Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van āde mannenā, geĆÆnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Shaiff.
We zijn alweer toe aan de 10e Formule 1 race van dit seizoen. Deze keer in Silverstone, Groot-Brittanniƫ. Dus ik ging aan de slag om te bedenken welke lekkere combinatie met BBQ kip ik voor jullie wilde gaan maken voor deze race.
Een typisch Brits gerecht is Fish & Chips dat bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met vrij dikke frieten. Het is vrijwel overal te koop in Groot-Brittanniƫ en ik vond het een mooi uitgangspunt voor mijn eigen variatie, namelijk Chicken & Chips met Salt & Vinegar chicken wings, frieten en zelfgemaakte tartaarsaus!
Omdat dit de 10e race is krijgen jullie van mij nog een extra recept erbij. Want bij de Chicken & Chips hoort natuurlijk ook een lekker sausje. En daarnaast heb ik ook nog een extra marinade voor jullie die helemaal onderaan staat in de notities. Ik was namelijk begonnen met een marinade op basis van Salt & Vinegar. Maar omdat in Groot-BrittanniĆ« ook de Indiase keuken erg populair is heb ik ook geĆ«xperimenteerd met een āIndian Styleā marinade. En die was toch lekker! Dus voor de race in Silverstone krijgen jullie 2 variaties van de BBQ-kip die allebei goed samengaan met de frieten en tartaarsaus. Geniet ervan.
FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!
Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueƫn met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediƫnten
Voor de marinade:
- 1 kg kipborrelhapjes of kippenvleugels
- 100 ml natuurazijn
- 50 ml appelciderazijn
- 1 el zout
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1/4 tl cayennepeper
Voor de tartaarsaus:
- 200 gr mayonaise, liefst Belgische, want die heeft een zuurtje
- 1 tl dijonmosterd
- 40 gr cornichons/augurk, fijngehakt
- 1 el kappertjes, fijngehakt
- 1 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 el bieslook, fijngehakt
- 1 tl sjalot, fijngehakt
- 1/2 tl zoet paprikapoeder
- citroensap
- zwarte peper
- zeezout
Voor de friet:
- 700 gr robuuste friet met schil, die van Celavita is lekker
- 1 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl gerookt paprikapoeder
Lekker voor erbij:
- ijsbergsla
- komkommer, in plakjes
Aan de slag!
- Leg de kipborrelhapjes in een diepe, platte schaal en dep ze droog.
- Meng alle ingrediĆ«nten van de marinade in een maatbeker of kom en klop goed door elkaar met een garde zodat het zout oplost. Schenk de helft over de kip heen en bewaar de andere helft afgedekt in de koelkast. Meng de marinade goed met de kip, dek de schaal af en zet 4 – 8 uur in de koelkast.
- Meng voor de tartaarsaus alle ingrediƫnten in een kom. Breng naar wens verder op smaak met citroensap, zwarte peper en zeezout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Richt een uurtje voordat de race begint de BBQ in op indirect grillen. Als je een kamado hebt kan dit, afhankelijk van je merk, met de convEGGtor of deflector. Op een kogelbarbecue zoals een Weber bedek je slechts Ć©Ć©n helft met kolen. Zorg dat de temperatuur rond de 160 graden zit.
- Leg de kipborrelhapjes op een rooster en breng ze in circa 20 – 30 minuten naar een kerntemperatuur van 68 graden. De marinade die je nog in de koelkast hebt staan, gebruik je om de kip 2 tot 3 keer mee in te kwasten.
- Zorg dat je in de tussentijd de frieten bereidt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij bereiden ze altijd in de Airfryer, zoān 20 – 22 minuten op 175 graden. Als ze klaar zijn, meng je ze in een kom met de platte peterselie, zout en het gerookte paprikapoeder.
- Als je nog iets groens erbij wilt is een salade van ijsbergsla, komkommer, appelciderazijn, olijfolie, peper en zout een lekkere optie. Die maak je op het laatste moment.
- Als de kip gaar is, haal je ze even van de BBQ (hoeft niet afgedekt) en stook je de BBQ op naar 180 – 200 graden. Leg de kip vervolgens op het directe deel van de BBQ (boven de kolen dus) en gril ze een paar minuten per kant. Hou ze in de gaten, zodat ze niet aanbranden. Lekker om en om grillen en daarna in een grote bak doen. Als je fleur de sel in huis hebt, kun je er nog een klein beetje overheen strooien.
- Serveer de BBQ-kip met de frieten en tartaarsaus. Betere Chicken & Chips ga je voor deze race niet vinden denk ik ;-). Alhoewel, de Indian-style marinade was wel een hele goede concurrent. Het recept daarvan vind je in de notities!
Notities
- Met dit recept maak je een hapje voor 4 personen voor tijdens de Grand Prix.
- Bereiding marinade: 10 minuten
- Marineren: 4 – 8 uur
- Bereiding tartaarsaus: 15 minuten
- Barbecueƫn + friet: 45 minuten (waarvan 15 minuten actief)
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geĆÆnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim (of net) op tijd voor de race ;-).
Recept: Shaiff, Fotografie: Shaiff & Francesca