Peulvruchten zijn zaden, of vruchten, die groeien in een omhulsel, oftewel de peul. Eenmaal gerijpt wordt het omhulsel verwijderd en eet je de vrucht. De familie van de peulvruchten is gigantisch. Denk aan witte bonen, bruine bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners, bruine bonen, kidneybonen en nog veel meer bonen. Ook doperwten en sperziebonen behoren tot de familie, maar deze worden sneller aangeduid als groenten. En de rest als voedzame en eiwitrijke bonen. Geweldig om mee te variëren in gerechten, want je kunt er echt alle kanten mee op. Een van de beste vleesvervangers voor een dagje vegetarisch trouwens, doordat ze zo eiwitrijk zijn.
Deze week heb ik een weekmenu gemaakt met 5 van mijn favoriete recepten met peulvruchten. Doordeweeks eten we een ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen, een stamppot met witvis en mosterd, een Tex Mex kipstoof, witte bonen met venkelballetjes en mijn vegetarische rotirol. In het weekend deel ik twee bonendips voor de borrel en op zondag bakken we een zalige pompoencake. Eet lekker!
Wil je al mijn recepten met bonen zien? Neem dan hier een kijkje voor het volledige overzicht.
Maandag
Deze ovenschotel met zoete aardappel en zwarte bonen staat binnen no-time in de oven en het is een heerlijk toegankelijk gerecht voor het hele gezin.
Dinsdag
Vandaag eten we een gerecht zonder peulvuchten, namelijk een stamppot met witvis, mosterd en dille. Maar als je er nou wat diepvries doperwten doorheen mengt, blijf je wel lekker in het thema ;-).
Woensdag
Een van mijn favoriete Tex Mex recepten is deze kipstoof met aubergine, bonen en cheddar.
Donderdag
Vandaag staat er een recept van Koken met Karin op het menu. Haar recept voor witte bonen met venkelballetjes en spinazie stond in Slim Koken zonder Pakjes & Zakjes.
Vrijdag
Dat kikkererwten een geweldige vervanger voor vlees of kip zijn, bewijst deze vegetarische rotirol. Gevuld met alleen aardappel en kousenband mis ik altijd echt iets in een vegetarische variant, maar als je daar deze gebakken kikkererwten aan toevoegt wordt ‘ie om te smullen.
Zaterdag
Vandaag gaan we lekker borrelen met twee verschillende dips waarvoor ik peulvruchten heb gebruikt als hoofdgerecht. Een paprikahummus van kikkererwten en een witte bonendip met knoflook en kruiden.
Zondag
Ik had de week natuurlijk kunnen afsluiten met een baksel met peulvruchten. Heb ik ook wel, zoals deze bonenbrownies bijvoorbeeld, maar ik vind deze pompoencake veel lekkerder. Dus die kwam in het menu ;-).
Bewaar het weekmenu op Pinterest!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt of @francescakookt. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.