Kerstmenu 2014 – 5 menu’s op een rij
Kerstmis staat bijna voor de deur en natuurlijk zorgen we ook dit jaar voor een aantal spectaculaire kerstmenu’s bij Francesca Kookt! Totaal hebben we 5 kerstmenu’s gemaakt inclusief wijnadvies zodat je gelijk helemaal klaar bent. Veel zoekplezier en ik wens jullie allemaal alvast heerlijke kerstdagen met familie en vrienden. Geniet van elkaar en van het eten!
Het Grote Foodbloggers Kerstmenu 2014
Het Grote Foodbloggers Kerstmenu is samengesteld door 6 bekende foodbloggers die naast collega’s ook vriendinnen van elkaar zijn geworden. Ons uitgangspunt voor het menu was dat het allemaal makkelijk te maken gerechten moesten zijn met een indrukwekkend resultaat. En dat is gelukt!
Amuse van Brenda Kookt
Crostini met brie en cranberry
Wijnadvies: Château de Montgueret Saumur Brut, Loire, Frankrijk
“Zeer fijne en goed uitgebalanceerde mousserende wijn met aroma’s vol nuances. Heerlijke bubbels om de kleine en grote momenten in het leven te vieren!”
Voorgerecht van Oh My Foodness
Tonnato pollo
Wijnadvies: Angel Cove Sauvignon Blanc
“Wijn gerijpt op roestvrij staal om het verfrissende fruitige karakter te behouden. Dit is een heerlijke frisse witte wijn uit Nieuw Zeeland, een schonende start bij het voorgerecht.”
Soep van Culy
Paddenstoelensoep
Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk
“Een ronde en zachte Chardonnay met tropische geuren die doen denken aan ananas en perzik. een voortreffelijke wijn met de hoogste gradatie fijne prijs/kwaliteitverhouding.”
Tussengerecht van Uit Pauline’s Keuken
Coquilles met salieboter
Wijnadvies: zie soep en schenk deze wijn door
Hoofdgerecht van Francesca Kookt
Gevulde runderrollade met rode wijn truffelsaus
Wijnadvies: Rocca Don Ernesto Negroamaro, Salento, Italië
“De zonovergoten kracht uit de hak van de Italiaanse laars maakt deze wijn zeer intens en toch toegankelijk. Verrassing van de negroamaro druif uit een niet zo’n bekend gebied.”
Ideeën voor bijgerechten
Cranberry compote | Gratin dauphinois | Salade met bimi, haricot verts en groene asperges
Dessert van Liefde voor Lekkers
Meringuetorentje met ijs en frambozen
Wijnadvies: Torres Moscatel Oro Floralis, Penedes, Spanje
“Een verleidelijke goudbruine kleur met donkere honinggele edelsteentinten. Deze dessertwijn vertoont in al haar grootheid de fruitige (oranjebloesem, honing, lichte sinaasappel, rozijn), bloemige (roos, geranium, lelie) en kruidige (tabaksblad, cederhout, kruidnagel) aroma’s van de Moscatelsoort.”
Het Vegetarische Kerstmenu
Een kerstmenu zonder vis of vlees is voor ons stiekem wel een uitdaging en was daarom des te leuker om voor jullie te maken. Het is meer dan gelukt, zeker de vegetarische wellington is een enorm feestelijk gerecht en bijzonder smaakvol.
Amuse
Vijgen met geitenkaas, balsamico en pistache
Wijnadvies: Cortebianco Laguna Corteviola | Sicilië-Italië | Grillo-Chardonnay-Grecanico
“Goudgeel met een groene glans in het glas, bloesem, peer, citrus en mango. Rijk aan smaak met een lange aangenaam droge afdronk. Genietbaar bij amuse en voorgerecht.”
Voorgerecht
Witlofsalade met radijs, grapefruit en pecannoten
Wijnadvies: zie amuse
Hoofdgerecht
Vegetarische Wellington
Wijnadvies: Campo Bio Tinto Organic | Spanje | Syrah-Tempranillo
“Gemaakt van speciaal geselecteerde biologische druiven van de hoogvlaktes van La Mancha. Dit geeft de wijn zijn unieke soepele en fruitige karakter. In de afdronk is hij fris en fruitig.” (Bij voorkeur voor witte wijn i.p.v. rode, kies een volle, romige houtgerijpte Chardonnay uit bijvoorbeeld de Bourgogne-Frankrijk, Mendoza-Argentinië of uit Zuid-Australië)
Ideeën voor bijgerechten
Stoofperen | Aardperenpuree met hazelnoten | Salade met bimi, haricot verts en groene asperges
Dessert
Eton mess met chocolade en rood fruit
Wijnadvies: La Malaga, Tenuta La Meridiana | Montegrosso d’Asti, Piemonte, Noord Italië
“Voor de zoete wijn een uitstapje naar mijn favoriete Italiaanse importeur in Nederland van kleine, mooie wijnproducenten. Iets duurder in vergelijking met de andere wijnvoorstellen, maar zeer zeker de moeite waard! In de neus een zachte fruitige geur van bosaardbei. De smaak is verfrissend door de zachte mousse, rood fruit en zeer soepel om te drinken. Lijkt op Moscato d’Asti maar is dan een rode variant. Ideaal bij desserts met rood fruit waarbij de wijn niet te zwaar en alcoholisch moet zijn.”
Het Italiaanse Kerstmenu
Geen kerst zonder Italiaans kerstmenu in huize Francesca. We hebben onze grote favorieten verzameld en daar 1 groot genietmenu van gemaakt. Met de prachtige wijnadviezen van Randy erbij kan het kerstdiner niet meer stuk!
Amuse
Italiaanse vlag in een glaasje
Wijnadvies: Rive delle Chiesa | Prosecco Bianco
“Een zacht droge Prosecco, aangenaam frisse smaak met het fruit van rijpe appels en iets notig. Fijne bubbel waardoor het plezierig aperitieven is met de ‘Tricolore’-amuse.”
Voorgerecht
Vitello tonnato
Wijnadvies: Rocca Pinot Grigio Blush Rosé
“Italiaanse traditie ten top, een rosé bij heerlijke vitello tonnato. Een friszachte bleke zalmroze rosé wijn met verleidelijk fruit. De mooie kleur komt mede door het schilletje van de druif wat op natuurlijke wijze verwerkt wordt.”
Tussengerecht
Pappardelle met truffel
Wijnadvies: Rosso Passo Veneto
“Een complexe en sappige rode wijn met een rijke structuur. Veel donker fruit-aroma’s en ook wat aards over zich. De beste serveertemperatuur ligt rond de 16 graden met de pasta en truffel (zet de wijn ten tijde van het serveren van het voorgerecht geopend in de koelkast bijvoorbeeld). Doorschenken bij het hoofdgerecht, de wijn is nu meer op temperatuur en laat meer van zijn kracht proeven voor bij het mooie rund.”
Hoofdgerecht
Rund uit de oven met rode wijn jus
Wijnadvies: zie tussengerecht
“Doorschenken bij het hoofdgerecht, de wijn is nu beter op temperatuur en laat meer van zijn kracht proeven voor bij het mooie rund. Sterk staaltje sexy wijn net ten oosten van het Gardameer.”
Mogelijke bijgerechten
Italiaanse gebakken aardappelen | Pompoenpuree met geroosterde knoflook | Salade met radicchio
Dessert
Dessert van rijst, amarene kersen en cantuccini koekjes
Wijnadvies: “De keuze voor de zoete wijn bij dit goddelijke dessert kon niet gemaakt worden, alsof je een favoriet moet kiezen tussen je kinderen, dat doe je niet, haha. Vandaar de ex aequo eindstand tussen deze Piemontese heerlijkheden.”
– Il Falchetto | Brachetto d’Acqui 2013: “Je proeft heel duidelijk frambozen en kersen, wat de wijn tot een aparte ervaring maakt. En het goede nieuws is dat het alcoholpercentage erg laag is: slechts 6%, fris zoet doordat de wijn lekker tintelend is.”
– La Malaga, Tenuta La Meridiana / Montegrosso d’Asti: “In de neus een zachte fruitige geur van bosaardbei. De smaak is verfrissend door de zachte mousse, rood fruit en zeer soepel om te drinken door het lage alcohol percentage.”
Het Makkelijke Kerstmenu
Natuurlijk mag het makkelijke kerstmenu niet ontbreken in dit lijstje. Want ook met weinig inspanning kun je een heerlijk kerstmenu op tafel toveren. Dat laten we zien met dit 4-gangen kerstmenu.
Amuse
2 makkelijke kerstamuses: champigon-rosbief | dadel-geitenkaas
Wijnadvies: zie voorgerecht
Voorgerecht
Geroosterde knoflooksoep
Wijnadvies: Patriarche Père & Fils Chardonnay
“Het is Bourgondisch genieten met deze weelderige Chardonnay met tonen van vers exotisch fruit, perzik, meloen, boter en noten.”
Hoofdgerecht
Cajun kip gevuld met Boursin en paprika
Wijnadvies: Pasquier Desvignes Côtes du Rhône Villages
“In de neus, rood fruit, aardbeien, bramen, bessen en kruiden. Kruiden met kruiden matchen, een spel tussen de specerijen Op bord en in het glas. Een ronde, warme wijn met typische kruidige noten.”
(De Chardonnay matcht ook prima bij het kip gerecht als je die wilt door drinken)
Mogelijke bijgerechten
Geroosterde wortelen | Zelfgemaakte patat | Cranberry compote
Dessert
Clafoutis met in Licor 43 gemarineerde abrikozen
Wijnadvies: Louis Eschenauer Sauternes
“Een zoete wijn met aroma’s van gekristalliseerde mandarijn, abrikozenjam en citrusfruit. De wijn heeft een complexe neus van witte bloemen, abrikoos en honing.”
Het Culinaire Kerstmenu
Het laatste menu van deze week is gelijk het meest uitgebreide. Het Culinaire Kerstmenu bevat verfijnde gerechten voor de echte kookliefhebber. Hier sta je even voor in de keuken, maar dan heb je ook wat!
Amuse
Pistachekoekje met lamsvlees, munt en granaatappel
Wijnadvies: Rive della Chiesa Prosecco Rosé
“Een zachte frisse mousse, met in de afdronk een minimaal zoetje. Evenwichtig in smaak met een lichte body, verfrissend met lichte fruitaroma’s.”
Voorgerecht
Coquilles gemarineerd in citrus met venkel en grapefruit
Wijnadvies: Plage du Sud Blanc
“Opgewekt van geur en smaak; een kraakfrisse witte wijn uit het Franse Zuiden met Colombard, Gros Mangseng en Sauvignon Blanc druiven.”
Soep
Pompoen aardappelsoep met truffel
Wijnadvies: Aldeya Blanco
“Ronde complexiteiten van de macabeo druif. Neus van wit fruit en florale tonen. De smaak is delicaat, subtiel en licht met een aangenaam florale sensatie en volle kruidigheid. De subtiele zuren zorgen voor een goede balans.”
Hoofdgerecht
Schol met gamba’s, cherry tomaten en venkel
Wijnadvies: Finca La Linda Chardonnay Unoaked
“Krachtige Argentijnse Chardonnay. Tropisch fruit als mango, maar ook rijp wit fruit. Vol wat nodig is bij Schol en gamba, maar mooi zuurtje in de afdronk wat de tomaatjes en venkel kunnen gebruiken. Power, zonder houtrijping, ook eens fijn…”
Dessert
Ananas sorbetijs met citroen-selderijpesto
Wijnadvies: Domaine Bellegarde Jurancon Moelleux
“De zoete Bellegarde (in het Frans: moelleux) wordt gemaakt van twee rassen. De gros manseng, zonder houtrijping, draagt bij aan de typische frisse smaakstructuur van Jurançon. De petit manseng rijpt enkele maanden op kleine eikenhouten fusten en geeft de wijn de zoete smaak. Het resultaat na de assemblage is een prachtige witte Jurançon, minder zoet dan klassieke dessertwijnen met een frisse zoetigheid wat neigt naar een ananas zoetje in het glas.”
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!