Mijn allerliefste Mr. is vandaag jarig! Dus allemaal eerst even de handjes in de lucht voor hem :-). Op deze mooie dag kan ik natuurlijk niet anders dan een Surinaams recept plaatsen en deze keer heb ik gekozen voor gevulde sopropo met kipgehakt. Een van zijn favoriete gerechten, vooral (of eigenlijk juist) als mijn schoonmoeder het maakt.
Het was dus nogal een risico om er zelf mee aan de slag te gaan, want dan kun je eigenlijk alleen maar je handen eraan branden. Maar gelukkig maak ik me daar niet zo snel druk om en ik ging thuis aan de slag om een eigen versie van mijn schoonmoeders heerlijke gevulde sopropo te maken. En voor de lezers die nog niet weten, of vergeten zijn, wat sopropo is: in deze blog lees je er alles over!
Nog een kleine noot voordat ik aan het recept begin: veel recepten voor gevulde sopropo bevatten ook nog een tomatensaus waar ze in komen te liggen, maar mijn schoonmoeder doet dat nooit. Ik mis de saus trouwens ook niet, omdat de vulling al zo smeuïg en smaakvol is. Maar wil je ze toch nog baden in de saus, gewoon doen. In de Surinaamse keuken heeft nou eenmaal iedereen een eigen versie van gerechten. Heerlijk vind ik dat!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 2 grote (circa 1 kg) sopropo’s
- zout
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- zonnebloemolie
- 300 gr kipgehakt
- 2 kleine maggiblokjes (eventueel te vervangen door een flinke snuf zout)
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl laospoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/4 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1 el tomatenpuree
- 1 tomaat, fijngehakt
- 1 el zoete ketjap
- 1 el sojasaus
- bloem
- 1 ei, losgeklopt
- paneermeel
- serveer erbij: witte rijst en sambal
Wat je gaat doen
Bereiding: 50 minuten
1. Snijd de sopropo’s in dikke plakken van 10 – 12 cm breed en hol daarna iedere plak uit waarbij je de zijkanten heel laat. Het vruchtvlees gebruik je verder niet, dit is ook niet eetbaar. Smeer alle stukken goed in met zout en laat 15 minuten staan. Spoel daarna goed af met koud water.
2. Stoom alle stukken 10 minuten (koken kan eventueel ook, circa 3 – 4 minuten) en spoel ze na met koud water of dompel in een ijsbad. Dep daarna droog met keukenpapier.
3. Fruit in de tussentijd de ui met knoflook in een scheutje zonnebloemolie tot het gaat geuren. Voeg het kipgehakt met de verkruimelde maggiblokjes, pimentpoeder, laospoeder, zwarte peper, kaneel en nootmuskaat toe en rul het gehakt gaar.
4. Roer de tomatenpuree en tomaat erdoor en bak 1 minuut mee. Roer de ketjap en sojasaus erdoor en laat 30 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan. Kijk af en toe even in de pan en voeg eventueel een eetlepel water toe als het droog dreigt te worden. Maar met de deksel op de pan zal dat niet snel gebeuren. Proef halverwege en voeg eventueel extra ketjap en sojasaus toe naar smaak. Maar maak het mengsel niet te nat.
5. Vul alle stukken sopropo met het kipgehaktmengsel en druk aan weerszijden goed aan. Dip alle open zijkanten eerst in een bordje met bloem, daarna in het losgeklopte ei en als laatste in een bordje met paneermeel. Voor een extra krokant korstje dip je dubbel.
6. Bak daarna alle zijkanten krokant in een koeken- of hapjespan met een flinke laag zonnebloemolie. Bak ze rondom ook nog even aan.
7. Serveer met witte rijst en sambal.
Recept: Francesca (geïnspireerd op het recept van mijn schoonmoeder), Fotografie: Francesca