Deze mini gehaktballetjes met cranberrysaus zijn heel feestelijk om te serveren als hapje tijdens het kerstdiner en combineren heel goed met de kerstpunch. Ze zijn heel makkelijk om te maken en je kunt ze goed voorbereiden. Voor de saus combineerde ik cranberry- en barbecuesaus met tijm en rozemarijn. Heel veel meer heb je niet nodig en het resultaat is zalig.
Naast de gehaktballetjes serveerde ik nog 2 feestelijke, makkelijke hapjes. Ik combineerde kant-en-klare blini’s met een plakje gerookte zalm. Combineer dit met een toefje roomkaas met een beetje verse peper, wat zalmeitjes en een takje dille.
Maak ook een mooie charcuteriebloem door twee plakjes bijzondere vleeswaren (ik combineerde lomo duroc met truffelsalami) op elkaar te leggen. Vouw deze tot een ‘bloem’ en leg deze op een mooi bord met twee gemarineerde olijven en een zongedroogde tomaat. Serveer er een glas van deze feestelijke kerstpunch bij en je borrel- of amusehapje is klaar.
Dit recept is onderdeel van het klassieke kerstmenu dat ik heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Ingrediënten
- ½ kleine ui, circa 35 gr, gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- koolzaadolie of bakolijfolie
- 350 gr gehakt, rund of half-om-half
- 2 tl grove mosterd
- 1 ei, losgeklopt
- 50 gr paneermeel
- zout
- zwarte peper
- 125 gr cranberrysaus
- 125 gr barbecuesaus
- 2 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
- 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
Ook nodig
- feestelijke prikkertjes
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook voor een paar minuten in 1 eetlepel olie, schep daarna over in een grote kom en laat afkoelen. Laat de hapjespan staan (en maak niet schoon), want die ga je straks nog gebruiken.
- Voeg het gehakt, de mosterd, ei, paneermeel, 1 tl zout en een goede snuf zout toe aan de kom en kneed alles goed door elkaar met je handen. Draai er daarna, met licht vochtige handen, circa 25 balletjes van ter grootte van een pingpong bal. Leg ze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast.
- Bak de gehaktballetjes daarna op middellaag vuur rondom mooi bruin aan. Zet het vuur niet te hoog, want dan worden ze te snel bruin. Het is beter om het vuur iets lager te zetten zodat ze goed gelijkmatig bruinen. Schep daarna uit de pan.
- Zet het vuur iets lager en voeg de cranberrysaus, barbecuesaus, tijm en rozemarijn toe. Roer door en verwarm. Leg de gehaktballetjes in de saus, schep ze even om en laat 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel iets schuin op de pan. Schep halverwege nog een keer om.
- Prik ze vlak voor het diner op leuke prikkertjes en serveer op een bordje met een lepel van de cranberrysaus erbij.
Notities
- Met dit recept maak je 25 gehaktballetjes met saus.
- Bereiding: 35 minuten + Koelen: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious