Deze bonensalade maakte ik onlangs toen ik een Amerikaanse barbecue thuis organiseerde. De ‘three bean salad’ is in Amerika vaak een standaard onderdeel van picknicks of potlucks en er zijn tig variaties op te bedenken. Meestal zitten er groene bonen uit pot in, maar die vind ik niet zo lekker dus ik besloot om mijn favoriete bonen uit blik in de salade te verwerken. Met bleekselderij, kruiden en een frisse citrusdressing werd het een heerlijk bijgerecht voor de barbecue. Je kunt ‘m trouwens prima een dag eerder al maken en bewaren in de koelkast, daar wordt de smaak alleen maar lekkerder van.
Nog even over de citrusazijn voordat we gaan koken. Ik gebruikte mandarijnazijn, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die in huis heeft ;-). Je kunt ook citroenazijn (of citroensap), witte of rode wijnazijn of appelciderazijn gebruiken voor de marinade. Dat is het leuke aan deze bonensalade, je kunt er alle kanten mee op! Ook qua bonen die ervoor gebruikt, maak er je eigen favoriete mix van.
Ingrediënten
- 1 blik (255 gr) reuzenbonen
- 1 blikje (175 gr) rode kidneybonen
- 1 blikje (175 gr) cannellini bonen
- ½ rode ui, gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes of dunne partjes
- 10 gr platte peterselie, fijngehakt
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 3 el olijfolie extra vergine
- 2 el citrusazijn, of cider- of wijnazijn
- zeezout
- zwarte peper
Aan de slag!
- Spoel de drie soorten bonen met stromend water in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Meng de bonen met de rode ui, bleekselderij, peterselie en rozemarijn in een kom.
- Klop de olijfolie en citrusazijn door elkaar met een snuf zout en peper naar smaak. Meng de dressing daarna door de bonensalade. Proef en voeg naar eigen smaak nog azijn, zout of peper toe als je iets mist.
- Bewaar de bonensalade afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Notities
- Dit is een bijgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 15 minuten.
Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept), Fotografie: DeedyLicious