Oh, kom er eens kijken! Wat ik voor zalige sinterklaascake voor jullie gebakken heb ;-). Een smeuïge cake met onder andere pindakaas, kruidnoten en chocolade ganache. Dat wordt echt genieten op sinterklaasavond! Je kunt ‘m al een dag eerder bakken en goed ingepakt bewaren op kamertemperatuur. De chocolade ganache maak je op het laatste moment en giet je daarna royaal over de cake. Nog een topping van karamel en chocolade kruidnoten erover en klaar is Klaas!
En dat het bij mij ook niet altijd in één keer goed gaat, bewijst dit recept wel weer. Want ik vond ‘m na de eerste keer nog niet smeuïg genoeg en heb de sinterklaascake daarna nog twee keer gebakken tot ik het juiste recept te pakken had. Dat was gisteren trouwens, met een beetje hulp van mijn side-kick Debbie, dus alsnog lekker op tijd voor Sinterklaas. Geniet ervan!
Wat je nodig hebt voor 1 cake met 10 – 12 plakken
Voor de cake:
-
- 50 gr pindakaas (ik gebruikte de amandel speculaas pindakaas van Mister Kitchen)
- 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gr suiker
- 4 eieren
- 100 ml melk
- 225 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 100 gr karamel en chocolade kruidnoten (ik gebruikte de kruidnoten van Bolletje)
Voor de ganache:
-
- 100 ml slagroom
- 100 gr pure chocolade, in stukjes gehakt
- klontje boter
- karamel en chocolade kruidnoten, grof gehakt
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Oven: 60 minuten
-
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Of vet het cakeblik in met boter of bakspray.
- Klop de pindakaas, roomboter en suiker luchtig in de keukenmachine. Voeg daarna een voor een de eieren toe terwijl de keukenmachine blijft draaien en klop als laatste de melk erdoor.
- Zeef de bloem, bakpoeder, zout en koek- en speculaaskruiden boven een kom. Spatel daarna door de natte bestanddelen tot het net gemengd is. Roer als laatste de karamel en chocolade kruidnoten erdoor.
- Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet de sinterklaascake 55 – 60 minuten in de oven tot de cake net gaar is. Controleer met een satéprikker die je in het midden van de cake steekt. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake daarna volledig afkoelen op een rooster.
- Voor de chocolade ganache verwarm je de slagroom tot het kookpunt in een steelpan. Schenk het daarna over de stukjes chocolade in een vuurvaste kom en roer met een garde tot alle chocolade is gesmolten. Roer als laatste een klein klontje boter erdoor. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
- Leg de sinterklaascake op een mooie schaal en schenk de chocolade ganache erover. Garneer met grof gehakte kruidnoten.
Recept: Francesca & Debbie, Fotografie: DeedyLicious