Dit Formule 1-seizoen krijgen jullie voor iedere race een barbecue kiprecept van ‘de mannen’, geïnspireerd op de eetcultuur van het land waar wordt gereden, oftewel: FormuleKip. Vandaag geef ik het woord aan Tim!
“Toen ik mij inschreef voor het recept van de Grand Prix van België had ik meteen ideeën over een variant van de ‘chicken and waffles’ gecombineerd met de Luikse wafels met kersen. Ik herinner mij nog steeds de wafels van vroeger die mijn tante maakte met kersen uit haar eigen tuin. Het begin van het recept was geboren.
Mijn idee was om de herinneringen van vroeger samen te brengen met wat we nu voorhanden hebben en veel gebruiken in onze eigen keuken. Nu heb ik een heerlijke vrouw die enorm kan genieten van een broodje met smashed avocado, dus dat was in ieder geval een goede combi voor de BBQ kip met wafels. Voor de wafels gebruik ik trouwens gewoon een zoete wafel uit de supermarkt. Want helaas geen tijd en geen wafelijzer in huis om die zelf te maken ;-). Voor de pulled chicken gebruik ik kippenbouillon van de Kleine Soepfabriek, want die is top. Voor de tasting heb ik heb ik destijds verse kersen gebruikt, omdat we midden in het seizoen zaten. Maar nu kun je ook prima diepvrieskersen gebruiken die wel een klein beetje extra suiker nodig hebben, omdat ze wat zuurder uitvallen. Dit recept kun je perfect van tevoren maken, omdat zowel de kip als de kersensaus een paar dagen houdbaar zijn. Geniet van mijn BBQ kip met wafels én van de herstart van het F1 seizoen!’
FormuleKip meet & greet – Zet vast in je agenda!
Op zaterdag 24 september organiseren we een FormuleKip meet & greet bij Beef Exclusief in Zevenhuizen. Van 16.00 – 18.00 uur hebben we rokende barbecues, kip tastings en een DJ. Alle mannen van FormuleKip, en hun assistente Francesca, zijn aanwezig en de aanwezigen mogen ook vast de kip voor de Grand Prix van Singapore testen. Entree en de tastings zijn gratis, alleen voor de drankjes vragen we een vergoeding. Wil je hierbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar info@francescakookt.nl en geef aan met hoeveel deelnemers je wilt komen. We delen het vervolgens netjes in, in verband met de beschikbare ruimte. Tot dan!
Duurzame kip van Jager & Boer
We vinden het belangrijk dat we voor FormuleKip barbecueën met duurzame kip. Daarvoor kwamen we uiteindelijk bij Jager & Boer uit. Ze werken vrijwel alleen met eigen jagers en boeren in Nederland. Zo is de kip in hun assortiment van bio Polderhoen of het Gildehoen.
Je kunt via hun site bestellen, het vlees komt direct van de bron en ze leveren gekoeld in Nederland met Trunkers. Hier vind je het totale kipassortiment.
Ingrediënten
- 1 kg diepvrieskersen
- 1 el suiker, als je diepvrieskersen gebruikt
- 1 kg kipfilet, hele filets
- 1 pot (400 ml) kippenbouillon van De Kleinste Soepfabriek
- 2 rode pepers
- 1 zakje Santa Maria Guacamole dip
- 3 rijpe avocado’s
- 100 gr zure room
- zwarte peper
- plantaardige olie
- sambal (badjak)
- 8 wafels (gewoon de zoete wafels uit de supermarkt, als je er zin in hebt mag je ze van mij ook zelf maken)
- 2 stengels lente-ui, in ringetjes
Ook nodig
- barbecue
- vuurvaste (gietijzeren) pan met deksel
Aan de slag!
- Meng de kersen met 1 el water en de suiker (als je diepvries) gebruikt in een pan. Laat ze in circa 20 minuten inkoken op laag vuur. Als je verse kersen gebruikt, zeef je na 15 minuten de pitten eruit en dan zet je het pannetje nog even terug op het vuur om verder in te dikken.
- Tip: Dit kun je uiteraard ook op de barbecue inkoken.
- Voordat je de pulled chicken gaat maken, stook je de barbecue op. De keteltemperatuur mag rond de 160/170 graden liggen.
- Meng de kipfilets in een vuurvaste pan met de kippenbouillon en voeg extra water toe tot de filets helemaal onder staan. Leg de pepers ook in het vocht. Leg een deksel op de pan en plaats deze op de barbecue. Kook de kipfilets in 20 – 25 minuten volledig gaar en zacht. Haal de kipfilets daarna uit het vocht, laat iets afkoelen en pluk in sliertjes. Dit kan met twee vorken of met je handen.
- Tip: Voor wie niets wil weggooien: de bouillon kun je een dag later nog gebruiken voor een soep of je laat ‘m inkoken en druppelt op het einde nog wat over de pulled chicken voordat je de wafels serveert.
- Voor de smashed avocado gebruik ik de guacamole dipmix. Prak de rijpe avocado’s en meng met de mix en zure room. Breng naar wens verder op smaak met peper (geen zout).
- Vlak voor het serveren bak ik de pulled chicken op in een pan met de kersensaus en een beetje sambal voor de pit. Idealiter bak je dit (uiteraard) op de barbecue in een gietijzeren pan. Let daarbij wel goed op dat de kip niet te snel aanbakt door de suiker in de saus. Meng voor het aanbakken de pulled chicken in een pan met een scheutje olie en voeg de kersensaus toe en sambal (badjak bijvoorbeeld) naar smaak. Bak lekker op en houd daarna warm.
- De wafels warm je op het rooster van de barbecue op voor een krokante bite. Even om en om en niet te lang, want kan snel gaan.
- Schep een laagje smashed avocado op de wafel, daarop een royale hoeveelheid van de pulled chicken en garneer met ringetjes lente-ui.
Notities
- Met dit recept maak je 8 wafels voor tijdens de race.
- Voorbereiding kersensaus: 20 minuten
- Voorbereiding pulled chicken: 20 – 25 minuten op de barbecue
- Bereiding: 20 minuten
De mannen van FormuleKip
Graag stel ik jullie voor aan de helden van dit verhaal, met van links naar rechts: Shaiff, Tim, Diederik, Tinus en Sander. Iedere race is iemand anders verantwoordelijk voor een kiprecept geïnspireerd op het land waar de race wordt gehouden. Ik typ het voor ze uit en zorg dat jullie het recept krijgen, meestal ruim op tijd voor de race ;-).
Recept: Tim, Fotografie: Francesca