Hoe een traditionele salade caprese bereid moet worden, weten jullie vast wel. Met goede buffelmozzarella, smaakvolle tomaten, olijfolie extra vergine en blaadjes verse basilicum kom je al heel dicht in de buurt. Snufje zout en peper erover en ik ben dan een gelukkig mens. Soms ga ik helemaal los en druppel er nog wat oude balsamicoazijn over, living on the edge hoor 😉
Vandaag staat er ook een salade caprese op het menu, maar dan net even anders. Ik maak ‘m deze keer namelijk met cherrytomaten die ik eerst even geroosterd heb in de oven. Daardoor worden ze iets zachter, krijgen een licht geroosterde smaak en dat gaat perfect samen met de balsamicodressing. Serveer deze salade caprese lauwwarm met buffelmozzarella of burrata, dat wordt genieten!
Wat je nodig hebt voor 4 personen als bijgerecht
-
- 500 gr cherrytomaten (verschillende kleuren staan mooi op het bord)
- (kruiden)olie
- zeezout
- olijfolie extra vergine
- balsamicoazijn (hier vind je de beste in verschillende prijsklassen)
- 2 bollen buffelmozzarella of burrata
- zwarte peper
- 6 takjes basilicum, alleen de blaadjes
Wat je gaat doen
Bereiding: 25 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de cherrytomaten en meng ze in een bakblik met en flinke scheut (kruiden)olie en snuf zout.
Tip: Kruidenolie kun je zelf heel makkelijk maken door olie te mengen met bijvoorbeeld verse rozemarijn, tijm en basilicum in een fles. Laat dit een paar dagen, goed afgesloten, staan zodat de smaak kan ontwikkelen. Bij Jumbo ontdekte ik een kant-en-klare kruidenolie op de groente afdeling die zalig smaakt.
2. Verdeel de cherrytomaten gelijkmatig over het bakblik en zet 15 minuten in de oven.
3. Klop een dressing van 1 el olijfolie extra vergine en 1 el balsamicoazijn. Meng dit door de cherrytomaten als ze net de oven komen en laat iets afkoelen.
4. Leg de cherrytomaten op een schaal of verdeel over bordjes. Leg de bollen mozzarella of burrata ertussen en druppel wat vocht (niet een hele plons) van de cherrytomaten, wat in het bakblik is achtergebleven, erover. Garneer met een klein snufje zwarte peper en blaadjes basilicum. Serveer direct.
Recept & fotografie: Francesca