Als het bijna Pasen is, worden er in huize Kookt altijd hot cross buns gebakken. Deze paasbroodjes, meestal gegeten op Goede Vrijdag, zijn onderdeel van de Angelsaksische cultuur en vooral in landen zoals Engeland, Ierland en Australië is men er dol op. Over de geschiedenis van de ‘buns’ valt veel te vertellen, maar dat ga ik niet doen. Lees vooral dit artikel van The Gourmet Traveller als je er meer over wilt weten, is reuze interessant.
Maar wat zijn het dan precies, vraag je je misschien af? Nou, hot cross buns zijn goedgevulde zoete broodjes (de ‘buns’), gevuld met onder andere rozijnen en krenten en op smaak gebracht met specerijen. Ze worden het beste warm gegeten (vandaar de ‘hot’) en hebben altijd een kruis bovenop (dat verklaart de ‘cross’) dat traditioneel gemaakt wordt van een mengsel van bloem en water.
Waarom ik ze maak? Omdat ze echt waanzinnig smaken! Ik hou van de kruidige smaak door alle specerijen en dat ze bomvol zitten met gedroogd en gekonfijt fruit. Het is de grote broer van de krentenbol die zijn kleinere broertje even laat zien hoe het echt moet, is mijn bescheiden mening ;-). Ik eet ze altijd warm en smeer er royaal gezouten boter op. Soms gaat er ook nog wat jam op, dezelfde waarmee ik ze heb ‘gelakt’ na het bakken. Ik kan niet wachten om mijn recept met jullie te delen.
Voordat we aan de slag gaan nog een paar tips:
-
- Bij brood bakken is de tijd nemen voor rijzen altijd een belangrijke stap en dat is in dit geval niet anders. Neem ruim de tijd voor de eerste rijs (op kamertemperatuur kan dit zomaar 2 uur duren) en geef de bolletjes tijdens de tweede rijs ook nog even de tijd, zo’n 45 – 60 minuten. Te kort rijzen zorgt ervoor dat je bolletjes niet luchtig zijn en kunnen scheuren in de oven.
- Omdat ze vers uit de oven het allerlekkerst zijn, maar ik ook wel snap dat je geen zin hebt om ’s ochtends om 5 uur uit je bed te komen, is er een handige truc. Vorm de bolletjes na de eerste rijs en leg deze op een plateau die bekleed is met bakpapier. Dek deze af met vershoudfolie (licht ingevet met zonnebloemolie) of een theedoek en zet het plateau daarna in de koelkast. Nu kunnen de bolletjes ’s nachts rustig (door de kou gaat dit veel langzamer) rijzen en de volgende ochtend haal je ze eruit, maak je de kruizen en bak je ze daarna af.
- Maar… Je kunt ze ook al een dag eerder (zelfs 2 dagen gaat prima, heb ik getest) bakken en na het afkoelen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur bewaren. Opwarmen kun je op 2 manieren doen: 1) circa 20 – 30 seconden op de hoogste stand verwarmen in de magnetron, want echt dit werkt perfect bij zachte broodjes of 2) een bun besprenkelen met wat water, inpakken in aluminiumfolie en circa 12 – 15 minuten verwarmen op 120 graden in de oven. Daar worden ze ook weer geweldig zacht van.
- De basisvulling bestaat altijd uit rozijnen en krenten. Ik voegde ook nog stukjes gewelde abrikoos toe en wat noten. In principe kun je ze vullen met wat je lekker vindt, zo is bijvoorbeeld gekonfijt fruit ook een geliefd ingrediënt. Zorg er alleen voor dat het totaalgewicht van de vulling hetzelfde blijft en dan kun je naar wens variëren.
- In originele recepten wordt vaak all spice toegevoegd naast kaneel qua specerij. Dit is pimentpoeder, ook bekend als Jamaicaanse bes. In mijn versie heb ik gekozen voor kruidnagel en kardemom om een nog meer kruidige smaak te geven. Vanille extract is trouwens ook een lekkere toevoeging.
