De herfst is een goed seizoen om vis te eten. Er zijn vrijwel geen paaiperiodes om rekening mee te houden en de vissen zijn vet en vol van smaak. Ik kijk altijd wel goed welke vis echt past binnen het seizoen. Sowieso laat je vissen die paaien altijd met rust, want dat helpt bij het creëren van een stabiele visstand en de smaak is in die periode ook minder. En welke vis eet je in de herfst? Vandaag geef ik jullie 5 van mijn favorieten en oké, 1 daarvan is niet een vis, maar een schelpdier ;-).
Tegenwoordig kijk ik naast het seizoen ook of de vis die ik wil eten duurzaam is en de VISwijzer van Good Fish helpt me daarbij. Voor iedere vissoort ontdek je uit welke gebieden ze komen, welke vangsttechnieken er gebruikt worden en of de vis MSC gecertificeerd, een goede vis, tweede keuze of een vis is die je beter kunt vermijden. In dit artikel beperk ik me trouwens tot de MSC vangst, oftewel de duurzame wilde visvangst. Gekweekte vissen kun je namelijk het hele jaar door eten, let daarbij wel op het ASC keurmerk, wat aangeeft of de vis duurzaam gekweekt is.
Welke vis eet je in de herfst? Mijn 5 favorieten, inclusief recepten
Makreel
Makreel is een stevige, vette vis met zacht vlees en veel smaak. We kennen ‘m meestal als warm gerookt (wat eigenlijk gestoomd is), maar ook koud gerookt wordt makreel soms verkocht. Minder populair is de verse makreel, wat jammer is want die kun je juist zo goed grillen of bakken.
Het huidige makreelbestand is goed en je kunt makreel dan ook met een gerust hart eten. Meer informatie over de vis vind je hier en over de duurzaamheid lees je hier alles.
Recept Portugese makreel met aardappelsalade en romaine sla
Recept Preisoep met gerookte makreel
Recept Pepesan Ikan
Recept Salade met makreel, appel en radijs
Recept Rijst met makreel, paprika en een beetje pit
Recept Makreelsalade
Mosselen
Liefhebbers van mosselen kijken er reikhalzend naar uit als na de lente eerst de hangcultuurmosselen en daarna ook weer de bodemcultuurmosselen verkrijgbaar zijn. Met hun prachtige blauwzwarte schelpen en ziltige smaak zijn ze op tal van manier te bereiden. Denk aan stomen (wat meestal wordt gedaan), koken, wokken en gratineren. Ook op de barbecue zijn mosselen perfect te bereiden.
De Nederlandse mosselen (ook wel Zeeuwse mosselen) voeren het MSC Keurmerk en deze eet je in de zomer, herfst en winter. Meer informatie over de mossel vind je hier en over de duurzaamheid lees je hier alles.
Recept Mosselen met prei en stokbrood
Recept Gegratineerde mosselen met oestersaus en chili
Recept Mosselen met ui en peterselie
Recept Mosselen in rode curry-kokossaus
Recept Mosselen van de barbecue met bier
Schelvis
Schelvis is een vis die weinig wordt gegeten in Nederland, terwijl het een lekkere en toegankelijke vis is met een zachte structuur. Het is de broer van de wijting en lijkt qua smaak een beetje op kabeljauw. Omdat de populatie van wilde kabeljauw niet overal even goed is, kun je in recepten met kabeljauw deze prima vervangen door schelvis. Je kunt ‘m paneren en bakken, frituren en stoven.
Schelvis uit de Barentszzee heeft het MSC Keurmerk. Meer informatie over de vis vind je hier en over de duurzaamheid lees je hier alles.
Recept Schelvis met stamppot van koolraap en veldsla
Recept Vis casserole met kaas (combineer schelvis met makreel en garnalen)
Recept Schelvis stroganoff
Schol
Schol is misschien wel een van de bekendste vissoorten uit onze Noordzee en je herkent ‘m aan de oranjerode stippen op de donkere huid. Het is een magere vissoort met een neutrale smaak die je voornamelijk paneert en bakt of grilt. Kleine schollen worden in z’n geheel verkocht en grote schollen in filets. Leuk feitje is dat veel schollen worden geëxporteerd naar andere landen, omdat vooral kinderen er dol op zijn. Een goede keuze dus om je kind te leren vis eten.
Het scholbestand heeft er in 50 jaar niet zo goed voorgestaan en de schol uit de Noordzee heeft ook het MSC keurmerk. Meer informatie over de vis vind je hier en over de duurzaamheid lees je hier alles.
Recept Gebakken schol
Recept Gebakken schol met preistamppot
Recept Broodje met gefrituurde schol en garnalen (nog beter: met Hollandse garnalen)
Recept Schol met gamba’s, cherrytomaten en venkel
Tong
Als mijn ouders vroeger tong bestelden in een restaurant was dit echt een delicatesse en dit is tegenwoordig nog steeds zo. De vis heeft een delicate, romige smaak en heeft een zachte structuur. Leuk feitje: een sliptong is dezelfde tong, maar dan een van de allerjongste met een kleiner formaat. Tong kun je bakken, grillen, stomen en stoven.
Door een meerjarenbeheerplan wat is gestart in 2007 heeft het tongbestand zich weten te herstellen de afgelopen jaren waardoor het bestand zich nu boven het veilige niveau bevindt. Tong uit de Noordzee heeft het MSC keurmerk. Meer informatie over de vis vind je hier en over de duurzaamheid lees je hier alles.
Ik kwam tot de conclusie dat ik nog geen enkel recept met tong op mijn site heb staan, dus daar ga ik verandering in brengen! In de tussentijd deel ik twee heerlijke gerechten van Visrecepten.
Recept Zeetong met ansjovisboter
Recept Sliptong met rozijnen en pijnboompitten
Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met dit artikel over ‘welke vis eet je in de herfst’. Nog steeds ben ik een grote liefhebber van vis, maar ik eet het tegenwoordig wel minder en als ik het eet wil ik de beste, meest duurzame keuzes maken. Daarvoor gebruik ik de informatie van het Nederlands Visbureau en Good Fish als leidraad. En vervolgens duik ik dan zelf de keuken in met de vissen die het best in het seizoen passen 🙂.
Bewaar dit artikel op Pinterest
Wil je dit artikel opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.
Tekst: Francesca, Hoofdfoto: Shutterstock, Overige foto’s: Francesca Kookt
Bronnen: Nederlands Visbureau & Good Fish