4.08 van 14 stemmen

Kidneybonencurry met tomaat, munt en rode ui

35 minuten
Hoofdgerecht
Midden-Oosters

Bonen zijn geweldig voor een dagje geen vlees, want ze zijn een enorme bron van eiwitten en vezels. Sterker nog, ik vind ze een van de meest natuurlijk vleesvervangers en wij eten minstens één keer per week een avondmaaltijd met bonen. En vaak voeg ik ook nog een handje bonen …

Bonen zijn geweldig voor een dagje geen vlees, want ze zijn een enorme bron van eiwitten en vezels. Sterker nog, ik vind ze een van de meest natuurlijk vleesvervangers en wij eten minstens één keer per week een avondmaaltijd met bonen. En vaak voeg ik ook nog een handje bonen toe aan de lunch. Natuurlijk moet je wel van bonen houden ;-), maar als dat het geval is kun je er alle kanten mee op.

Vandaag zet ik de kidneybonen in het zonnetje, een van mijn favoriete bonen door zijn lekkere bite. Culinair gezien kom je de kidneyboon veel tegen in Tex Mex gerechten, maar ze zijn ook geweldig om te verwerken in een curry. Vandaag ga ik jullie dan ook verblijden met een geurige kidneybonencurry waarvoor ik me heb laten inspireren door het Afghaanse gerecht ‘lubya’ wat een curry is die gemaakt wordt met, je raadt het al, kidneybonen en specerijen zoals komijn, koriander en chilipoeder. Maar ook gedroogde munt heeft een grote rol in deze curry en dat wekte mijn interesse. Want vaak als ik curry maak, heeft het een relatie met de Indiase/Pakistaanse keuken waarin meer pit wordt gebruikt. Deze kidneybonencurry heeft de pit bijna niet, maar barst wel uit elkaar van de warme smaken van komijn en koriander gecombineerd met het fris-kruidige van de munt. Razend benieuwd was ik en wat bleek: het was echt zalig! Met veel plezier deel ik dan ook vandaag het recept met jullie.

Deze kidneybonencurry is niet alleen vegetarisch, maar zelfs helemaal plantaardig. Eigenlijk haal ik best vaak mijn inspiratie uit buitenlandse keukens voor plantaardige gerechten. De Indiase keuken is uiteraard een grote inspiratiebron, maar ook de Mexicaanse keuken biedt veel plantaardige verrassingen. En soms is het een kwestie van vervangen van een paar ingrediënten waardoor je een gerecht makkelijk volledig plantaardig kunt maken, wat weer leidt tot een kleinere footprint op het milieu.

Ingrediënten

  • 2 grote of 3 kleine rode uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 3 blikken Bonduelle Rode Kidneybonen, à 310 gram per blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten van goede kwaliteit, à 400 gram per blik
  • 1 el gedroogde munt
  • zwarte peper
  • handje verse koriander, grof gehakt

Aan de slag!

  • Verhit een braadpan en fruit de rode ui (houd 1 volle eetlepel gesnipperde ui achter) met de knoflook, komijn, koriander, chilipoeder en een snuf zout voor 5 minuten in 2 eetlepels zonnebloemolie. Zet de temperatuur iets lager als de uien bruin worden en schep regelmatig om.
  • Doe de rode kidneybonen in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Laat daarna uitlekken.
  • Roer de tomatenpuree door de ui en knoflook en bak 1 minuut mee. Schenk daarna de gepelde tomaten in de pan en roer de gedroogde munt erdoor. Laat 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur en roer de tomaten tussentijds stuk met een pollepel.
  • Proef na 10 minuten en voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. Roer de rode kidneybonen erdoor en laat nog 10 minuten pruttelen op laag vuur. Zonder deksel zodat de saus ook iets kan inkoken en vergeet niet om af en toe even te roeren.
  • Serveer de kidneybonencurry met de witte rijst en eventueel geroosterde bloemkoolroosjes. Garneer de curry met wat fijngehakte rode ui en grof gehakte koriander (dit kun je achterwege laten voor kleine kindjes). Ben je fan van zwarte peper, maal er dan ook nog wat verse peper over.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 35 minuten.
  • Serveer erbij: witte basmati rijst en (optioneel) geroosterde bloemkool uit de oven met bijvoorbeeld olie, zout en garam masala (rooster 15 minuten op 180 graden)
  • Tip: Heb je wat over? Je kunt het de volgende dag als lunch eten of de volgende dag opbakken met witte rijst. Je kunt de curry ook (zonder rijst) invriezen.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Inspiratie voor het Afghaanse gerecht lubya vond ik bij The Curious Chickpea.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer