Voor het kerstmenu wil ik altijd zoveel mogelijk van tevoren al kunnen voorbereiden. Zodat ik alleen nog maar het hoogst noodzakelijke op het moment suprême hoef te doen. Zoals deze blini met compote van rode ui, biet en gorgonzola mooi opmaken bijvoorbeeld. Het amusehapje van mijn kerstmenu voor dit jaar. Bestaande uit 5 gangen die je zelf kunt mix & matchen naar eigen wens. Want dit is een mooie amuse, maar je kunt er ook een voorgerechtje van maken door er nog een kleine salade bij te serveren met wat geroosterde biet.
Voor deze amuse kun je alles voorbereiden: het bakken van de blini’s en het maken van de compote. Zorg er wel voor dat deze goed op kamertemperatuur is gekomen voordat je gaat opmaken en serveren, want een te koude compote is niet lekker. En aangezien er vrijwel altijd mensen in de zaal zitten die echt niet houden van blauwe kaas, die kun je eventueel vervangen door wat grof gehakte oude (geiten-)kaas. Of laat de kaas helemaal weg en maak een topping van grof gehakte gerookte amandelen.
Last but not least: dit jaar krijg je ook een mooi wijnadvies bij mijn hele kerstmenu! Daarvoor heb ik wijnen geselecteerd uit de veelzijdige Alsace in Frankrijk. Onder ieder recept staat de wijntip. Geniet van deze mooie amuse!
Wat je nodig hebt voor 8 stuks
Voor de blini’s:
-
- 50 gr boekweitmeel
- ½ zakje gist
- 90 ml lauwe melk
- 1 ei
- ½ tl suiker
- ½ tl zout
- 10 gr gesmolten boter
- 50 gr bloem
- plantaardige olie
Voor de compote:
-
- boter
- 1 rode ui, in dunne halve ringen
- zout
- 100 gr gekookte rode biet, in kleine blokjes
- 50 ml balsamicoazijn
- 2 el water
- 1 el fijngehakte platte peterselie*
- zwarte peper
Voor de presentatie:
-
- 2 el crème fraîche
- 50 gr gorgonzola van goede kwaliteit (vraag je kaasboer)
- 8 kleine blaadjes platte peterselie*
* Tip: In mijn kerstmenu van dit jaar gebruik ik veel verse kruiden. In het hoofdgerecht worden alle overgebleven kruiden verwerkt in een kruidenboter die goed past bij het vlees en de hasselbacks.
Wat je gaat doen
Voorbereiding: 2 uur (inclusief rijzen) + Bereiding: 10 minuten
-
- Meng de boekweitmeel, gist en melk door elkaar in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Splits het ei en roer de dooier, suiker, zout, gesmolten boter en bloem door het beslag. Klop het eiwit stijf met een handmixer en spatel rustig door het beslag tot het net goed gemengd is. Dek weer af en laat nog 30 minuten rijzen.
- Maak in de tussentijd de compote. Verhit een koekenpan met een klontje boter en fruit de uienringen 2 minuten met een snuf zout. Voeg de blokjes biet toe, roer door en bak nog 2 minuten. Ze het vuur iets lager, blus af met de balsamicoazijn en water en laat nog 10 minuten pruttelen of tot het vocht bijna is verdampt. Roer de fijngehakte peterselie er halverwege doorheen. Proef de compote en breng naar eigen inzicht verder op smaak met peper en eventueel zout. Schep over in een bakje. Goed afgesloten kun je deze tot 3 dagen gekoeld bewaren.
- Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag en vet licht in met plantaardige olie. Schep een eetlepel van het beslag in de pan en druk iets rond en plat tot een kleine, dikke pancake. Bak circa 2 minuten per kant op middelhoog vuur. Schep daarna over op een bord en laat afkoelen. Je kunt meestal wel 3 blini’s tegelijk bakken in de pan. Laat ze afkoelen tot lauw. De blini’s kun je tot een dag eerder bakken en daarna goed afgedekt (bijvoorbeeld in aluminiumfolie) op kamertemperatuur bewaren.
- Beleg de blini’s vlak voor het serveren met een klein lepeltje crème fraîche, flink lepeltje compote met ui en biet, wat verkruimelde gorgonzola en een klein blaadje peterselie.
Alsace wijntip
J.B. Adam AOC Crémant d’Alsace Brut
“Deze mousserende wijn – die op dezelfde methode gemaakt is als Champagne – is een perfecte binnenkomer. Crémant d’Alsace past eigenlijk wel bij ieder moment. Heerlijk ‘solo’ als aperitief, maar ook een mooie combinatie met deze blini.”
Over de tafelstyling
Voor de styling hebben we een combinatie gemaakt van bestaande en nieuwe spullen. Het blauwe tafelkleed is gekocht bij HEMA en de tafelloper bij Intratuin. De kerstboompjes komen ook bij Intratuin vandaan. Het servies is van Miljuschka en koop je bij Bijenkorf. Het kristallen glasservies en bestek komen uit mijn privé-collectie.
Recept: Francesca (basisrecept van de blini’s komt uit delicious.), Fotografie: DeedyLicious
De wijntips behorende bij mijn kerstmenu zijn een samenwerking met Alsace Wijnen. Lees ook hier mijn disclaimer.