Eigenlijk wilde ik een ovenschotel met gnocchi maken. Maar die vergat ik gewoon erin te stoppen (kan de beste overkomen, zeker in de vakantie) en toen werd het opeens een ovenschotel met knolselderij, pompoen en salie. Die bizar lekker werd, mag ook wel met de gebakken ui, slagroom, Boursin en een lading kaas die er nog overheen ging.
Ik vind dit een prima recept om mijn eerste werkdag na de kerstvakantie mee te beginnen, wat jullie? Oh, en als je wilt mag je er van mij nog wat aan gnocchi aan toevoegen voordat de boel de oven in gaat. Maar echt nodig is het niet, want het is een machtige ovenschotel. Ik zou er eerder een groene salade naast serveren en wat stukjes knapperig brood om in de saus te dopen.
Ingrediënten
- 1 flinke of 2 kleine uien
- boter
- zout
- 1 knolselderij
- 1 flespompoen
- 4 takjes salie
- 150 ml slagroom
- ½ pakje (75 gr) Boursin
- 1 ei
- zwarte peper
- 100 gr pecannoten
- 100 gr geraspte belegen kaas
- 50 gr geraspte cheddar kaas
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in.
- Snijd de ui in dunne halve ringen. Bak deze 15 minuten op laag vuur in een klontje boter met een snuf zout. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
- Schil de knolselderij en flespompoen, verwijder de zaadlijsten van de flespompoen en snijd daarna beide in blokjes. Kook deze 5 minuten in ruim kokend water met zout en 4 blaadjes salie. Giet daarna af en laat uitlekken.
- Houd 6 blaadjes salie achter en hak de rest van de salie fijn tot je 2 theelepels fijngehakte salie hebt.
- Klop de slagroom, Boursin en ei los in een kom met een flinke snuf zout en peper.
- Meng de knolselderij, pompoen en ui in een ovenschaal met de pecannoten en fijngehakte salie. Schenk het mengsel er gelijkmatig overheen. Leg de 6 blaadjes erop en strooi de geraspte kazen erover. Zet de ovenschotel met knolselderij, pompoen en salie daarna 25 minuten in de oven.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 25 minuten + Oven: 25 minuten.
Recept & fotografie: Francesca
Heerlijk recept! Echt een goede smakencombinatie!
Heerlijk, in de herfst en winter altijd favoriet!