3.92 van 12 stemmen

Zo vind ik mijn baba ganoush het allerlekkerst

1 uur 15 minuten
Smeersel
Midden-Oosters

Wat doe je als je aubergines uit eigen tuin van een vriend krijgt? Dan ga je baba ganoush maken, tenminste ik wel. Deze auberginedip uit het Midden-Oosten vind ik zalig op een broodje, maar ook met platbrood of naan. Op alles wat lijkt op brood eigenlijk. Nou kwam ik tot …

Wat doe je als je aubergines uit eigen tuin van een vriend krijgt? Dan ga je baba ganoush maken, tenminste ik wel. Deze auberginedip uit het Midden-Oosten vind ik zalig op een broodje, maar ook met platbrood of naan. Op alles wat lijkt op brood eigenlijk.

Nou kwam ik tot de ontdekking dat er al een recept op de blog stond voor baba ganoush. Mooi moment om ‘m net even anders te maken. Veel rokeriger door geroosterde knoflook en gerookt paprikapoeder toe te voegen. Heerlijk was ‘ie! Wel zaten er bij mij veel pitjes in van de aubergine, maar dat krijg je met zelf geteelde groenten, die zijn niet altijd zoals bij de groenteboer of supermarkt. Maar smaken wel enorm lekker.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 bol knoflook
  • bakolijfolie
  • 2 el tahin
  • 1 citroen
  • ½ tl gerookt paprikapoeder, zoet/mild
  • ½ tl komijnpoeder
  • zeezout
  • olijfolie extra vergine
  • 2 takjes platte peterselie

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik de aubergines rondom in met een scherp mes, smeer ze in met bakolie en pak ze per stuk in aluminiumfolie. Vouw goed dicht. Snijd een kapje van de bol knoflook af en pak ook in aluminiumfolie met een scheutje bakolie en snufje zout. Rooster ze 1 uur in de oven.
  • Tip: Leg de aubergines en knoflook ingepakt op de barbecue voor een nog intensere smaak. Ze hebben dan minder lang nodig en keer de aubergines regelmatig.
  • Haal daarna uit de oven, pak voorzichtig uit en laat afkoelen zodat je later niet je handen verbrandt.
  • Schraap het vruchtvlees van de aubergine uit de vellen en knijp 3 teentjes uit de bol knoflook. Meng alles in de keukenmachine met de tahin, sap van ½ citroen, gerookt paprikapoeder, komijn en een snufje zout. Maal helemaal fijn tot een romige dip. Proef en voeg eventueel extra tahin of citroensap toe naar smaak.
  • Tip: De geroosterde knoflook die je overhoudt is heerlijk door een soep of pastasaus.
  • Serveer de baba ganoush met een scheutje olijfolie extra vergine, snufje gerookt paprikapoeder en wat platte peterselie ter garnering.

Notities

  • Met dit recept maak je een flink bakje vol.
  • Bereiding: 15 minuten + Oven: 1 uur.
  • Tip: Leg de aubergines en knoflook ingepakt op de barbecue voor een nog intensere smaak. Ze hebben dan minder lang nodig en keer de aubergines regelmatig.
  • Tip: De geroosterde knoflook die je overhoudt is heerlijk door een soep of pastasaus.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer