Het feestmaal van de kapitein, maar dan helemaal vegetarisch… dat gaan we vandaag eten met het recept voor deze vegetarische captain’s dinner. Ik denk dat ze daar in de VOC-tijd niet echt blij van werden ;-), maar tijden veranderen en gerechten ook. En weet je wat nou het fijne is van deze vegetarische captain’s dinner? Die is ook nog eens heel snel gemaakt!
Wil je ook eens zelf een captain’s dinner mét vlees maken? Kijk dan hier voor het recept, daar vertel ik ook iets meer over de oorsprong van dit gerecht. En hier lees je er nog veel meer over.
Wat je nodig hebt voor een vegetarische captain’s dinner voor 4 personen
-
- 2 uien, in dunne halve maantjes
- bakolijfolie
- 800 gr kapucijners uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- zout
- zwarte peper
- 200 gr vegetarische spekjes
- 450 gr aardappelschijfjes
- 100 gr krop-/botersla
- olijfolie extra vergine
- witte wijnazijn
- 4 el Amsterdams tafelzuur (augurken en uitjes), in stukjes
- 4 tl piccalilly
- ook lekker erbij: appelcompote of stukjes gebakken appel
Wat je gaat doen
Bereiding: 30 minuten
-
- Verhit een hapjespan en fruit de uien in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de kapucijners toe, roer goed door en bak circa 8 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
- Bak in de tussentijd de vegetarische spekjes krokant in een koekenpan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep over in een bakje.
- Bak in dezelfde koekenpan de aardappelschijfjes goudbruin en krokant, voeg eventueel nog wat extra bakolijfolie toe. Breng op het laatst op smaak en roer de vegetarische spekjes erdoor.
- Maak de kropsla aan met wat olijfolie extra vergine en witte wijnazijn.
- Maak borden op met de kapucijners, gebakken aardappels, kropsla, stukjes tafelzuur en de piccalilly. Serveer je vegetarische captain’s dinner direct.
Recept & fotografie: Francesca