3.46 van 59 stemmen

Cola kip van de barbecue

1 uur 20 minuten
Hapje
Gevogelte

Voor alle mensen die net als wij het hele jaar door de kamado, of ieder andere barbecue, aansteken heb ik vandaag een geweldig recept! Zeker nu de feestdagen eraan komen denk ik dat jullie heel blij gaan worden van deze cola kip van de barbecue. En ja, die smaken net …

Voor alle mensen die net als wij het hele jaar door de kamado, of ieder andere barbecue, aansteken heb ik vandaag een geweldig recept! Zeker nu de feestdagen eraan komen denk ik dat jullie heel blij gaan worden van deze cola kip van de barbecue. En ja, die smaken net zo lekker als dat ze eruitzien. Misschien nog wel lekkerder ;-).

In mijn vorige barbecueleven, toen ik er nog geen verstand van had, grillde ik kip (denk aan poten en vleugels) veelal op hoog vuur op het rooster. Niks slow cooking, gewoon vol het vuur erop. Dat is een optie, je kip wordt er alleen vaak niet malser van. Dat is iets wat ik nu weet. De tijd nemen voor de bereiding van kip werkt vaak veel beter. En pekelen ook trouwens, zeker voor de drogere delen zoals het borstvlees. Maar daar kom ik nog wel een keer op terug.

Vandaag maak ik mijn cola kip van kipborrelhapjes. Wat eigenlijk halve kippenvleugels zijn, de vleugel punten zijn ervan afgesneden. Een ideaal deel om cola kip mee te maken, maar je kunt ook kiezen voor hele kippenvleugels. Voor de mensen die willen weten of je dit ook in de oven kunt maken? Ja, vast en zeker. Maar ik heb dat zelf nog niet gedaan, dus ik heb daar geen beproefd recept voor. Maar door in grote lijnen het recept van de barbecue te volgen, denk ik dat je met je oven ook een eind komt. Kom, we gaan aan de slag.

Ingrediënten

  • 750 gr kipborrelhapjes, of 1 kg kippenvleugels
  • 1 tl zout + extra
  • ½ tl zwarte peper + extra
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl + 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5 el zonnebloemolie
  • 330 ml cola, 1 blikje > en nee, geen light of zero, want je hebt de suikers nodig
  • 150 gr ketchup
  • 25 ml appelciderazijn
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el sojasaus
  • ½ - 1 tl sriracha, naar smaak

Aan de slag!

  • Steek je barbecue aan, bereid ‘m voor op indirect grillen en breng naar een temperatuur van 150 graden. Plaats een (gietijzeren) rooster met daaronder een drip pan/lekbakje (of leg er folie onder), want de boel gaat lekken straks.
  • Leg in de tussentijd de kipborrelhapjes in een grote, platte schaal en dep ze droog met keukenpapier.
  • Maak een rub van 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, paprikapoeder, oregano, 1 tl basterdsuiker en zonnebloemolie. Smeer hiermee de kip helemaal in en was je handen daarna goed.
  • Zet je cola marinade vast op. Meng daarvoor de cola, ketchup, 50 gr basterdsuiker, appelciderazijn, knoflook en sojasaus in een steelpan. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 12 – 15 minuten zacht pruttelen tot de saus indikt. Roer regelmatig en check de laatste minuten goed of de saus niet te hard indikt. Proef tussentijds en breng naar wens verder op smaak met zout, peper en sriracha.
  • Leg de kipborrelhapjes op het rooster en laat ze circa 45 minuten op 150 graden indirect garen, met de deksel dicht. Voor een extra check kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken, bij 72 graden zijn ze goed.
  • Houd 1/3 van de cola marinade achter in de pan (vuur uit en deksel erop) en breng de rest van de cola marinade (in een kom) naar de barbecue met een tang. Terwijl de kipborrelhapjes rustig aan het garen zijn, ga je ze tussentijds 2x dippen in de marinade en dan leg je ze weer terug op het rooster om verder te garen. Daarna sluit je het deksel weer. Dip bijvoorbeeld 1x na 15 minuten en 1x na 30 minuten.
  • Als de kipborrelhapjes gegaard zijn, haal je ze van het rooster en leg je ze even in een schaal. Haal met handschoenen de conveggtor/plate setter/hitteschild weg en stook je barbecue op naar 220 graden. Plaats het rooster (hoog) terug.
  • Nu komt de finishing touch: je gaat de kipborrelhapjes heel kort afgrillen op 220 graden voor een krokant velletje. Maar echt heel kort. Want door de suikers in de rub en marinade kunnen ze snel verbranden en je wilt ook niet dat ze te lang verder doorgaren. Dus even om en om en dan weer terug in je schaal.
  • Breng de schaal naar binnen en schenk je resterende cola marinade uit de pan zo over de kipborrelhapjes. Hussel even door en klaar is je cola kip! Je kunt ze trouwens prima warm houden in een voorverwarmde oven van 40/50 graden tot je gaat eten.

Notities

  • Dit is een borrelhapje voor 4 personen.
  • Bereiding: 20 minuten + Barbecue: 60 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca