Uit het hart van de Italiaanse keuken, staat er als ondertitel op de cover. Nou, als je het intro mag geloven komt het boek Jamie Kookt Italië ook uit het hart van Jamie Oliver. Zijn liefde voor Italië en de Italiaanse keuken is groot, heel groot. Daarom reisde hij weer af naar het geliefde land om te praten met nonna’s en mama’s die vaak al 50 jaar in de keuken staan. Hij gluurde in hun keukens en ontfutselde de geheimen die hij vervolgens bundelde in dit dikke boek.
Het concept van de ‘bundeling van de Italiaanse geheimen uit de keukens van de Italiaanse nonna’s’ is natuurlijk niet nieuw, maar Jamie weet dit weer op zijn unieke manier te verpakken. Vlot geschreven, met unieke en niet ingewikkelde recepten (wat ook niet kan in de Italiaanse keuken natuurlijk), mooie vormgeving en prachtige fotografie.
Het is een dikke pil (405 pagina’s) die je graag bij de hand wilt houden als een soort naslagwerk, maar vooral om af en toe even er doorheen te bladeren en weer iets uit te maken. Je vindt er hoofdstukken in voor tal van verschillende recepten.
Afgewisseld met her en der een korte bio van de nonna’s die Jamie heeft ontmoet. Die hadden van mij wat uitgebreider gemogen zelfs, dat voegt echt iets toe. Het boek eindigt met recept voor de ‘basis’. Altijd handig om weer even te weten hoe je ook alweer een goede tomatensaus, het beste pastadeeg en een smeuïge pesto maakt.
Jamie Kookt Italië barst bijna uit elkaar van de lekkere Italiaanse recepten en dat is precies waarom je dit boek zou willen hebben, als je net zo dol bent op de Italiaanse keuken zoals ik. En Jamie natuurlijk 😉
Kip bastardo, oftewel de ‘bastaard onder de kippen’
In de intro staat niet vermeld op welke regio, nonna of gerecht deze kip bastardo is gebaseerd. Wel dat er in het gerecht een bizarre hoeveelheid knoflook, pepers en laurier gaat en dat trok uiteraard direct mijn aandacht. Ik moet wel bekennen dat ik zelf automatisch het recept heb aangepast. Met 20 tenen knoflook kan ik nog wel leven, maar 20 chilipepers in een gerecht vind (zelfs) ik spannend.
Het eindresultaat werd echt waanzinnig lekker, we hebben gesmuld hiervan! De kinderen niet trouwens, die aten wat anders.
Ingrediënten
- 1 hele kip van circa 1,4 kg
- 12 verschillend gekleurde verse chilipepers, ik koos voor rode (Spaanse) peper en gele chilipeper
- bakolijfolie
- 12 tenen knoflook
- 12 laurierblaadjes
- 100 ml rode wijnazijn
- zwarte peper
- zout
- 1 el vloeibare honing
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een groot bakblik klaar.
- Prik gaatjes in de pepers.
- Deel de kip op, hier lees je hoe je dat doet, of vraag het aan je slager/poelier.
- Verhit een braadpan of grote koekenpan en bak de stukken kip in een scheut bakolie rondom goudbruin in circa 15 minuten. Voeg daarna de knoflook, chilipepers en laurier toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg de azijn, een scheutje water en een flinke snuf peper en zout toe en schep alles goed om.
- Schep de inhoud over in een bakblik (behalve als je braadpan of koekenpan ovenbestendig is) en dek deze af met een verfrommeld stuk vochtig bakpapier. Zet het bakblik 45 - 50 minuten in de oven of tot de stukken kip goudbruin en gaar zijn.
- Haal de kip uit de oven en pluk 8 chilipepers uit het bakblik, hak deze grof. Knijp de tenen knoflook uit hun jasjes en maal deze samen met de chilipepers en een scheutje van het bakvocht grof.
- Voeg dit weer toe aan het bakblik samen met de honing en schep alles om. Serveer direct.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten + Oven: 45 - 50 minuten.
- Serveertip: Lekker met een frisse salade en wat brood om in de zalige saus te dopen. Ook lekker is om er gesmoorde groenten bij te serveren.
- Tip van Jamie: leg de stukken kip op een schaal en hussel wat gekookte spaghetti door de saus in het bakblik, dit is een perfect bijgerecht.
Wil je zelf ook een exemplaar van Jamie Kookt Italië hebben? Je koopt ‘m voor € 29,99 in de (online) boekhandel of hier bij bol.com.
Recept: Jamie Oliver, Fotografie: DeedyLicious
Voor deze review heb ik het boek gekregen van de uitgever. Lees hier mijn disclaimer.