Vorige week deelde ik met jullie al mijn recept voor zelfgemaakte selderijpesto. En vandaag ga ik daar het recept van deze pasta met knolselderij, selderijpesto en spekjes aan toevoegen! Een recept waarvoor je de hele knolselderij, inclusief loof, kunt gebruiken.
En om het helemaal verspillingsvrij te maken heb ik ook nog een tip voor de schillen van de knolselderij. Die spoel ik namelijk altijd eerst goed af en daarna vries ik ze in. Samen met andere schillen, kontjes en afsnijdsels van bijvoorbeeld prei, wortel, uien, courgette, lente-ui, en meer. Want die kun je namelijk perfect gebruiken voor het maken van bouillon! Zet daarvoor een afgesloten bak of grote zip-lock bag in de vriezer die je steeds kunt aanvullen met je groenteresten. En als ‘ie vol is, maak je er soep van. Easy does it, er wordt niets verspild en het is veel lekkerder dan kant-en-klare bouillon.
Nog een laatste tip voordat we gaan koken. Deze pasta met knolselderij kun je met echte spekjes maken of je gebruikte vegetarische of vegan spekreepjes als je het gerecht zonder vlees wilt bereiden.
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 1 kleine ui
- bakolijfolie
- zout
- 125 gr gerookte spekblokjes, of kies voor een vegetarische/vegan variant
- 320 - 400 gr penne, 80 gr p/p voor normale eters en 100 gr p/p voor grote eters
- zwarte peper
- 4 eetlepels selderijpesto (zie notities), hier vind je het recept
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Schil de knolselderij en snijd daarna in kleine blokjes. Snijd de ui in grove stukjes. Meng op het bakblik samen met een scheut bakolijfolie en een snuf zout. Zet 20 - 25 minuten in de oven tot de knolselderij helemaal gaar is.
- Bak in de tussentijd de spekjes krokant in een koekenpan met antiaanbaklaag. Houd daarna warm.
- Tip: Als je vegetarische spekjes bakt (mijn favoriet zijn de geroockte spekjes van de Vegetarische Slager), laat deze dan veel langer in de pan dan staat aangegeven op de verpakking. Dan worden ze namelijk pas echt krokant. Breek ze ook een beetje met je pollepel zodat het meer stukjes worden.
- Circa 10 minuten voordat de knolselderij klaar is, ga je de penne pasta beetgaar koken in ruim gezouten water. Giet daarna af, maar bewaar zeker 300 ml van het kookvocht.
- Meng de zachte blokjes knolselderij in de blender met 100 ml van het kookvocht en pureer tot een grove massa. Voeg extra water toe als de saus nog te dik is. Dit kun je trouwens ook in een pan doen met een staafmixer.
- Schep de gepureerde knolselderij over in de lege kookpan en schep de pasta erbij. Verwarm op laag vuur en voeg extra kookvocht toe als dit nodig is. Daarmee maak je de saus romiger. Breng naar eigen wens verder op smaak met zwarte peper en zout.
- Serveer de pasta met knolselderij met een royale lepel van de selderijpesto en bestrooi met de gebakken spekjes. Serveer direct.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten.
- Of dit ook met gewone pesto gemaakt kan worden? Die vraag ga ik vast krijgen dus ik beantwoord 'm maar gelijk. Ja, dat kan wel. Maar het zal daar ook een andere smaak door krijgen. Niet minder, maar anders.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious