4.75 van 8 stemmen

Deense kanelstang met kaneel, room en hazelnoten

2 uur 5 minuten
Gebak
Deens

De eerste keer dat ik in mijn leven een stuk kanelstang at, was (hoe kan het ook anders) in Denemarken. Dat de Denen uitblinken in brood, patisserie en andere zoete lekkernijen was me al duidelijk geworden nadat ik de eerste paar keren in een bakkerij was geweest (daarover hier meer). …

De eerste keer dat ik in mijn leven een stuk kanelstang at, was (hoe kan het ook anders) in Denemarken. Dat de Denen uitblinken in brood, patisserie en andere zoete lekkernijen was me al duidelijk geworden nadat ik de eerste paar keren in een bakkerij was geweest (daarover hier meer). Maar het duurde even voordat ik kanelstang proefde.

Eerst maar eens: wat is dat eigenlijk, zo’n Deense kanelstang? Nou, eigenlijk is het een soort cinnamon roll, oftewel kaneelbroodje. Maar dan niet opgerold, maar in de vorm van een lange staaf. En de vulling bestaat niet alleen uit kaneel, maar ook uit banketbakkersroom en hazelnoten. Wat dus geniaal lekker is. Dat ontdekte ik toen we pas na 5 dagen Denemarken onze eerste kanelstang kochten. Nog voor het middaguur had ik alles al opgegeten (en het was een flink stuk, haha!) en het bleef maar in mijn hoofd zitten dat ik het thuis ook een keer wilde maken.

Het lukte me alleen niet om aan een goed recept te komen, dus toen ben ik maar wat gaan proberen met recepten die ik online en in kookboeken vond. Uiteindelijk bleek dit recept van Nordic Food Living het antwoord te zijn. Ik ging ermee aan de slag, tweakte het nog op een aantal punten, maar uiteindelijk nam ik een hap van de kanelstang zoals ik ‘m in Denemarken ook had gegeten. Wat een feest!

Vandaag deel ik het recept met jullie, maar let vooraf goed op. Met de ingrediënten maak je niet 1 maar 2 kanelstangen. En dat is goed! Want de tweede bak je af en snijd je na het afkoelen in stukken die je vervolgens kunt invriezen. Na het ontdooien (ik laat ze altijd ingepakt rustig ontdooien op het aanrecht) besprenkel je de stukken heel lichtjes met water en daarna warm je de stukken ongeveer 10 minuten op 120 graden op in de oven. Ook dat is zalig en zo heb je altijd wat zelfgemaakt lekkers in huis. Natuurlijk mag je er ook gewoon 1 maken, dan moet je alle ingrediënten halveren.

Ingrediënten

Voor de banketbakkersroom:

  • 2 eieren
  • 4 el suiker
  • 2 el maïzena
  • 300 ml volle melk
  • 1 vanillepeul, of 1 tl vanillepasta of -extract

Voor het deeg:

  • 300 ml volle melk
  • 50 gr verse bakkersgist of 20 gr instant gist, 3 zakjes
  • 3 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl kardemompoeder
  • 2 eieren
  • 500 gr tarwebloem + extra om te bestuiven

Voor de vulling:

  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el kaneel, bij voorkeur Ceylon kaneel

Voor de garnering:

  • 1 ei
  • 100 gr hazelnoten, grof gehakt
  • 50 gr poedersuiker

Ook nodig

  • (stand)mixer
  • bakpapier
  • grote keukenschaar

Aan de slag!

