Misschien denk je ‘Goh, deze vierde aflevering van de podcast Samen Eten komt wel heel snel na de laatste online?’. Nou, dat is helemaal correct! Ik wilde namelijk per se dat deze aflevering met Ilona, oftewel de enige echte Bitterballenkoningin, op de Nationale Bitterballendag online zou komen. Want niemand minder dan Ilona heeft het voor elkaar gekregen dat deze dag er kwam, maar ook dat de welbekende ‘bitterballen bij de borrel’ zijn opgenomen in het immaterieel erfgoed van Nederland. En terecht, want bitterballen eten hoort echt bij Nederland en ik persoonlijk zou me geen leven kunnen voorstellen zonder bitterballen.
Met dat laatste is Ilona het hartgrondig met me eens. Vroeger liet ze haar moeder bitterballen bakken om deze naar school te brengen als traktatie (geniaal idee natuurlijk), ze heeft circa drie vriezers vol met de meest geweldige zelfgemaakte bitterballen en schreef het Het Bourgondische Bitterballenboek met alle tips voor het maken van bitterballen, inclusief 30 recepten met vlees-, vis- en vegavulling.
Ik vond het reden genoeg om naar Tilburg af te reizen om samen met de goedlachse Ilona bitterballen te maken. Ze leerde me alles over het maken van de vulling (oftewel de salpicon), portioneren, rollen, paneren en bakken van de bitterballen. Die natuurlijk niets anders zijn dan kroketten, maar dan in een ronde vorm waardoor ze perfect zijn om te eten bij de borrel of tijdens een feestje. Dat laatste doen we al even niet meer, maar dat is geen reden om minder bitterballen te eten wat mij betreft.
En wat blijkt nou, het maken van bitterballen is helemaal niet ingewikkeld. En je wordt er ook nog eens blij van. Luister lekker mee naar mijn nieuwste podcast die helemaal gaat over bitterballen! En waarin we natuurlijk ook bitterballen hebben gemaakt: de Thaise rode curry bitterballen met kip. Het recept vind je helemaal onderaan deze blog.
Over Samen Eten
Samen Eten is de nieuwe podcast van Francesca Kookt. Waar ik in iedere aflevering een bijzonder gerecht bij mensen thuis kook. Gerechten met een verhaal of herinnering, die te mooi zijn om niet te delen. En die nieuwe podcast maak ik niet alleen! Zegert van der Linde (die jullie natuurlijk allemaal kennen van de podcast Smaakmakers) neemt de technische productie voor zijn rekening en dat doet ‘ie top.
Hier vind je alle afleveringen van Samen Eten.
Shownotes aflevering 4
-
- Wil je zelf aan de slag met het maken van bitterballen, bestel dan hier het Bourgondische Bitterballenboek van Ilona.
- Meer bitterballenrecepten, tips en een stap-voor-stap video van het maken van bitterbillen vind je hier. Op deze site vind je ook alle informatie over de bitterballenworkshops van Ilona.
- Ilona maakt nog veel meer lekkers dan bitterballen. Check hier haar blog Worstenbrood & Wijn met zalige bourgondische recepten.
- En ze maakt zelf ook een podcast waarin ze de luisteraars meeneemt in haar riante kookboekenverzameling. De Kookboeken Podcast vind je hier.
- Waarom ‘bitterballen bij de borrel’ horen bij het immaterieel erfgoed van Nederland lees je hier.
- Hier lees je meer over de croquetten en bitterballen van Holtkamp.
- Dit is de frituurthermometer die ik thuis gebruik als ik frituur in een gewone braadpan.
- Dit is de kleine Bourgini frituurpan waar Ilona heel enthousiast over is. Maar deze kleine uitvoering is helaas voorlopig niet leverbaar. Ik zag dat ze ook nog een 3 liter uitvoering hebben, maar die valt niet meer in de categorie ‘klein’ ;-).
- Last but not least: neem een kijkje in de bitterballenvoorraad van Ilona… (dit is nog maar een klein deel trouwens)
Samen Eten recept: Ilona’s Thaise rode curry bitterballen met kip
Deze bitterbal is eenvoudig te maken en altijd een hit bij liefhebbers van Thaise curry’s. Hij lijkt eerst mild, maar na een paar seconden proef je de pittigheid. De kwaliteit van de currypasta is belangrijk bij dit recept. Ilona gebruikt het liefst de currypasta van het merk Mae Ploy, verkrijgbaar bij de toko. Houd je niet zo van heel pittig, gebruik dan 1 in plaats van 2 eetlepels currypasta. Nog een laatste belangrijke tip: bitterballen kun je het beste maken in 2 dagen. Op dag 1 maak je de salpicon en die koel je. De volgende ochtend ga je portioneren, rollen en paneren en daarna vries je de bitterballen in. ’s Avonds kun je ze dan frituren.
Dit recept komt uit Het Bourgondische Bitterballenboek: hier bestel je een eigen exemplaar als je de smaak te pakken hebt en meer bitterballen wilt gaan maken.
Wat je nodig hebt voor 60 bitterballen
-
- 6 gram gelatineblaadjes
- zonnebloemolie
- 2 afgestreken el rode currypasta
- 300 gr kippendij, zonder vel, in stukjes gesneden
- 120 gr boter
- 120 gr bloem
- 400 gr koude kokosmelk
- 1 el vissaus
- 2 kaffir limoenblaadjes (djoeroek purut)
Wat je gaat doen
-
- Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
- Verhit de zonnebloemolie met de rode currypasta in een hapjespan en bak hierin de stukjes kippendij zachtjes gaar. Haal de kippendij uit de pan en hak die nog wat fijner.
- Smelt de boter in dezelfde pan. Voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel. Laat gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen.
- Voeg de koude kokosmelk in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout.
- Meng de fijngehakte kippendij en de vissaus door de ragout. Proef en breng indien nodig op smaak met zout. Meng er op het laatst de limoenblaadjes door.
- Laat de salpicon afgedekt met vershoudfolie afkoelen en plaats in de koelkast om op te stijven, het liefst een hele nacht. Verwijder voordat je gaat portioneren de limoenblaadjes.
Voor de beste uitleg van het portioneren, rollen, paneren en bakken: check dit artikel van Ilona zelf!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit bitterballen recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Samen Eten, de podcast van Francesca Kookt, wordt gemaakt door Francesca en Zegert van der Linde. Aan deze vierde aflevering werkte ook Ilona mee, het recept is van haar en mocht ik delen op mijn blog.