De oorspronkelijke teriyakisaus uit Japan maak je van sake, mirin, sojasaus en suiker. Dit wordt gemengd en ingekookt en daarna heb je een donkerbruine en glanzende saus die gebruikt wordt voor eten wat je gebakken, gegrild of geroosterd hebt. Dat refereert weer aan teriyaki: wat geen gerecht is maar de manier waarop je het eten bereidt.
Zoals met veel gerechten in de wereld heeft ook teriyakisaus aardig wat transformaties meegemaakt, zo ook in mijn keuken. Zoals de toevoeging van gember en knoflook bijvoorbeeld. Wat ik heerlijk vind, omdat het de saus meer smaak geeft. Verder gebruik ik water in plaats van sake, in verband met de kinderen. En ik bind de saus iets met maïzena, maar dat hoeft niet. Ik voeg trouwens ook nog een vleugje sesamolie toe en dat is verre van authentiek.
Ik heb al een aantal versies gemaakt, die ook te vinden zijn op mijn blog, maar dit is toch wel echt mijn favoriet. Een heerlijke basis voor gegrilde kip en zalm. Maar werkt ook heel goed in combinatie met tofu of met geroosterde broccoli of bimi. Eenmaal gemaakt kun je je teriyakisaus minimaal 3 dagen goed houden, goed afgedekt in de koelkast. Maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ‘m ook weleens langer heb bewaard.
Ingrediënten
- 75 ml water, of sake
- 75 ml sojasaus, ik gebruik Kikkoman
- 75 ml mirin, zoete Japanse rijstwijn
- 1 el donkerbruine basterdsuiker, 15 gr
- 1 tl sesamolie
- ½ tl geraspte gember
- ½ tl geraspte knoflook
- 1 tl maïzena
Aan de slag!
- Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de maïzena, in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur iets lager en laat 10 minuten pruttelen.
- Meng de maïzena met 1 eetlepel koud water in een kommetje en roer tot de klontjes verdwenen zijn. Roer dit daarna door de saus en laat nog een paar minuten pruttelen tot de saus gebonden is.
- Laat de teriyakisaus iets afkoelen en schenk daarna over in een afsluitbaar potje. Eenmaal afgekoeld bewaar je de saus afgedekt in de koelkast.
Notities
- Met dit recept maak je een potje vol (150 gram).
- Bereiding: 15 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious Bron oorsprong: Just One Cookbook