Als wij thuis gaan barbecueën is het eerste waar we aan denken welke vlees- en vissoorten we erop zullen leggen. Gek genoeg is dat nog steeds zo, terwijl we voor de ‘gewone’ maaltijd wel steeds vaker eerst aan de groenten denken voordat er eventueel nog iets van vlees of vis bijkomt.
Wat mij betreft mag daar verandering in komen en gaan we ook op de barbecue vaker grillen met groenten! Dat zal echt niet van de ene op de andere dag gaan, het heeft tijd nodig om nieuwe smaken en manieren te ontdekken, maar ook nieuwe gewoontes aan te leren. Vandaag ga ik jullie inspireren met 3 heerlijke barbecue groente recepten en ik sluit af met een zalig toetje! Geniet ervan :-).
Groentespiesen met kruidenolie
Wat je nodig hebt voor 12 spiesen:
-
- 500 gr krieltjes in de schil
- zeezout
- 2 maiskolven, voorgekookt
- 1 rode paprika
- 1 oranje paprika
- 1 courgette
- kruidenolie (bijvoorbeeld van olijfolie, fijngehakte rozemarijn, tijm en basilicum)
- 12 flinke barbecuespiesen
Wat je gaat doen:
-
- Kook de krieltjes 5 minuten voor in kokend water met een snuf zout. Giet af en spoel na met koud water.
- Snijd iedere maiskolf in 6 plakken en halveer deze. Snijd de paprika en courgette in grove stukken.
- Meng de groenten en krieltjes met een flinke scheut kruidenolie en snuf zout in een kom. Nog lekkerder is om dit al een paar uur eerder te doen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Rijg de groenten en krieltjes naar eigen inzicht op de spiesen.
- Leg de spiesen op de barbecue en grill ze 10 – 15 minuten tot de aardappeltjes gaar zijn en de mais mooi bruin is gekleurd. Keer regelmatig en haal ze eventueel eerder van de barbecue als deze erg heet is.
Oosterse groentepakketjes met gemarineerde tofu
Wat je nodig hebt voor 6 pakketjes:
-
- 200 gr tofu
- 1 rode peper
- 4 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 4 el sojasaus + extra
- 1 el vissaus
- 1 paksoi
- 200 gr Bimi
- 4 wortels
- 2 paprika’s
- plantaardige olie (zonnebloem, arachide of rijst)
Wat je gaat doen:
-
- Snijd de tofu in kleine blokjes
- Hak de rode peper (zonder zaadlijsten), gember en knoflook grof en meng in een hakmolentjes met de sojasaus en vissaus. Maal dit helemaal fijn en meng daarna met de tofu in een kommetje. Laat dit zeker een uur marineren.
- Snijd in de tussentijd de paksoi in repen, snijd een plakje van de onderkanten van de bimi stelen, snijd de wortels in plakken en de paprika’s in stukjes.
- Leg 6 flinke stukken aluminiumfolie klaar en verdeel de groenten erover. In het midden, zodat je ze straks nog kunt dichtvouwen.
- Verdeel de tofu met marinade erover en besprenkel nog met extra sojasaus en een beetje olie.
- Vouw de pakketjes goed dicht zodat er geen stoom uit kan ontsnappen en leg ze op de barbecue. In circa 10 minuten zijn ze klaar en zijn de groenten gestoomd, maar hebben nog wel een lekkere bite.
Barbecuesalade met balsamico en pijnboompitten
Wat je nodig hebt voor 4 personen als bijgerecht:
-
- 1 kropje little gem
- 100 gr groene asperges
- 3 tomaten
- ½ courgette
- 1 rode ui
- bakolijfolie
- balsamicoazijn
- zeezout
- zwarte peper
- handje pijnboompitten, geroosterd
- 4 takjes basilicum, alleen de blaadjes
Wat je gaat doen:
- Snijd het kropje little gem in de lengte in vieren, zorg daarbij dat de onderkant eraan blijft want anders valt alles op de barbecue uit elkaar. Snijd de droge onderkanten van de asperges, halveer de tomaten, snijd de courgette in plakken en halveer de rode ui. Meng alles met een scheutje olie
- Leg alle groenten op de barbecue, blijf erbij en keer regelmatig. De little gem is als eerste klaar (na een minuut of 5 wordt de buitenkant bruin), deze leg je op een saladeschaal. Daarna volgen de tomaten, plakjes courgette en als laatste de groene asperges. Verdeel alles op de schaal.
- Leg de rode ui op een plankje en snijd voorzichtig (want warm) fijn. Strooi dit over de salade.
- Besprenkel de salade met balsamicoazijn, zout, peper, pijnboompitten en blaadjes basilicum.
Rabarber-aardbeienpotjes met vanilleyoghurt
Wat je nodig hebt voor 6 potjes:
-
- 1 flinke stengel rabarber
- 100 – 150 gr aardbeien
- suiker
- 100 gr Griekse yoghurt
- 2 tl vanillepasta of vanille-extract gecombineerd met honing
- 6 hittebestendige (oven)schaaltjes die je kunt afdekken. Maar dat kan ook makkelijk met aluminiumfolie
Wat je gaat doen:
-
- Snijd de stengel rabarber in plakjes en halveer de aardbeien. Voor mijn ovenschaaltjes was deze hoeveelheid voldoende, maar kijk zelf even goed wat past in jouw schaaltjes. Beetje meer of minder maakt voor dit recept niet veel uit.
- Verdeel de rabarber en aardbeien over de schaaltjes en meng per schaaltje met 1 eetlepel suiker. Roer goed door, dek af met een dekseltje of aluminiumfolie en zet op de barbecue.
- Meng in de tussentijd de Griekse yoghurt met de vanillepasta. Mijn vanillepasta (van Nielssen-Massey) is al zoet en daarom hoeft er geen suiker aan worden toegevoegd. Maar als je vanille-extract toevoegt zou ik de yoghurt nog licht zoeten met een theelepel honing.
- Na circa 10 minuten zijn de rabarber-aardbeienpotjes klaar. Let goed op, want als de inhoud echt gaat koken kunnen ze overkoken.
- Laat de potjes iets afkoelen en serveer daarna met de vanilleyoghurt. Voeg eventueel nog een extra crunch toe in de vorm van granola of verkruimelde koekjes.
Nou, dat waren ze dan! Al mijn barbecue groente recepten waarmee ik jullie hopelijk heb geïnspireerd om eens wat vaker te grillen met groenten.
Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious