Ik was benieuwd of er in de wereld nieuwjaarsgerechten te vinden waren die geluk brengen. Want een beetje geluk kunnen we wel gebruiken in 2021! Nou, die vond ik hoor en wel meer dan één. Maar er was er eentje die me bijbleef en dat is de Amerikaanse combinatie van ‘black eyed peas, greens and cornbread’. Oftewel de combinatie van zwarte oogbonen, groene groenten en maisbrood waarvan de oorsprong in het Zuiden van Amerika te vinden is en. Altijd gecombineerd, zo gaat het verhaal, want als je deze drie samen eet brengt dit geluk: “As Black Eyed Peas bring pennies, greens bring dollars, and cornbread brings gold.”. Ik noem dit gerecht lekker makkelijk gestoofde bonen met rundvlees en boerenkool.
Het zijn vooral de zwarte oogbonen die ‘belangrijk’ zijn om te eten op de eerste dag van het nieuwe jaar voor een jaar lang geluk en welvaart en die zijn voor mij de basis geworden van dit nieuwjaarsgerecht. Ik voegde een runderschenkel toe die ik liet stoven, het laatste uur met de geweekte bonen. Erbij serveerde ik de ‘greens’ van eigen bodem, oftewel boerenkool. Ik maakte er ook wat gestoofde tomaat bij en dat bleek een gouden zet. Het werd een heerlijke combinatie waar wij thuis van gesmuld hebben. Oh wacht, ik zou bijna het cornbread helemaal vergeten! Daarvoor heb ik zelf nog steeds geen eigen recept waar ik helemaal tevreden over ben. Dus deze keer gebruikte ik het recept van Delish wat ons bijzonder goed smaakte. Eet ‘m wel gelijk op, want de volgende dag is het cornbread droog. Natuurlijk kun je ‘m dan wel even opbakken in een beetje boter, dan komt het weer helemaal goed.
Geniet van dit heerlijke nieuwjaarsgerecht met gestoofde bonen en ik wens jullie heel veel geluk in 2021!
Ingrediënten
Voor de ‘peas’:
- 250 gr gedroogde zwarte oogbonen, black eyed peas
- plantaardige olie
- 400 gr runderschenkel
- zout
- boter
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 2 liter kippenbouillon
- zwarte peper
- 4 takjes tijm
Voor het ‘cornbread’:
- 225 gr maismeel
- 125 gr bloem
- 40 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 tl zout
- 225 ml melk
- 100 ml karnemelk
- 80 gr boter, gesmolten
Voor de gestoofde tomaten:
- plantaardige olie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout
- ½ tl pimentpoeder
- 400 gr trostomaten, in blokjes
- zwarte peper
Voor de ‘greens’:
- plantaardige olie
- 150 - 200 gr gesneden boerenkool
- zout
Aan de slag!
Voor de ‘peas’:
- Week de zwarte oogbonen 8 uur in water volgens de aanwijzingen op de verpakkingen. Spoel ze daarna af in een vergiet.
- Verhit 2 uur voordat de zwarte oogbonen uitgeweekt zijn een braadpan met een scheut koolzaadolie of zonnebloemolie. Bestrooi de runderschenkel royaal met zout en bak rondom bruin aan. Schep daarna uit de pan.
- Zet het vuur iets lager en voeg een klontje boter toe aan de pan, laat dit smelten. Fruit hierin de ui voor 5 minuten.
- Schenk de kippenbouillon in de pan en verwarm. Leg de schenkel in de pan en laat 2 uur op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan.
- Proef de bouillon en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer daarna de zwarte oogbonen erdoor en leg de takjes tijm in het vocht. Zet het vuur ietsje hoger en laat de bonen in 1 uur gaarkoken.
- Giet de inhoud van de pan door een vergiet en vang het vocht op. Vis de takjes tijm eruit en gooi die weg. Haal de schenkel eruit en pluis het vlees fijn.
- Zet de braadpan met het vocht op je kookplaat en laat op hoog vuur inkoken tot de helft. Zet daarna het vuur lager en schep de bonen en het vlees erdoor. Proef en breng eventueel naar wens verder op smaak.
Voor het ‘cornbread’:
- 1 uur voordat je bonen klaar zijn ga je het cornbread maken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een rond bakblik of gietijzeren skillet klaar, iedere diameter tussen de 24 en 28 cm is goed. Bekleed met bakpapier of vet goed in met boter of bakspray.
- Roer de droge ingrediënten door elkaar in een kom met een vork. Daarna gaan de melk, karnemelk en boter erdoor met dezelfde vork.
- Spatel het beslag in de vorm of skillet en zet deze voor 20 minuten in de oven.
- Laat het cornbread iets afkoelen en serveer in punten bij je gerecht.
Voor de gestoofde tomaten:
- Een half uur voordat je bonen klaar zijn ga je de gestoofde tomaat maken.
- Verhit een pannetje met een scheut plantaardige olie en fruit hierin de ui en knoflook voor 5 minuten met een snuf zout en de pimentpoeder.
- Voeg de blokjes tomaat toe samen met het water en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen tot de tomaten helemaal zacht zijn.
- Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
Voor de ‘greens’:
- Een kwartier voordat je bonen klaar zijn ga je de boerenkool maken.
- Verhit een koekenpan met een scheutje plantaardige olie en roerbak hierin de boerenkool voor 8 minuten op middelhoog vuur met een snufje zout.
- Roer de boerenkool daarna door de bonen.
- Serveer de gestoofde bonen met het rundvlees en de boerenkool samen met de gestoofde tomaat en een royaal stuk van het ‘cornbread’. Geniet van dit mooie nieuwjaarsgerecht.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Voorbereiding (weken van de bonen): 6 uur + Bereiding: 3 uur (Inclusief stoven).
Recept: Francesca, met een beetje hulp van Delish voor het cornbread. Fotografie: DeedyLicious