Wij eten al jaren flexitarisch thuis en hebben in die tijd ontdekt dat vegetarisch eten echt ontzettend lekker is. En dat er een heleboel smakelijke alternatieven zijn waardoor je echt geen vlees mist op je bord :-).
En als het gaat om smakelijke alternatieven dan heb ik er wel een aantal voor jullie! Zoals paneer bijvoorbeeld. Dit is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Paneer is hoog in eiwit en laag in vet en zout, wat uniek is voor een kaas. Het heeft een stevige structuur en smelt niet, waardoor het heel geschikt is om te bakken en daarna te verwerken in een vegetarische curry. Dat deed ik al een keer eerder in deze vegetarische butter paneer curry, en vandaag heb ik weer een zalige curry voor jullie gemaakt.
Dat werd een snelle curry met kikkererwten, paprika, spinazie en paneer die geschikt is voor het hele gezin, omdat ik er een milde currypasta voor heb gebruikt. Lekker en toegankelijk dus en ook nog bomvol goede voedingsstoffen. Dat wordt genieten!
Met paneer kun je trouwens veel meer dan alleen curry’s maken. Wat denk je bijvoorbeeld van gemarineerde paneerspiesjes met garam masala specerijen in combinatie met geroosterde groenten uit de oven? Of goudbruin gebakken paneerblokjes die je eerst gemarineerd hebt met knoflook en sojasaus in combinatie met een koude rijstsalade met groenten zoals paprika en spinazie? Of maak eens naanpizza’s met tomatensaus, dunne plakjes paneer, rode ui, cherrytomaten, spinazie en blaadjes verse basilicum. Genoeg mogelijkheden dus met deze veelzijdige kaas. Maar nu eerst het recept voor mijn snelle curry.
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 groene paprika
- boter
- 1 potje milde currypasta
- 600 gr gekookte kikkererwten, uitgelekt
- 2 blikken (totaal 800 gr) tomatenblokjes
- 225 gr (1 verpakking) paneer
- 100 gr bladspinazie
- 1 citroen
- zout
- peper
- serveer erbij: zilvervliesrijst
Aan de slag!
- Snijd de uien in dunne, halve maantjes en de paprika’s in grove stukken.
- Verhit een grote hapjes- of braadpan en fruit de uien in een klontje boter. Voeg de paprika en circa 4 eetlepels currypasta (naar smaak, meer kan altijd) toe en roerbak een aantal minuten.
- Voeg de kikkererwten en tomatenblokjes toe aan de pan en roer alles goed door. Zet de deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen.
- Snijd in de tussentijd de paneer in blokjes van 2 bij 2 cm en bak ze rondom goudbruin in een koekenpan met wat boter. Keer regelmatig en schep daarna uit de pan.
- Roer op het laatst de spinazie door de curry en roer tot de blaadjes iets geslonken zijn. Breng de curry daarna op smaak met citroensap, peper en zout. Serveer met de krokant gebakken goudbruine blokjes paneer en (zilvervlies)rijst.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 30 minuten.
Geniet van deze heerlijke, snelle curry en als je restjes hebt dan smaken die de volgende dag ook heerlijk als vegetarische lunch 🙂
Recept & fotografie: Francesca