Met deze ovenschotel met kabeljauw, wortel en aardappel tover je de lente op je bord! Of eigenlijk op je bakplaat, want de oven doet al het werk voor dit gerecht. Eerst rooster je de aardappels en wortel met een kruidendressing tot ze zacht zijn. En op het laatst gaat de kabeljauw erbij, omdat die minder lang nodig heeft om te garen. De partjes tomaat hebben ook maar kort nodig, en het citroensap geeft vlak voor het serveren een frisse touch. Geniet van deze ovenschotel!
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels
- 500 gr winterpeen
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 bosje dille
- 1/2 bosje bieslook
- zout
- olijfolie extra vergine
- 2 citroenen, 1 uitgeperst en 1 in plakjes
- 4 kabeljauwfilets van circa 75 - 100 gram p/st, zorg dat ze ontdooid zijn als je bevroren kabeljauw gebruikt
- gemalen witte of zwarte peper
- 4 tros- of romatomaten
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Tip: Je kunt dit gerecht ook maken in een ovenschaal, maar dan hebben de aardappels en wortels langer nodig om te garen, tel er dan 15 minuten bij op. Op een bakplaat kun je het beter uitspreiden en dan gaart het sneller.
- Schil de aardappels en winterpeen, spoel af en snijd beide daarna in blokjes. Leg alles op de bakplaat.
- Pel en kneus de teentjes knoflook en leg ze bij de aardappels en wortels.
- Hak de dille en bieslook fijn en strooi 2/3 erover, samen met een snuf zout en een flinke scheut olijfolie en het sap van ½ citroen. Meng alles goed door elkaar, de aardappels en wortels mogen zwemmen in de olijfolie.
- Zet de bakplaat 30 minuten in de oven, schep halverwege om.
- Dep de kabeljauwfilets droog en kwast ze in met olijfolie. Bestrook daarna met zout en peper. Snijd de tomaten in partjes, besprenkel ze met olijfolie en zout.
- Leg na 30 minuten (check eerst even met een vork of de aardappels en wortels net gegaard zijn) de kabeljauwfilets bovenop de aardappels en wortels. Leg op iedere filet een plakje citroen. Afhankelijk van de dikte hebben de filets circa 15 minuten nodig om te garen. Leg de partjes tomaat de laatste 5 minuten erbij.
- Haal de bakplaat uit de oven en besprenkel de ovenschotel met kabeljauw met het resterende citroensap en strooi de laatste kruiden erover. Leg overgebleven plakjes citroen erbij. Serveer direct.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 15 minuten + Oven: 45 minuten.
Meer recepten met kabeljauw? Kijk dan ook eens hier.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious