Ik bak de laatste tijd nogal veel omeletjes, het is een fase!, en vooral deze luchtige omelet met spinazie en belegen kaas is favoriet in huize Kookt. Ideaal als ik nog een kliekje spinazie in huis heb en soms voeg ik er ook nog andere groenten aan toe. Denk aan sjalot, wortel of lente-ui bijvoorbeeld. Maar zelfs groene asperges en broccoli heb ik al gebruikt.
De truc van het maken van deze luchtige omelet is dat ik alle onderdelen flink mix in de keukenmachine of blender. Hierdoor sla je er lucht in en komt je omelet mooi ‘fluffy’ uit de pan. Ergens halverwege strooi ik er ook nog wat geraspte kaas over, want dat is lekker. Maar laat dat vooral achterwege als je geen kaas-fan bent. Zonder toevoeging van groenten en kaas word de omelet op deze manier trouwens nog veel luchtiger, maar dat terzijde, probeer maar eens.
Ingrediënten
- 2 eieren
- melk
- handje verse bladspinazie
- zout
- zwarte peper
- boter
- 2 el geraspte belegen kaas, meer mag ook
- optioneel: blaadjes verse basilicum
Aan de slag!
- 1.Meng de eieren, scheut melk, bladspinazie, snuf zout en peper in de keukenmachine of blender. Zet deze aan en blend goed tot de spinazie helemaal fijn is en het mengsel schuimig is.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op laag tot middelhoog vuur (liever te laag dan te hoog) en smelt hier een klontje boter in. Als deze klaar is met bruisen, schenk je het mengsel rustig in de pan.
- Laat even zo staan op het vuur en zodra je ziet dat er iets van stolling ontstaat roer je rustig met een pollepel van buiten naar het hart van de omelet. Herhaal dit rondom en zet daarna de deksel op de pan zodat de omelet rustig kan garen.
- Als de bovenkant bijna gegaard, maar nog wel vochtig is, strooi je de geraspte belegen kaas over de bovenkant. Flip één helft van de omelet over de andere heen en zet het vuur uit. Laat nog 1 minuut staan met de deksel op de pan en daarna kun je de luchtige omelet gelijk serveren. Smaakt heerlijk op een geroosterd broodje met wat blaadjes basilicum erbij.
Notities
- Met dit recept maak je 1 flinke omelet voor 2 personen voldoende als lunch.
- Bereiding: 20 minuten.
Recept & fotografie: Francesca