Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Diederik.
“Ik wilde graag de FormuleKip voor Canada maken want ik hou van heerlijke sweet & sticky chicken wings. En één ding is natuurlijk typisch Canadees: maple syrup!
Dit zoete goedje wordt ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd en wordt gemaakt van het sap van de esdoorn (duh..). Canada maakt maar liefst 85% van alle maple syrup in de wereld en het blad van de suikeresdoorn staat zelfs centraal op de nationale vlag. Okay. Genoeg aardrijkskunde, we gaan lekker kippies maken!
Ik heb wel 5 versies gemaakt om het recept te perfectioneren (de kids en de buren vonden het niet erg om ze te testen) en dit is ‘m geworden. Maar je kunt daarbinnen ook nog zelf variëren, ze zullen sowieso lekker worden!”
FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!
Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en jullie mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore (die een week later is) testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Ze hebben zelfs next day delivery. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
Voor de rub en marinade:
- 1 el rietsuiker
- 1 el mild paprikapoeder, pittig mag ook voor de liefhebbers
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 1 tl zout
- 1 tl rozemarijn
- 1 kg kippenvleugels
Voor de lak:
- 60 ml bakboter
- 60 ml sriracha
- 125 ml maple syrup
- sap van een halve limoen
- beetje zwarte peper
- scheutje tabasco, hou je van beetje pit, doe dan ongeveer een theelepeltje
Ook nodig
- barbecue
- blokje (chunk) rookhout, het liefst esdoornhout, want past goed in het thema. Maar appel- of kersenhout kan ook!
Aan de slag!
- Stal al je ingrediënten mooi uit op het aanrecht en maak een foto voor Insta en gebruik hashtag #formulekip ;-).
- Mix alle ingrediënten voor de rub nu goed door elkaar.
- Dep de kip droog met keukenrol en bestrooi de kip met de rub. Zorg dat de kip overal mooi bedekt is, alsof je een schilderij maakt!
- Laat de kip 2 – 4 uur onafgedekt in de koelkast staan zodat de kruiden lekker kunnen intrekken (en het velletje wat kan uitdrogen).
- Richt je BBQ in op indirect grillen. Als je een kamado hebt kan dit, afhankelijk van je merk, met de convEGGtor of deflector. Op een kogelbarbecue zoals een Weber bedek je slechts één helft met kolen. Misschien heb je zelfs wel een rotisserie met een grill basket (zie notities voor meer info) in huis? Dat is ook fantastisch en dat hoeft dan niet indirect. Wat je ook gaat doen, we willen de temperatuur in ieder geval rond de 140 graden hebben.
- Als je de juiste temperatuur hebt bereikt doe je een blokje (chunk) rookhout in het vuur, en laat je de wings 20 minuten op het indirecte deel lekker garen.
- Wij gaan nu de lak maken! Gooi alle ingrediënten van de lak in een pannetje, en zet deze op het vuur. Laat inkoken tot de saus wat stroperig wordt. Bij mij duurde dat zo’n 10 minuten met regelmatig roeren.
- Nadat de kip 20 minuten gegaard is haal je de wings van de barbecue en doe je ze in een grote kom. Giet de saus er overheen (bewaar nog een bodempje zodat je straks nog wat kan kwasten) en mix goed zodat alle kip goed bedekt is. Laat ze vervolgens weer 10 minuten indirect verder garen op de BBQ en draai halverwege even om.
- Nu gaan we ze nog even een krokantje geven! Haal de kip weer even van de BBQ (hoeft niet afgedekt) en stook de BBQ op naar 180 – 200 graden. Leg de kip vervolgens op het directe deel van de BBQ (boven de kolen dus) en grill ze een paar minuten per kant. De saus zal misschien wat zwart worden (dat is de suiker die verbrandt) en dat is een beetje niet erg, maar hou het wel in de gaten! Je mag de wings in deze fase ook nog wat inkwasten met het restant van de saus als je lekker bezig wilt blijven, aangezien je ze toch goed in de gaten houdt.
- Doe de Smoked Maple BBQ Wings in een schaal, deel ze nog een keer met #formulekip en enjoy the race!
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de Grand Prix.
- Benieuwd naar de rotisserie met grill basket? Hier vind je meer info.
- Bereiding marinade: 15 minuten voor het maken van de rub, 2 – 4 uur voor het marineren
- Bereiding lak: 15 minuten
- Barbecueën: 45 minuten (waarvan 15 minuten actief)
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Diederik, Fotografie: Diederik & Francesca