Dit kleurrijke bordje ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens superlekker! Voor deze kabeljauw met wokgroenten heb ik de groenten gecombineerd met koriander en de cashewnoten en zachte kabeljauw maken het helemaal af. Het zoetzuur van wortel is een lekker frisse aanvulling.
Om het jezelf makkelijk te maken kan je het zoetzuur van wortel prima een dag (of twee) van tevoren maken. Extra pit? Maak het zoetzuur dan met halve tot een hele gesnipperde Spaanse peper.
Slimme tips voor we gaan koken
-
- De halve Chinese kool die over blijft kun je invriezen. Snijd de kool eerst in reepjes, blancheer een paar minuten en laat uitlekken en afkoelen. Vries de kool daarna in. Lekker voor door een nasi bijvoorbeeld. Je kunt de halve kool, goed afgedekt, ook prima een week in de groentelade van de koelkast bewaren.
- Wokgroenten, zoetzure wortel en rijst over? Maak daar de volgende dag een lunchsalade van door alles door elkaar te mengen. Dit kun je ook koud eten.
- Van fruit maak je heel makkelijk ook ijs! Snijd bijvoorbeeld de dag ervoor een watermeloen in stukjes en vries dat in. Dan hoef je het de volgende dag alleen maar fijn te maken met een blender of staafmixer. Eventueel wat siroop en munt erbij en klaar is kees! Dit kan eigenlijk met alle soorten fruit. Dus ook met banaan, aardbei en peer bijvoorbeeld. Ook heel lekker om met warm weer mee te ontbijten met wat yoghurt en muesli erbij.
Ingrediënten
- 2 winterpenen, gewassen
- 50 ml witte wijnazijn
- 2 el rietsuiker
- 300 gr zilvervliesrijst
- circa 400 gr kabeljauwfilets
- zout
- 4 el bakolijfolie
- witte peper, maar zwarte peper kan ook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 gewone groot of 2 shanghai paksoi (klein), grof gehakt
- 1/2 Chinese kool, grof gehakt
- 2 rode paprika’s, in grove stukken
- sap van 1 citroen
- 2 el ketjap
- 1 el sojasaus
- 15 gr koriander, fijngehakt
- 50 - 60 gram cashewnoten, grof gehakt
- optioneel: serveer met wat druppeltjes tabasco voor extra pit
Aan de slag!
- Rasp de winterpeen in dunne linten, met de hand of een mandoline en bewaar in een platte schaal.
- Verhit een steelpannetje met de witte wijnazijn en suiker op middelhoog vuur. Als de suiker opgenomen is haal je het van het vuur. Laat even afkoelen en giet dan over de winterpeen. Zet afgedekt in de koelkast.
- Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Dep de kabeljauwfilets droog en bestrooi met een snufje zout, verhit een koekenpan (of twee) en bak in 2 el bakolijfolie 1 minuut op hoog vuur. Draai het vuur dan naar medium en laat nog 3 – 4 minuten op dezelfde kant liggen. Draai dan om en bak 2 – 4 minuten op deze zijde. Bestrooi met witte peper.
- Verhit intussen een wok en fruit de ui en knoflook in 2 el bakolijfolie. Voeg de paksoi, Chinese kool en paprika toe en roerbak circa 4 minuten en blus af met het citroensap, 2 el ketjap en 1 - 2 el sojasaus (naar smaak).
- Verdeel de zilvervliesrijst over de borden met een schep van de wokgroenten en een stuk kabeljauwfilet. Serveer wat gehakte cashewnoten en het zoetzuur van winterpeen ernaast.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 40 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz
Dit recept heb ik eerder ontwikkeld voor een van de weekmenu’s van Veggipedia.