4.67 van 15 stemmen

Knolselderijsoep met gerookte paprika en garnalen

1 uur 15 minuten
Voorgerecht
Feest

Knolselderij is een geweldige groente om als basis voor een romige soep te gebruiken. Je hoeft daarvoor niet eens room te gebruiken. Voor deze knolselderijsoep roosterde ik de knolselderij eerst met onder andere tijm en gerookt paprikapoeder. Dit liet ik na het roosteren nog even kort koken en daarna was …

Knolselderij is een geweldige groente om als basis voor een romige soep te gebruiken. Je hoeft daarvoor niet eens room te gebruiken. Voor deze knolselderijsoep roosterde ik de knolselderij eerst met onder andere tijm en gerookt paprikapoeder. Dit liet ik na het roosteren nog even kort koken en daarna was het tijd om te pureren. De meest romige soepen maak je met een goede blender, maar de staafmixer werkt ook prima.

De soep zelf is volledig plantaardig. Dus als je er spiesjes met gebakken champignons en geroosterde paprika op legt, maak je er in een handomdraai een vega(n) gerechtje van.

De knolselderijsoep kun je al een dag eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. Voeg eventueel nog een scheutje water of bouillon toe bij het opwarmen, omdat de soep iets kan indikken.

Het bakken van de garnalen zou ik op het laatste moment doen. Lauwwarm is dit tapas gerechtje het lekkerst. Alhoewel je het ook koud kunt eten.

Dit recept is onderdeel van het tapas kerstmenu dat ik heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

  • bakolijfolie
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • zout
  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • 12 grote garnalen, schoongemaakt en met of zonder schil (aan jou de keuze), vergeet ze niet te ontdooien indien bevroren
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ¼ rode peper, fijngehakt
  • 1 tl vissaus
  • 1 rode geroosterde paprika uit pot
  • 1 takje platte peterselie, blaadjes fijngehakt

Ook nodig

  • blender of staafmixer, 6 mooie glaasjes voor de soep en 6 tapas prikkers

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Meng 3 eetlepels bakolijfolie, de gedroogde tijm, het gerookte paprikapoeder en 1 tl zout door elkaar in een bakje en meng dit daarna door de knolselderij en ui op het bakpapier. Verdeel gelijkmatig over het bakblik en zet 40 minuten in de oven.
  • Schep de groenten daarna over in een pan en schenk er 1 liter water bij. Voeg het groentebouillonblokje toe en laat 10 minuten pruttelen. Schep over in een blender en pureer glad, hiervoor kun je ook een staafmixer gebruiken. Proef en breng naar wens verder op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Meng de grote garnalen met de knoflook, rode peper en 1 eetlepel bakolijfolie in een kommetje en laat 15 minuten staan in de koelkast (langer is ook prima).
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de garnalen in circa 2 minuten per kant tot ze roze van kleur zijn. Bestrooi ze in de pan met een snufje zout en blus af met 1 tl citroensap en de vissaus.
  • Snijd de geroosterde paprika in smalle, lange plakken. Rijg aan ieder stokje 2 garnalen met daartussen een plakje paprika die je als een harmonica aan het stokje rijgt.
  • Verdeel de knolselderijsoep over kleine glaasjes en strooi er wat peterselie over. Leg op ieder glaasje een stodkje met garnalen.

Notities

  • Met dit recept maak je 6 glaasjes als amuse of voorgerecht.
  • Je maakt veel meer soep dan dat je gebruikt voor de kleine tapas. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast, deze kun je nog zeker 2 dagen eten. Of vries ‘m gelijk in.
  •  Voorbereiding: 20 minuten + Oven: 40 minuten + Bereiding: 15 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca