Dit is weer zo’n heerlijk recept dat heel makkelijk is, maar een verbluffend resultaat geeft! Je eet je vingers erbij op! Maar voordat we aan de slag gaan, wat is nou eigenlijk een Dutch baby? Ik moet bekennen dat ik er tot voor kort ook nog nooit van had gehoord terwijl je door de naam zou denken dat je het zou moeten kennen. Best een vreemde naam, want dit gerecht is niet eens Nederlands en het heeft ook niets met een baby te maken.
Wel is het een soort pannenkoek die in een hete pan in de oven wordt gebakken. In een gietijzeren pan die in Amerika een Dutch oven wordt genoemd (want de gietijzeren pan werd ooit in Nederland bedacht) en dat zal vast een relatie hebben met elkaar. De pannenkoek (die ook wat wegheeft van een poffertje en zelfs een soufflé) rijst letterlijk de pan uit en stort daarna weer een beetje in waardoor er een soort kommetje ontstaat dat perfect is om te vullen. Dus hup de keuken in voor deze overheerlijke Dutch baby met gekarameliseerde peer!
Rest alleen nog de vraag of je deze Dutch baby als ontbijt of dessert eet? Ik zou beide doen 😉
Tips vooraf:
-
- Een Dutch baby bakt het beste in een gietijzeren koekenpan. Mocht je die niet hebben, gebruik dan een andere ovenvaste pan of een metalen taartvorm. Kies in ieder geval iets dat de warmte goed geleid.
- Heeft je pan een afwijkende maat dan kun je het recept verdubbelen of halveren.
Ingrediënten
- 200 gr peren, geschild en in partjes
- 15 gr + 2 el roomboter
- 2 el maple syrup of honing
- 20 gr walnoten, gehakt
- 60 gr bloem
- 120 ml melk
- 40 gr suiker
- 2 eieren
- snuf zout
- 1 tl vanille extract
- om te serveren: opgeklopte slagroom en poedersuiker, optioneel
Ook nodig
- gietijzeren koekenpan van zo’n 20 à 22 cm
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 220 graden en verwarm de pan in de oven.
- Smelt 15 gr roomboter met de maple syrup in een koekenpan en leg de peren in de pan. Bak ze op laag vuur tot de peren karameliseren en voeg op het laatst de walnoten toe. Schep alles goed om en bak de walnoten nog een paar minuten mee. Laat volledig afkoelen.
- Maak ondertussen het beslag. Doe de bloem, melk, suiker, eieren, zout en vanille extract in de blender en pulseer dit tot een glad beslag. Laat minstens 10 minuten staan.
- Haal de pan uit de oven (gebruik ovenhandschoenen!) en smelt 2 el roomboter in de pan. Wals de roomboter rond zodat de hele pan bedekt is en schenk dan het beslag tot 1 cm onder de rand in de pan.
- Zet de pan voorzichtig terug in de oven en bak de Dutch baby in 15 - 20 minuten tot deze gerezen en goudbruin is.
- Haal hem uit de oven en serveer in de pan met de gekarameliseerde peer en walnoot en naar wens slagroom en poedersuiker.
Notities
- Dit gerecht is voldoende voor 2 grote of 4 kleine eters.
- Bereiding: 20 minuten + Oven: 15 - 20 minuten.
- Een Dutch baby bakt het beste in een gietijzeren koekenpan. Mocht je die niet hebben, gebruik dan een andere ovenvaste pan of een metalen taartvorm. Kies in ieder geval iets dat de warmte goed geleid.
- Heeft je pan een afwijkende maat dan kun je het recept verdubbelen of halveren.
Recept & fotografie: Debbie Bodewes