Op nog geen 5 uur rijden van Nederland vind je een van de zonnigste wijnstreken van Frankrijk. Met de unieke op heuvels gelegen wijngaarden, onderscheidend klimaat en typische streekgerechten die ontstaan zijn door Franse, Duitse en zelfs Zwitserse invloeden. Ik heb het dan uiteraard over de Elzas, oftewel l’Alsace, waar we vandaag in dit artikel heenreizen. Voor de wijnen in combinatie met twee flammkuchen recepten, waardoor je je in je eigen achtertuin of op je balkon even waant zoals in de Elzas.
Veelzijdige flammkuchen
De flammkuchen, oftewel tarte flambée is ooit ontstaan doordat in het verleden de Elzasser bakkers het dunne deeg als testdeeg gebruikten om de temperatuur van de ovens te testen. Als het deeg gaarde binnen een aantal minuten dan was de temperatuur goed. Maar als het deeg in de fik vloog, wisten ze dat de temperatuur te hoog was. Wellicht vind je het eindresultaat lijken op een pizza, maar niets is minder waar. Het deeg is wezenlijk anders (onder andere veel dunner en krokanter) en op een flammkuchen zul je als basis nooit tomatensaus vinden, crème fraîche daarentegen wel. Met de toppings kun je eindeloos variëren en verderop in dit artikel krijgen jullie twee heerlijke flammkuchen recepten van me, inclusief Elzasser wijntip!
Recept: 2x flammkuchen uit de Elzas
Aangezien ik nog geen enkel flammkuchen recept op mijn blog had staan (hoe is het mogelijk!) kon ik het niet nalaten om in ieder geval een klassieke flammkuchen te maken met ui en gerookt spek. Voor het tweede flammkuchen recept combineerde ik witte asperges met gerookte zalm, een van mijn favoriete duo’s. Door de witte asperges zeer dun te schillen en mee te bakken in de oven, krijgen de asperges een lichtzoete, geroosterde smaak.
Voordat we gaan bakken nog even iets over het flammkuchen deeg. Dat kun je zelf maken (zie bijvoorbeeld hier het recept van Laura’s Bakery) of je gebruikt het verse flammkuchen deeg van Tante Fanny op rol. Dat hoef je alleen maar uit te rollen en kun je daarna gelijk beleggen. Ideaal voor als je een borrel en minder tijd hebt. Want het beleggen is zo gedaan en het bakken in de oven kost maar 15 minuten. Dit deeg heb ik gebruikt voor mijn recepten.
Klassieke flammkuchen met rode ui en gerookt spek
Voor 4 personen als hapje / Bereiding: 5 minuten + Oven: 15 minuten
Verwarm de oven voor op 220 graden en rol het flammkuchen deeg (inclusief het bakpapier) op een bakplaat (of rol je zelfgemaakte flammkuchen deeg dun uit en leg het op bakpapier). Vouw de zijkanten met je duim en wijsvinger stukje voor stukje om zodat je rondom een opstaand randje krijgt. Smeer het deeg in met 125 gram crème fraîche, gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel. Beleg daarna gelijkmatig met een ½ kleine rode ui, die je eerst in dunne ringen hebt gesneden, 75 – 100 gr gerookt spek in kleine blokjes en eindig met 50 gram geraspte Gruyère kaas. Bak de flammkuchen daarna 15 minuten in de oven. Haal eruit, snijd de flammkuchen in vierkanten of punten en garneer met fijngehakte platte peterselie, serveer direct.
Wijntip: Trimbach Riesling Réserve. Het gerecht heeft iets romigs, gerookt en pittigs en deze rijpe, volle maar toch frisse Riesling brengt dit mooi in balans.
Flammkuchen met witte asperges, gerookte zalm en dille
Voor 4 personen als hapje / Bereiding: 10 minuten + Oven: 15 minuten
Verwarm de oven voor op 220 graden en rol het flammkuchen deeg (inclusief het bakpapier) uit op een bakplaat (of rol je zelfgemaakte flammkuchen deeg dun uit en leg het op bakpapier). Vouw de zijkanten met je duim en wijsvinger stukje voor stukje om zodat je rondom een opstaand randje krijgt. Smeer het deeg in met 125 gram crème fraîche, gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel. Schil 2 flinke witte asperges en verwijder de onderkanten. Snijd de asperges daarna doormidden en snijd ze in zeer dunne plakken. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp koksmes. Snijd de plakken daarna in dunne slierten. Beleg het deeg gelijkmatig met de slierten en bak de flammkuchen daarna 15 minuten in de oven. Haal eruit en breng op smaak met een snufje gemalen witte peper. Beleg daarna met 50 gr gerookte wilde zalm en wat kleine takjes verse dille. Snijd de flammkuchen in vierkanten of punten, serveer direct.
Wijntip: André Stuber Pinot Blanc. Een klassieke Pinot Blanc die sappig, zacht en toegankelijk is, een perfecte begeleider voor witte asperges en deze bijzonder smaakvolle flammkuchen.
Meer over de culinaire rijkdom van de Elzas
Je reist niet af naar de Elzas voor lichte salades en gegrilde vis. Voor stevige kost zit je hier daarentegen helemaal goed. Om jullie geheugen enigszins op te frissen, heb ik een aantal Elzasser klassiekers op een rijtje gezet.
Allereerst natuurlijk de ‘choucroute garnie’ met zuurkool, aardappelen, worst, stuk varkensvlees en gerookt spek. Heerlijk in combinatie met Riesling uit dezelfde streek, door de zuurkool en in het glas! Waar ook Riesling in gaat is in het stoofvlees, oftewel de ‘bäckeoffe’. In een grote stoofpot gaan vlees, aardappelen, groenten en wijn en dat wordt urenlang gestoofd. Het zal geen geheim zijn dat Riesling ook perfect combineert met gevogelte, niet voor niets is ‘Coq au Riesling’ een van de meest bekende recepten uit de Elzas. Wil je die thuis ook eens maken, hier vind je het recept. Wel gewoon met een haan maken dan, bij een poelier of keurslager kun je die heel makkelijk bestellen.
Andere klassiekers zijn onder andere ‘spätzle’ (deegsliertjes die doorgaan voor de Elzasser pasta), ‘kügelkopf’ (tulbandcake met rozijnen), Munster Kaas en natuurlijk de flammkuchen, oftewel tarte flambée, waarover jullie hierboven alles hebben kunnen lezen. Keuze genoeg!
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Wil je deze recepten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Bronnen: Alsace Wijnen, Culy, France.Fr, Tante Fanny, Laura’s Bakery en STAUB