- Voor het bakken van de hot cross buns kun je een vierkant bakblik gebruiken (circa 30 x 30 cm), maar je kunt ook gewoon een bakblik van je oven gebruiken die je bekleedt met bakpapier. Zorg dat je na het vormen van je bolletjes circa 1 – 1,5 cm ruimte tussen de bolletjes laat zodat ze nog verder kunnen rijzen, zo zullen ze elkaar net gaan raken voordat je gaat bakken en wordt het een mooi geheel in de oven.
Ingrediënten
- 200 ml volle melk
- 50 gr boter
- 7 gr instant gist, 1 zakje
- 500 gr patentbloem
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl zout
- 2 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen kruidnagel
- 1 tl gemalen kardemom
- 2 eieren, m, losgeklopt
- zonnebloemolie
- 100 gr gedroogde abrikozen
- 50 gr rozijnen
- 50 gr krenten
- 1 navelsinaasappel, schil raspen
- 50 gr pecannoten
- 75 gr bloem
- circa 50 ml koud water
- 2 el jam naar keuze, mijn favoriet is sinaasappel-gemberjam, maar abrikozenjam is ook heerlijk
Aan de slag!
- Meng 100 ml melk en de 50 gr boter in een steelpan en verwarm tot het kookpunt terwijl je roert. Zet het vuur uit en blijf roeren tot de boter is gesmolten. Schenk er 100 ml koude melk bij zodat het mengsel lauwwarm is. Roer de gist erdoor en laat even staan.
- Opmerking: Instant gist hoef je volgens de gebruiksaanwijzing niet eerst te activeren voor je het toevoegt aan je bloem of meel. Maar ik heb zelf gemerkt dat het iets verwarmen wel een beter effect heeft op het rijzen van mijn brood. Ik vroeg aan een bakker waar dit aan kan liggen en waarschijnlijk zijn de rest van mijn ingrediënten dan te koud waardoor het rijzen langer duurt. Daarom kies ik ervoor om mijn instant gist altijd iets te verwarmen voordat ik ga kneden.
- Meng in een grote kom de patentbloem met de basterdsuiker, zout, kaneel, kruidnagel en kardemom. Schenk het melkmengsel met de gist en de losgeklopte eieren erbij. Roer dit met de steel van een pollepel door elkaar tot het net gemengd is.
- Nu is het tijd om te kneden. Dit kun je met de hand doen, circa 10 - 15 minuten op een met bloem bestoven werkblad, of met de keukenmachine (zoals ik het altijd doe) circa 10 minuten met de deeghaak. Tijd aangeven is altijd lastig, want je moet goed kijken naar je deeg. Als het helemaal is samengekomen, glanst, niet meer plakt (aan je werkvlak of aan de randen van de kom) en terugveert als je erin duwt met je vinger is het goed.
- Haal het deeg uit de kom en vorm er een bol van. Vet de kom heel licht in met zonnebloemolie en leg het deeg er weer in. Dek af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat het in 1,5 - 2 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Tip: Ik laat mijn deeg altijd rijzen in de oven. Daarvoor heeft mijn oven een speciale rijsstand (temperatuur tussen de 30 en 40 graden). Maar je kunt ook de oven even aanzetten op 50 graden en weer uitzetten als deze op temperatuur is gekomen. Zet daarna je afgedekte kom in de oven en laat daarna lekker met rust. Zo kan het deeg vaak wel sneller rijzen en ben je misschien in 1 - 1,5 uur klaar.
- In de tussentijd ga je de vulling maken. Snijd daarvoor de gedroogde abrikozen in kleine stukjes (ongeveer net zo groot als de rozijnen) en meng deze met de rozijnen en krenten in een kom.
