Dit jaar ga ik jullie trakteren op vier complete kerstmenu’s in verschillende thema’s. Maak kennis met mijn vegetarische kerstmenu waar ik super trots op ben. Omdat de gerechten zo feestelijk, de smaken zo mooi in balans en de gerechten stuk voor stuk goed voor te bereiden zijn. Uiteraard ben ik de bijgerechten niet vergeten en krijgen jullie ook tips voor bijpassende drankjes.
Kerst met Francesca – Vegetarisch kerstmenu
Vier gangen met makkelijk voor te bereiden vegetarische kerstgerechten. In de recepturen geef ik precies aan wat je kunt voorbereiden en hoe je alles bewaart tot gebruik.
Halloumirolletjes met aubergine en geroosterde paprikasaus
–
Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia
–
Paddenstoelenstoof met romige polenta
Boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry
Stoofpeertjes
–
Mini pecan pies met olijfolie roomijs
Halloumirolletjes met aubergine en geroosterde paprikasaus
Halloumi is een kaas met stevige structuur die gemaakt wordt van schapen-, geiten- en vaak ook koemelk. Door die structuur kun je ‘m perfect grillen of, in dit geval, gebruiken om mooie rolletjes van te maken met plakken gegrilde aubergine. Ze combineren perfect met de geroosterde paprikasaus waarvoor ik heel makkelijk geroosterde paprika’s uit pot gebruik. De saus is zó lekker dat je ‘m ook nog heel goed kunt combineren op een borrelplank met blokjes kaas of rauwe groenten.
Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner
Alle componenten (het grillen van de aubergine, het snijden van de halloumi en het maken van de saus) kun je al prima een dag eerder voorbereiden. Op het laatste moment maak je de rolletjes die nog even in de oven gaan. En daarna kun je al de borden opmaken.
Bijpassend drankje
Sandara Sparkling White – Fris, toegankelijk, iets zoet en met een verfijnde bubbel. In de smaak proef je citrus en tropisch fruit zoals mango en ananas. En met een lager alcoholpercentage, namelijk 7,5%.
Bekijk hier het recept van de halloumirolletjes met aubergine en paprikasaus.
Pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia
Pastinaak vind ik een geweldige groente om soep mee te maken. Door de toegankelijke, lichtzoete smaak laat hij zich heel goed combineren met specerijen, kruiden, andere groenten en zelfs fruit. En eenmaal gepureerd krijgt pastinaak een mooie, romige structuur. Bekijk hier het recept van deze pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia.
Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner
Alle componenten kun je al een dag eerder voorbereiden. De soep hoef je vlak voor het eten alleen nog maar even op te warmen. Let wel op dat de soep iets zal indikken, dus misschien moet je nog wat water of groentebouillon toevoegen tijdens het opwarmen.
Bijpassend drankje
De Sandara Sparkling White van het voorgerecht kun je tijdens het tussengerecht doorschenken.
Bekijk hier het recept van de pastinaaksoep met rozemarijn en macadamia.
Paddenstoelenstoof met romige polenta
Ik ben dol op een goedgevulde paddenstoelenstoof, omdat paddenstoelen zich geweldig houden qua structuur in een stoof. En ze laten zich goed combineren met rode wijn. Deze paddenstoelenstoof is een afgeleide van een Boeuf Bourguignon, maar er is toch echt geen ‘boeuf’ in te vinden. Wel heel veel smaak trouwens! Heerlijk met de romige polenta erbij en de boerenkoolsalade met zoetzure rode kool. Een feest aan kleuren en smaken op tafel!
Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner
De paddenstoelenstoof en zoetzure rode kool voor het bijgerecht kun je al een dag eerder maken. De romige polenta maak je op het allerlaatste moment samen met de salade.
Bijpassend drankje
Zowel in de stoof als in het glas is deze Bourgogne Pinot Noir te vinden. Vergeet ook het tafelwater niet.
Bekijk hier het recept van de paddenstoelenstoof met romige polenta.
Bekijk hier het recept van de boerenkoolsalade met zoetzure rode kool en cranberry.
Bekijk hier het recept van de stoofperen.
Mini pecan pies met olijfolie roomijs
Als er een taartje goed past bij de feestdagen is het wel pecan pie. Een krokante korst gevuld met pecannoten, boter, suiker en ei… van iedere hap word je gelukkig. Ik maakte speciaal voor de feestdagen een mini variant van mijn basisrecept. En daarbij maakte ik zelfgemaakt olijfolie roomijs. Wat een knaller!
Vegetarisch kerstmenu – Voorbereiding voor het kerstdiner
Zowel de mini pecan pies als het olijfolie roomijs kun je volledig voorbereiden. De pies zou ik een dag eerder maken en het ijs kan zelfs al een week eerder.
Bijpassend drankje
Een goede espresso vind ik perfect combineren bij pecan pie. Maar ook een verse thee met gedroogd fruit gaat goed samen. Een glaasje Sherry PX ernaast of een Whisky cream likeur en het feest is compleet.
Bekijk hier het recept van de mini pecan pies.
Bekijk hier het recept van het olijfolie roomijs.
Styling tips
Voor de styling van de tafel hebben we gekozen voor een Scandinavische basis met diverse tinten blauw en wit. Gecombineerd met de gouden accenten is het een feestelijke kersttafel geworden. Het witte linnen tafellaken, de linnen servetten, servethouders, de gouden onderborden, het blauwe en ecru kleurige servies, de wijn- en cocktailglazen, de blauwe takjes en alle gouden accessoires komen bij Casa Shops vandaan.
De blauwe tafelloper is eigenlijk een tafelkleed die we gevouwen hebben als loper. Dit tafelkleed, de gouden vorkjes en het mini glazen taartschaaltje komen bij Blokker vandaan.
Dit waren alle recepten en tips van het vegetarisch kerstmenu! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en dat je enorm gaat genieten van alle gerechten en het samen Kerst vieren met de mensen die je liefhebt. Geniet van een bijzondere avond vol verrassingen aan tafel. Liefs, Francesca
Recepten: Francesca, Fotografie: DeedyLicious