherrytomaten, gehalveerd
- 12 mini bolletjes buffelmozzarella, gehalveerd
- 24 grote blaadjes basilicum
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 35 minuten + Spiesjes maken: 10 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd het ciabattabrood in grove blokjes, ongeveer even groot als een mini mozzarellabolletje, en leg ze op het bakpapier. Meng een flinke scheut olijfolie met het uitgeperste teentje knoflook en een snuf zeezout. Schenk dit over het brood uit en meng met je handen door elkaar zodat het goed verdeeld is over het brood. Verdeel het brood gelijkmatig over het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en bak circa 10 minuten tot ze droog en krokant zijn, schep halverwege om. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.
2. Meng het gehakt met de panko, Italiaanse kruiden, snuf zout en losgeklopte ei in een kom en kneed kort door. Rol er daarna met je handen 24 balletjes van en leg deze op een bord.
3. Zet een braadpan/hapjespan op het vuur en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten in 2 el bakolie met een snufje zout. Schenk het blik pomodorini erbij en roer de tomaten (rustig aan) stuk met een pollepel. Zet het vuur lager en leg de gehaktballetjes in de saus (niet roeren, want dan gaan ze stuk). Laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Draain daarna de balletjes voorzichtig om en laat nog 10 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
4. Haal de balletjes uit de saus en leg ze op een bord om af te koelen. Haal de saus door een zeef en vang het vocht op in een kom. Druk al het vocht met een pollepel uit de ingrediënten. Laat de saus daarna ook afkoelen.
Tip: Alle stappen van 1 t/m 4 kun je al een dag eerder voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog de spiesjes te maken. Handig!
5. Als alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn is het tijd om de spiesjes te maken. Begin met een gehaktballetje en rijg daarna een half bolletje mozzarella, blaadje basilicum, halve cherrytomaat en een crouton aan het spiesje. Herhaal dit voor de andere spiesjes en serveer ze met het bakje tomatensaus.
Tip: Croutons over? Zet deze in een bakje op tafel erbij, ook heerlijk om te dopen in de tomatensaus.
Geniet van deze zalige capresespiesjes en een kleine waarschuwing vooraf…voor je het weet zijn ze op 😉
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious