Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Diederik voor zijn Miami Mojo Wings.
“Bienvenidos a Miami! Deze fantastische stad in het zuiden van Amerika, op 500 kilometer van Cuba, is hot! Altijd lekker weer, een azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, heul veel pensionado’s en thuishaven van Crockett & Tubbs, Dexter en menig kartelbaas. En nu dus ook voor het eerst decor van een Formule 1 Grand Prix!
Van de bevolking van Miami is 70% hispanic of latino en een groot deel van hen komt uit Cuba. Je kunt er overal heerlijk Cubaans eten. Daarom gaan we een BBQ Chicken Wings gerecht maken op basis van een authentieke Cubaanse Mojo marinade! Lekker fris met citrus, knoflook, munt en koriander en een kleine kick voor de liefhebber. Weer eens heel wat anders – en eenvoudig om te maken!
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs same day delivery, dus zelfs als je dit artikel op vrijdag nog leest kun je nog op tijd bestellen. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
Voor de gemarineerde kip:
- 80 ml vers sinaasappelsap
- 60 ml vers limoensap
- 80 ml extra vierge olijfolie
- 1 tl sinaasappelrasp
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- ½ tl zwarte peper
- ½ tl chilivlokken
- ½ rode peper, meer of minder naar smaak
- 4 tenen knoflook
- 1 ui
- handvol verse korianderblaadjes
- handvol verse muntbladeren
- 1 kg kippenvleugels
Voor de garnering:
- 1 sinaasappel
- 1 limoen
- 10 blaadjes verse koriander, grof gehakt
- 10 blaadjes verse munt, grof gehakt
Aan de slag!
- Gooi voor de marinade alle ingrediënten, m.u.v. de kippenvleugels, door elkaar en mix ze in de keukenmachine of blender helemaal fijn.
- Marineer de kip in de marinade. Ik verdeel de kippenvleugels over twee afsluitbare diepvrieszakken (ziplock bags) van 3 lt. en giet daar de marinade bij. Lekker door elkaar kneden zodat de marinade goed over alle kip verspreid is. Leg de zakken met kip in de koelkast en laat een nachtje marineren. Minder kan ook als je haast hebt, maar langer = lekkerder! Trouwens, aangezien de Miami GP 's avonds om 21.30 uur is, kun je de kip ook 's ochtends vroeg in de marinade leggen en dan 's avonds garen en afgrillen.
- Haal de kip uit de koelkast, dep ze vluchtig droog met keukenpapier en laat even op kamertemperatuur komen. Je kan ze nog even inkwasten met wat olijfolie om het korstje straks nog wat krokanter te krijgen.
- BBQ-time! We gebruiken een indirecte setup (niet direct boven het houtskool) met een keteltemperatuur van 170 graden. Dit doe je 30 minuten en draai ze tussentijds even om. Kwast de kippenvleugels aan het begin eventueel nog een beetje in met de marinade uit het zakje. Als je kip een kerntemperatuur van 76 graden heeft zijn ze gaar.
- Ga je de kip direct opdienen en opeten? Dan kan je ze nog even af grillen op direct vuur voor een krokant jasje. Ben je van het planmatige type en is je kip al ruimschoots voor de race klaar? Dan kan je ze vlak voor de race nog even af grillen boven direct vuur.
- Leg de Miami Mojo Wings op een schaal en garneer met wat fijngesneden koriander, munt en besprenkel met wat uitgeknepen limoen- en sinaasappelsap (knijp dat even nonchalant uit boven de schaal na het opdienen voor die extra professionele look).
Notities
- Dit recept is voor een borrelhapje voor 4 personen tijdens de race.
- Voorbereiding: 10 minuten + Marineren: 8 - 12 uur + Bereiding: 45 minuten
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Diederik, Fotografie: Diederik & Francesca