- Boen de schil van de sinaasappel schoon en rasp deze. Bewaar dit afgedekt. Pers daarna de sinaasappel uit en meng het sap met de abrikozen, rozijnen en krenten. Laat dit een half uurtje wellen, giet af en dep de gedroogde vruchten droog met keukenpapier.
- De pecannoten rooster je een minuut of 5 in een koekenpan zonder vet tot ze gaan geuren. Schep over op een plank, laat afkoelen en hak daarna in stukjes die ook net zo groot zijn als de rozijnen.
- Als het deeg goed is gerezen, stort je het op een met bloem bestoven werkvlak. Sla de lucht eruit en vorm het ruw met je handen tot een plak. Hierop komen de gedroogde vruchten, de sinaasappelrasp en de pecannoten. Kneed dit door je deeg tot je een samenhangend geheel hebt wat niet plakt en vorm hier een bol van.
- Zet een bakplaat klaar met bakpapier en een keukenweegschaal klaar. Weeg je volledige bol (die van mij was bijna exact 1200 gr) en bepaal hoeveel hot cross buns je wilt bakken. Bijvoorbeeld 12 van circa 100 gram per stuk of 15 van circa 80 gram per stuk. Snijd je deeg in de gewenste hoeveelheden en weeg alles af zodat je zeker weet dat je bolletjes even groot zijn.
- Opmerking: Op de foto zie je 9 hot cross buns en niet 12, dat klopt. Komt omdat ik nog een tweede vullingsmaak wou testen, maar niet weer zoveel buns wou bakken ;-).
- Vorm nu met je handen bolletjes en zorg dat ze aan de bovenkant helemaal glad zijn (natuurlijk mag er wel wat vulling uitkomen). Draai het deeg aan de onderkant van de bolletjes met je vingers dicht en leg ze netjes in een patroon (3x4 of 3x5) op het bakpapier. Laat er ongeveer 1 tot 1,5 cm ruimte tussen zodat ze de ruimte hebben om verder te rijzen. Dek af met de theedoek (zweer ik bij) of met vershoudfolie die je eerst licht invet met zonnebloemolie) en laat verder rijzen voor 45 - 60 minuten of tot ze weer in volume zijn verdubbeld.
- Nu is het tijd voor de laatste stap voordat je gaat bakken! Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en maak het mengsel waarmee je de kruizen gaat maken.
- Meng daarvoor de 75 gr bloem met 50 ml koud water en roer door elkaar tot je een klontvrij mengsel hebt. Je wilt een soort dik pancakebeslag hebben wat niet te stug, maar ook niet te vloeibaar mag zijn. Want je gaat het op de broodjes spuiten en wilt dat het erop blijft liggen. Voeg extra water toe als het nog niet spuitbaar is en voeg extra bloem toe als je te enthousiast bent geweest met het water. Schep het mengsel in een spuitzak (of een ziplock zakje waar je een puntje vanaf knipt) en maak eerst horizontale lijnen en daarna verticale lijnen over de broodjes tot ieder broodje zijn kruis heeft. Je kunt gewoon doorspuiten in een rechte lijn.
- Zet je bakplaat daarna in de oven en bak de hot cross buns (op basis van 12 stuks van 100 gram) 20 minuten op 200 graden. Als je kleinere buns maakt, mogen ze ook wat korter in de oven. Als de bovenkanten van de broodjes mooi bruin zijn en de kruizen er mooi wit bij afsteken zijn ze goed.
- Haal uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster, maar niet te lang. Verwarm je jam zodat het vloeibaar wordt. Haal eventueel door een zeef als er stukjes fruit in zitten en kwast de bovenkanten in ermee.
- Serveer de hot cross buns warm met gezouten boter en wat van de jam. Geniet!
Notities
- Met dit recept maak je 12 hot cross buns.
- Bereiding: 45 minuten + Rijzen: 2 - 3 uur + Bakken: 20 minuten.
Recept & fotografie: Francesca