Dit is nou echt een top recept voor het hele gezin in de zomer. Een voedzame pasta met broccoli-courgettesaus die helemaal niet gezond proeft, maar het wel is ;-). Met lekker veel broccoli en courgette erin, op smaak gebracht met Italiaanse kruiden en citroen en afgetopt met pangrattato. Wat ook wel de armeluis Parmezaan wordt genoemd. Je maakt het van oud brood wat je fijnmaalt en opbakt met olijfolie, zout en knoflook. Het wordt daardoor heerlijk knapperig en geeft een lekkere crunch aan je gerecht.
Ingrediënten
- 400 gr volkoren (mini) penne pasta
- zout
- 1 stronk broccoli
- 1 mini ciabatta (reeds afgebakken), maar ook oud stokbrood of ander oud brood werkt hiervoor goed
- olijfolie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 15 gr platte peterselie, fijngehakt
- 2 rode uien, gesnipperd
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- 1 courgette, in blokjes
- 1 citroen
- zwarte peper
Aan de slag!
- Kook de volkoren penne in 9 minuten (zie exacte bereidingstijd op de verpakking) beetgaar in gezouten kokend water. Giet daarna af in een vergiet, maar bewaar 500 ml van het kookvocht.
- Snijd roosjes van de stronk broccoli. Schil de stronk en snijd deze daarna in stukjes. Kook 5 minuten voor in kokend water en giet af.
- Tip: Je kunt ook een stoommandje op de kookpan van de pasta zetten. Zo stoom je de broccoli in 10 – 12 minuten perfect gaar.
- Maal ondertussen de ciabatta in de keukenmachine tot fijne broodkruimels. Verhit een koekenpan en schenk er een scheut olijfolie in. Fruit de helft van de knoflook met een goede snuf zout in de olie terwijl die opwarmt. Roer daarna de broodkruimels erdoor met nog een extra scheut olijfolie. Bak dit circa 10 minuten op middellaag vuur tot de broodkruimels krokant en goudbruin zijn. Roer regelmatig en zet het vuur lager als het te hard gaat. Roer op het laatst de helft van de fijngehakte peterselie erdoor en schep de pangrattato daarna over in een bakje.
- Zet de kookpan van de pasta weer op het vuur en schenk er een royale scheut olijfolie in. Fruit op middellaag vuur de gesnipperde rode ui en andere helft van de knoflook met een snuf zout en de Italiaanse kruiden voor 5 minuten. Roer regelmatig.
- Voeg na 5 minuten de gekookte broccoli en blokjes courgette toe aan het ui-knoflookmengsel en roerbak tot de courgette zacht wordt. Schenk 250 ml van het kookvocht erbij, verwarm en roer de andere helft van de fijngehakte peterselie erdoor. Pureer daarna tot een gladde saus met een staafmixer of gebruik een keukenmachine of blender.
- Meng de gekookte penne door de broccoli-courgettesaus en verwarm. Voeg naar wens nog extra kookvocht toe om de saus smeuïger te maken en breng verder op smaak met citroensap, zwarte peper en/of zout.
- Serveer de pasta met een royale hoeveelheid van de pangrattato.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious