Lasagne maken op basis van alleen groenten doen we al vaak genoeg in huize Kookt en daar zijn we dol op. Maar ik was benieuwd of ik ook een traditionele lasagne kon maken die vegetarisch is, maar wel smaakt naar het origineel. Alsof er dus echt een ragú van gehakt in de vulling zit. Speciaal voor mensen die best wel eens een dagje of meer vlees willen laten staan, maar zelf (of binnen het gezin) nog erg verknocht zijn aan de smaak en structuur van vlees. En stiekem ook voor mezelf, want een authentieke lasagne (met vlees) blijft nog altijd mijn favoriet. Zo eerlijk ben ik dan ook wel weer ;-).
Als je de smaak van echt gehakt wilt benaderen dan ga je gebruikmaken van een vleesvervanger. Het aanbod van vleesvervangers in het algemeen is explosief gegroeid de afgelopen jaren, maar ze zijn nog niet allemaal even lekker, heb ik ontdekt. Maar we proeven wat af hier thuis en inmiddels hebben we wel een aantal favorieten. Zoals de vegetarische speckjes, gehacktbal en worstjes van de Vegetarische Slager (hun nieuwe vegetarische kipkorns en kroketten in samenwerking met Mora zijn ook geweldig), vrijwel alle groenteproducten van &Samhoud, de vegetarische filet americain van SMAECK, vegetarische shoarma en kipburgers van Jumbo en sinds kort heb ik de vegetarische producten van Quorn ontdekt waar ik ook heel enthousiast over ben.
Al eerder schreef ik een artikel over hun vegan nuggets en onlangs kocht ik hun Vegetarisch Fijngehakt voor deze vegetarische lasagne. Voor de nuggets werkten we trouwens samen (wat te gek was, anders had het nog heel lang geduurd voordat ik ze ontdekt had denk ik), maar voor dit artikel niet. Dit is gewoon Francesca die spontaan heel enthousiast is over een product ;-). Het fijngehakt lijkt qua structuur enorm op echt gehakt, maar wordt dus niet gemaakt van soja. Alle producten van Quorn zijn gebaseerd op mycoprotein, een natuurlijke voedingsbron met veel eiwitten en vezels. Het is ideaal om te verwerken in pastasauzen en lasagne, omdat de bite van gehakt blijft, zelfs na het pruttelen op het vuur en het bakken in de oven. Het smaakt ook gewoon als gehakt! Nee, je proeft niet de rijkheid van een ragú die 5 uur op het vuur heeft staan pruttelen, maar het benadert de smaak wel heel goed. En bijkomend voordeel, binnen 30 minuten staat je lasagne in de oven en dat is voor doordeweeks echt helemaal top. Zullen we maar gaan koken?
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels (circa 100 gr) bleekselderij
- 500 gr winterpeen
- bakolijfolie
- zout
- 2 el tomatenpuree
- 700 gr passata
- 300 gr Quorn Vegetarisch Fijngehakt (zie notities)
- 1,5 tl gedroogde oregano
- ½ tl nootmuskaat + extra
- 1 mespunt kaneel
- peper
- 45 gr boter
- 45 gr bloem
- 500 ml volle melk
- 12 verse lasagne vellen
- 1 blok Parmezaanse kaas
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een grote ovenschaal licht in met olijfolie of bakspray.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij en winterwortel in kleine blokjes. Of maak het jezelf makkelijk en gooi alles in de keukenmachine en maal het in een keer fijn, zo deed ik het ook.
- Verhit een grote hapjespan of braadpan en schenk hier 2 eetlepels bakolijfolie in. Bak de groenten 5 minuten op middelhoog vuur met een snuf zout. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
- Schenk de passata in de pan en roer het vegetarische fijngehakt, oregano, nootmuskaat en kaneel erdoor. Laat 10 minuten pruttelen. Proef daarna en breng verder op smaak met zout en peper.
- Maak in de tussentijd de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan, maar laat niet bruin worden. Doe de bloem erbij en roer deze door de boter met een pollepel. Blijf roeren en laat de bloem garen. Zodra het mengsel loskomt van de bodem is het goed. Klop de melk nu scheut voor scheut met een garde erdoor en blijf goed roeren. Warm de bechamelsaus door tot deze is ingedikt, maar maak ‘m niet te dik. Zet het vuur uit en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Leg 4 lasagnevellen naast elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel hier een derde van de bechamelsaus over en strijk glad. Hierop komt een derde van de tomatensaus (verdeel weer gelijkmatig) en een laag geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal dit met nog twee lagen en eindig met de Parmezaanse kaas.
- Tip: ik had nog wat mozzarella over van de vorige dag en verdeelde wat stukjes tussen de lagen. Dat smaakte heel lekker.
- Bak de vegetarische lasagne circa 35 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer daarna in porties met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas.
- Tip: Dit recept is meer dan voldoende voor 4 personen. Als je porties over hebt kun je die na het afkoelen perfect per stuk invriezen in bakjes.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4-6 personen. Als je porties over hebt kun je die na het afkoelen perfect per stuk invriezen in bakjes.
- Bereiding: 30 minuten, oven 35 minuten.
- Ik kocht voor dit recept de verpakkingen van 175 gr uit de koeling, maar later kwam ik erachter dat ze ook grootverpakkingen van 300 gr in de vriezer hebben liggen. Makkelijker en voordeliger dus
Recept & fotografie: Francesca