Prei die gesmoord is in de boter vind ik een van de lekkerste bereidingen van deze groentesoort. Gecombineerd met pompoen, aardappel en gerookt paprikapoeder maak je daar vervolgens een heerlijke stamppot van. Met als extraatje een topping van walnoten en geitenkaas. Als dat geen feestmaal is voor de maandag (of iedere andere doordeweekse dag) dan weet ik het niet meer. En weet je wat ook nog fijn is, je hebt deze stamppot met prei in een half uur op tafel staan.
Ben je nou geen liefhebber van geitenkaas, daar heb ik er thuis ook een paar van rondlopen, dan kun je deze vervangen door geraspte oude kaas of wat verkruimelde feta. En heb je geen walnoten in huis, maar wel andere noten. Ook prima! Geniet van deze lekkere stamppot!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 1 kg bloemige aardappels, geschild en in grove stukken
- zout
- 400 gr pompoen, in blokjes
- boter
- 400 gr prei, in dunne halve maantjes
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- zwarte peper
- 100 gr walnoten
- 100 ml melk
- 80 gr zachte geitenkaas
Wat je gaat doen voor deze stamppot met prei, pompoen en geitenkaas
Bereiding: 30 minuten
-
- Kook de aardappels 15 – 20 minuten in ruim gezouten water met de deksel schuin op de pan. Voeg de laatste 10 minuten de pompoenblokjes toe en kook deze mee. Giet daarna af.
- Verhit een hapjespan met een klontje boter en smoor hierin de prei in circa 10 minuten. Voeg halverwege de gerookt paprikapoeder toe en breng na afloop op smaak met peper en zout.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan en hak daarna grof.
- Stamp de aardappels en pompoen tot een grove puree met een klontje boter en scheut warme melk. Roer de helft van het preimengsel erdoor. Proef en breng de stamppot met prei eventueel extra op smaak.
- Serveer de stamppot op borden met als topping de resterende prei, wat verkruimelde geitenkaas en de grof gehakte walnoten.
Meer inspiratie voor stamppot recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina.
Recept & fotografie: Francesca