  • Klop voor de banketbakkersroom de eieren los met de suiker en maïzena in een sauspan. Klop daarna de koude melk erdoor. Schraap de vanillepeul leeg met een scherp mes en klop de vanille ook door het mengsel. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren met een garde terwijl het mengsel verwarmt. Het gaat dan vanzelf indikken. Laat niet koken, blijf goed roeren en zet het vuur lager als je het te snel vindt gaan. Ik heb het vuur uitgezet toen de banketbakkersroom zo dik was als custard/pudding. Schep het over in een schaal en laat afkoelen. Dek af met een vel vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Tip: Zie je nog klontjes in je room? Dat kan gebeuren, schep het dan even door een fijnmazige zeef heen.
  • Voor het deeg, verwarm de melk tot handwarm. Als je verse bakkersgist gebruikt (voor instant gist sla je deze stap over en ga je direct naar stap 3) dan verkruimel je deze boven de melk en roer je daarna erdoor tot het is opgelost. Laat 10 minuten staan.
  • Schenk de melk over in de kom van een (stand)mixer en klop de suiker, zout, kardemompoeder en eieren erdoor.
  • Als je instant gist gebruikt dan roer je deze nu door de bloem heen. Zet de (stand)mixer aan en kneed in 4 delen de bloem door het melkmengsel. Laat de machine draaien tot het deeg net niet meer aan de kom plakt. Dit kan zeker wel 8 minuten duren.
  • Tip: Je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden. Laat de melk dan in een grote kom zitten en kneed 2 delen van de bloem erdoor. Haal het deeg daarna uit de kom en kneed de overige bloem erdoor op je werkvlak. Blijf kneden tot het deeg niet meer aan je vingers plakt. Dit kan zeker wel 15 minuten duren. Vorm daarna een een soort van bal en leg deze weer in de kom.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Roer voor de vulling de boter, basterdsuiker en kaneel door elkaar met een spatel. Zet apart.
  • Leg vast twee grote vellen bakpapier klaar, liefst al op twee bakplaten (maar je kunt later ook een vel bakpier (met de kanelstang er reeds op) op een bakplaat schuiven.
  • Bestuif je werkvlak met bloem. Haal het deeg uit de kom en kneed kort door. Verdeel het daarna in twee gelijke delen.
  • Rol iedere bol deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 35 x 45 cm. Leg de twee deeglappen daarna op de vellen bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Besmeer beide deeglappen gelijkmatig met de vulling van boter en suiker. Zorg dat de hele lap bedekt is. Verdeel daarna de banketbakkersroom er gelijkmatig over. Zorg wederom dat de hele lap bedekt is.
  • Rol daarna beide deeglappen in de lengte op tot een lange rol. Leg de sluiting onderop.
  • Nu komt het leukste klusje! Pak je keukenschaar erbij (zorg dat die goed is schoongemaakt) en knip je opgerolde deeg in stukken van ongeveer 2 cm breed (nu lijkt het bijna wel alsof je cinnamon rolls gaat maken). Leg de stukken daarna om en om een klein stukje naar rechts en een klein stukje naar links. Zo krijgt je kanelstang zijn herkenbare patroon. Herhaal dit voor je tweede kanelstang.
  • Tip: Ik heb er zelf geen making-of foto’s van gemaakt, maar hier op de blog van Nordic Food Living vind je ze wel. Handig voor als je nog wat meer toelichting wilt.
  • Klop het ei los en kwast daarmee beide kanelstangen in. Bestrooi ze daarna met de gehakte hazelnoten.
  • Zet een bakplaat met kanelstang in de oven en bak deze gaar en goudbruin in 20 - 25 minuten. Bak daarna gelijk ook de tweede kanelstang.
  • Laat de kanelstangen afkoelen op een rooster en maak in de tussentijd de icing. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg druppelsgewijs wat koud water toe. Roer steeds en stop op het moment dat je icing nog wel dikte heeft, maar ook net vloeibaar is.
  • Decoreer de kanelstang met de icing. Doe daarvoor wat op een lepel en beweeg deze snel heen en weer boven je baksel. Zo krijg je een mooi patroon.
  • De kanelstang die je gaat eten snijd je in 8 - 10 stukken en daarna kun je aanvallen! De tweede kanelstang snijd je natuurlijk ook in stukken, maar die vries je vervolgens in.

Notities

  • Met dit recept maak je 2x een kanelstang.
  • Bereiding: 45 minuten + Rijzen: 30 minuten + Oven: 2x 20 - 25 minuten.

Recept: Kim Nielsen, getest door: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer