Bloemkool leent zich uitstekend om langzaam te garen in de oven en krijgt daardoor een heerlijke smaak. Voor deze geroosterde hele bloemkool gebruikte ik diverse specerijen zoals kardemom, paprika en piment met olie en tomatenpuree. En daarna deed de oven de rest van het werk. Voor de linzensalade stoofde ik de linzen in bouillon en mengde ze daarna o.a. met walnoten.
Serveer deze geroosterde hele bloemkool als vegetarisch hoofdgerecht tijdens een feestje of het kerstdiner. Maar ook als brunchgerecht voor een grote groep is dit recept top.
Ingrediënten
- 1 el tomatenpuree
- bakolijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl kardemompoeder
- zeezout
- 1 bloemkool
- mespunt kaneel
- zwarte peper
- 200 gr donker-groene linzen (bijvoorbeeld Puy-linzen)
- 600 ml groentebouillon
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- rode wijn
- 1 laurierblad
- 2 takjes platte peterselie, fijngehakt
- 1 el geroosterde walnoten, grofgehakt
Aan de slag!
- Voorbereiden: De linzen kun je volledig voorbereiden en weer opwarmen. In principe kan dit met de bloemkool ook, het duurt alleen wel even om deze weer te verwarmen in de oven. Direct na bereiding serveren is daarom beter.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak een mengsel van de tomatenpuree, 2 el bakolie, specerijen, een flinke snuf zout en een klein snufje peper. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en smeer ‘m helemaal in met de marinade. Zet de bloemkool in een braadslede of ovenschaal en laat in circa 80 - 90 minuten garen in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bloemkool te bruin dreigt te worden.
- Kook in de tussentijd de linzen 25 minuten op laag vuur in de groentebouillon. Controleer vooraf nog even de bereidingswijze op de verpakking, daar kan nog weleens verschil in zitten. Als de linzen gaar zijn, giet je ze af. Maar bewaar 4 eetlepels kookvocht in een kommetje.
- Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in 2 eetlepels bakolie. Voeg de blokjes tomaat toe met het kookvocht en een scheut rode wijn. Roer de linzen erdoor, leg een blaadje laurier in de pan en laat circa 10 minuten pruttelen tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de bloemkool op een ronde schaal met rondom de linzen. Garneer met platte peterselie en de geroosterde walnoten.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 90 minuten (inclusief oven).
Recept & fotografie: Francesca