Op een zondagavond keek ik samen met de Mr. naar een reality serie over een Amerikaanse horecafamilie die in hun drukste periode van het jaar zaten, vlak voor de 4th of July. Geen idee meer hoe ze heten of wat er verder gebeurde, want ik raakte volledig afgeleid vanaf het moment dat een van de zonen een lobster boil maakte in zijn restaurant. Ik had allang gegeten, maar zat alsnog watertandend naar de televisie te kijken. Nog geen half uur later had ik online Canadese kreeft (helaas was het Oosterscheldekreeftseizoen net voorbij) en Zeeuwse mosselen besteld en was ik er klaar voor om die week voor het eerst in mijn leven een lobster boil te maken.
Voor een lobster boil maak je een krachtige, geurige bouillon waarin je je kreeft en andere schaal- en schelpdieren (ik koos voor grote garnalen en mosselen) kookt. De mosselen stoom je trouwens, maar daar kom ik hieronder in het recept nog verder op terug. Verder kun je ervoor kiezen om grote stukken vastkokende aardappel en maiskolven toe te voegen. Vergeet ook zeker niet om citroenen, verse kruiden en boter (liefst geklaarde) in huis te halen, want die horen zeker bij je lobster boil. Worst is trouwens ook nog een optie, denk aan lekkere venkelworstjes met knoflook bijvoorbeeld. Die bak je eerst aan zodat ze smaak afgeven aan je bouillon en later voeg je de worst toe in plakjes. Ik heb dat deze keer niet gedaan, maar ik ga ze zeker nog gebruiken als ik de stoere uitvoering van de lobster boil maak met cajun specerijen.
Ja, laten we het ook nog even over de specerijen hebben voordat we aan de slag gaan, want dat is een belangrijk punt. In Amerika (waar de lobster boil oorspronkelijk vandaan komt) wordt heel vaak ‘Old Bay Seasoning’ gebruikt. Wat er precies allemaal in zit is een beetje een raadsel, maar in ieder geval zit er selderijzout, zwarte peper, chilivlokken en paprika in. In Nederland kun je deze seasoning bijna niet kopen, maar zelf maken is wel een optie. Hier vind je een recept. Maar als je dat nou niet wilt, kun je ook een goede cajun seasoning gebruiken die je aanvult met verse kruiden zoals laurier, peterselie, dille of tijm.
Dat wordt mijn tweede lobster boil die ik maak (samen met de worst dus), maar deze keer ben ik een iets andere richting op gegaan. Ik heb de bouillon gemaakt met ui, knoflook, citroen, boter, viskruiden en verse kruiden. Lichter en frisser dus, en dat werd echt een zalige bouillon voor de schaal- en schelpdieren. Dit recept deel ik vandaag met jullie en ik beloof dat ik versie 2 ook aan dit artikel zal toevoegen als ik ‘m heb gemaakt!
Ingrediënten
- 50 gr (geklaarde) boter
- 2 uien, gesnipperd
- 6 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout
- 4 middelgrote vastkokende aardappels in de schil
- 2 hele maiskolven
- 1 citroen, in parten
- 2 liter water
- 2 el viskruiden, ik gebruikte de Scandinavische viskruiden van Euroma, hun Amerikaanse cajun kruiden ontdekte ik later pas trouwens, die ga ik denk ik gebruiken voor versie 2
- 2 schaaldieren bouillonblokjes, deze gebruik ik altijd
- 1 - 2 (naar wens) Canadese gekookte kreeften van circa 300 gr per stuk, zie notities
- 12 grote garnalen, schoongemaakt
- 1 kg Zeeuwse mosselen, gespoeld, gecontroleerd en kapotte schelpen verwijderd
- zwarte peper
- 15 gr verse kruiden, denk aan platte peterselie of dille, combineer eventueel met tijm en bieslook
Ook nodig
- grote braadpan, die van mij heeft een diameter van 28 cm met een inhoud van 6,7 liter en dat was net genoeg
Aan de slag!
- Zet een grote braadpan op het vuur en smelt hier de helft van de boter in. Roer de uien en knoflook door de boter samen met een snuf zout en bak op middelhoog vuur voor circa 10 minuten. Zet het vuur lager als de uien te bruin worden.
- Schrob de aardappels schoon en snijd ze in grote, grove stukken. Iedere maiskolf snijd je in 4 schijven met een scherp koksmes.
- Tip: Ik snijd de maiskolf altijd rondom in met het mes en daarna breek ik ‘m, goed voor je spierballen, door met mijn handen, dat vind ik zelf makkelijker.
- Schenk het water in de pan en roer de viskruiden en bouillonblokjes erdoor. Breng aan de kook en leg de aardappels, stukken maiskolf en parten citroen in de pan. Kook dit circa 10 minuten tot de aardappels beetgaar zijn (let op dat ze niet te ver door garen, want daarna moeten ze nog 5 minuten verder koken)
- Daarna gaan de grote garnalen in de pan samen met de kreeft(en). De bouillon is nu goedgevuld en daardoor kun je de mosselen erbovenop leggen. Zo koken alle ingrediënten in de bouillon, terwijl de mosselen bovenop gaar stomen in plaats van dat ze koken (want daar worden mosselen niet lekker van). Zet de deksel voor 5 minuten op de pan of totdat de mosselen helemaal open staan.
- Smelt in de tussentijd de resterende boter in een klein pannetje op laag vuur. Als je er zelf geklaarde boter van wilt maken dan schep je de witte melkbestanddelen boven komen drijven. Als je deze er voorzichtig vanaf schept is de boter geklaard. Je houdt dan alleen het vet over. Dit kan, maar is geen must.
- Haal de deksel van de grote pan en maal wat zwarte peper over de mosselen en strooi 2/3 van de verse kruiden erover.
- Schep de inhoud van de pan met een schuimspaan over in een liefst voorverwarmde schaal (verwarm daarvoor een hittebestendige schaal in de oven). Roer de (geklaarde) boter door de bouillon en laat nog even kort pruttelen. Schenk daarna een royaal deel van de bouillon over de andere ingrediënten heen in de schaal. Strooi als laatste de resterende kruiden erover.
- Tip: De overige bouillon kun je bewaren en er de volgende dag nog een soep van maken. Vaak worden mosselen in een verpakking van 2 kilo verkocht. De kilo mosselen die je overhoudt zou je dan kunnen gebruiken voor de soep door deze vast te koken. Eenmaal gekookt kun je ze daarna in de koelkast bewaren.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 60 minuten.
- Ik vind het voor deze lobster boil prima om voorgekookte kreeften te gebruiken. Die heb ik deze keer besteld bij Vis op Tafel om uit te proberen (erg tevreden over trouwens), maar je kunt ze natuurlijk ook bestellen bij je visboer. Wel belangrijk: ga voor kleintjes of een grote die je in delen snijdt voordat deze de bouillon in gaat.
Recept & fotografie: Francesca