4.60 van 5 stemmen

Chokha van aubergine en tomaat

1 uur 15 minuten
Bijgerecht
Surinaams

De eerste keer dat ik chokha at was tijdens een weekendje weg met mijn schoonfamilie. Er werden wat aubergines en tomaten geroosterd in de houtskool en daar maakte mijn schoonzus een sambal van. Dat is dus chokha, een sambal gemaakt van groenten, en het is een ware smaakexplosie! Vaak wordt …

De eerste keer dat ik chokha at was tijdens een weekendje weg met mijn schoonfamilie. Er werden wat aubergines en tomaten geroosterd in de houtskool en daar maakte mijn schoonzus een sambal van. Dat is dus chokha, een sambal gemaakt van groenten, en het is een ware smaakexplosie! Vaak wordt chokha van alleen aubergine of alleen tomaat gemaakt, maar het is juist de combinatie die ik zo smaakvol vind. Je eet het in combinatie met rijst (maar ook lekker met bulgur volgens schoonzus) of bij vegetarische gerechten en vooral in de Hindoestaanse keuken wordt het veel gegeten. Ik vind het ook heerlijk in combinatie met roti’s of naan.

Nou heb ik tot op heden alleen chokha gemaakt van groenten die van de barbecue komen, wat wel echt een smaakverdieping geeft door de houtskool, maar je kunt het natuurlijk ook maken met de oven. Of je roostert je aubergine en tomaat via de vlam van je gasfornuis, maar sinds ik op inductie kook is dat geen optie meer in huize kookt.

Terwijl ik door het boek Paramaribo van Judith Cyrus bladerde kwam ik de techniek tegen voor de ovenbereiding. Daarmee ging ik aan de slag en combineerde haar techniek met mijn recept. En zo ontstond deze chokha van aubergine en tomaat.

Het kookboek Paramaribo is trouwens een enorme aanrader als je houdt van de Surinaamse keuken. Het is een prachtig, kleurrijk boek wat verder gaat dan alleen recepten. Je wordt echt meegenomen door Suriname, leert over de verschillende bevolkingsgroepen en wat hun invloed is geweest op de gerechten. Naast de echte klassiekers (denk aan bami, saoto en pom) leer je ook veel minder bekende gerechten maken, maar die oh zo lekker zijn. Judith heeft de culinaire smeltkroes prachtig vormgegeven in dit kookboek, bij mij ligt ‘ie voor het grijpen zodat ik nog meer kan leren over de Surinaamse gerechten. Je koopt het boek voor € 34,99 bij je lokale boekhandel of hier bij bol.com.

Ingrediënten

  • 1 aubergine, circa 250 gram
  • 3 trostomaten, circa 250 gram in totaal
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 tl zout
  • zonnebloem- of olijfolie, zie ook notities
  • 2 uien, gesnipperd
  • ¼ - ½ Madame Jeanette peper, fijngehakt

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Prik de aubergine rondom in met een vork en verpak deze in een stuk aluminiumfolie. Verpak iedere tomaat ook in een stukje aluminiumfolie. Leg alle groenten op een bakplaat en zet in de oven. Bij mij hadden de tomaten 30 minuten nodig om volledig te garen en de aubergine had wel 60 minuten nodig. De binnenkanten moeten volledig gaar zijn. Laat daarna iets afkoelen.
  • Verwijder de velletjes van de tomaat. Snijd de aubergine doormidden in de lengte en schraap het vruchtvlees eruit met een lepel. Hak de ontvelde tomaat en het vruchtvlees van de aubergine grof en schep in een kom.
  • Vijzel de knoflook helemaal fijn met het zout en voeg toe aan de aubergine en tomaat met een klein scheutje olie. Let op dat de chokha niet te vochtig wordt in verband met de tomaten.
  • Roer als laatste de gesnipperde ui en Madame Jeanette peper erdoor. Voeg de peper naar smaak toe, bij mij gaat er altijd een halve door, maar misschien vind jij een kwart al voldoende. Proef daarna en voeg eventueel nog extra zout toe naar smaak.

Notities

  • Dit recept is voor circa 4 personen als bijgerecht. Je maakt er een flink bakje vol mee.
  • Deze chokha smaakt ook heel lekker met mijn gerookte Madame Jeanette olijfolie die ik samen met La Liebre heb ontwikkeld, voeg dan wel (naar smaak) minder verse peper toe.
  • Oven: 60 minuten + Bereiding: 15 minuten

Recept: Francesca, geïnspireerd op de recepten van schoonzus én van Judith Cyrus uit het boek Paramaribo, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca