Mij mag je in de zomer wakker maken voor gazpacho en ik kan het de hele dag door eten. Of drinken zelfs, want als je gazpacho in een glaasje schenkt is het ook heerlijk als tussendoortje.
Ik heb al meerdere gazpacho varianten gemaakt en deze is mijn favoriet. Een klassieke gazpacho met een kruidige groentetopping, een vleugje tabasco en zelfgemaakte, grove knoflookcroutons. Fluitje van een cent om te maken en zalig om te eten. Vandaag deel ik met jullie mijn recept! Goed om vooraf te weten is dat deze koude soep valt of staat bij de kwaliteit van de ingrediënten. En daarom geef ik jullie in de notities nog wat tips over de tomaten, appelciderazijn en olijfolie die ik hiervoor gebruik.
Ingrediënten
- 750 gr san marzano/roma tomaten
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 60 ml olijfolie extra vergine + extra
- 1 el appelciderazijn of rode wijnazijn
- tabasco
- zeezout of liever nog fleur de sel
- zwarte peper
- 10 honingtomaten
- 1 el fijngehakte koriander
- gerookte (knoflook)olie, maar uiteraard kan olijfolie extra vergine ook
- 1 klein stokbrood
- 1 – 2 tl fijngehakte knoflook
Ook nodig
- blender of keukenmachine
Aan de slag!
- Snijd de tomaten in grove stukken en verwijder terwijl je dit doet de witte/groene kern door dit stukje weg te snijden. Doe de stukken in een blender (of keukenmachine).
- Snijd een kwart van de komkommer en bewaar deze voor later. Driekwart van de komkommer schil je, snijd deze in grove stukken en voeg toe aan de blender. De paprika’s snijd je ook in grove stukken en die gaan er ook bij.
- Tip: Mocht je blender halverwege al te vol zitten, zet deze dan vast aan om een deel grof te pureren. Zo heb je weer meer ruimte om de rest toe te voegen.
- Halveer de ui en bewaar een helft voor later. De andere helft hak je grof samen met het teentje knoflook. Voeg ook dit toe aan de blender.
- Zet nu de blender aan en pureer de soep helemaal fijn en romig.
- Tip: Ik heb een zeer krachtige blender waardoor het niet nodig is om de velletjes van de tomaten te verwijderen, daar blijft namelijk niets van over. Maar als je blender (of keukenmachine) minder krachtig is dan kunnen ze wel achterblijven. Haal de gazpacho dan even door een fijnmazige zeef om dit op te lossen.
- Voeg de 60 ml olijfolie extra vergine, appelciderazijn en tabasco, naar smaak, toe. Ik schud altijd een keer of 5 met het flesje en dan vind ik het lekker. Maar begin met 2 druppels en proef later eerst een keer. Je kunt altijd nog meer toevoegen, zelfs aan tafel nog. Voeg ook zout toe, ik ga voor 1 tl maar doe dit naar smaak. Als laatste wat zwarte peper, een draai of 4 aan de molen.
- Zet nu de blender nog een keer aan en laat nog even draaien. Proef daarna en bepaal of je nog tabasco, zout of peper wilt toevoegen. Schenk daarna de gazpacho over in een afsluitbare schaal en zet minimaal 4 uur, maar liever een nachtje in de koelkast zodat de soep door en door koud kan worden.
- Voor de groentetopping snijd ik de honingtomaten en overgebleven kwart komkommer in kleine stukjes. De overgebleven halve ui snipper ik (bij mij was dit een flinke eetlepel). Meng dit alles met de koriander in een kom en breng op smaak met zout, peper en een scheutje gerookte olijfolie. Dek de kom af en zet in de koelkast tot gebruik.
- Voor de knoflookcroutons snijd ik het kleine stokbrood in grove stukken. Meng 3 eetlepels olijfolie met de fijngehakte knoflook, naar smaak, en een royale snuf zout in een kommetje. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de stukjes brood op. Verdeel het oliemengsel erover en hussel goed door met je handen. Verdeel ze gelijkmatig over het bakpapier en bak circa 15 minuten in de oven op 180 graden. Laat daarna afkoelen en bewaar de croutons in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
- Voor het serveren schenk je de gazpacho in glazen, kommetjes of een mooi diep bord. Garneer naar inzicht met de groentetopping, wat druppeltjes (gerookte) olijfolie, de knoflookcroutons en wat blaadjes koriander als je die nog hebt. Nog een vleugje gemalen zwarte peper erover en serveren maar. Geniet van deze heerlijke gazpacho!
Notities
- Met dit recept maak je een koude soep voor 4 – 8 personen, afhankelijk van de grootte van de glazen of kommetjes die je gebruikt.
- Je kunt het eten (of drinken) als lunch, als voorgerecht serveren of als amuse in een klein glaasje of kommetje.
- Deze soep valt of staat bij de kwaliteit van je ingrediënten. Daarom haal ik het liefste verse san marzano tomaten bij de groenteboer of ik kies de allerbeste tomaten van de groente afdeling. Zoals de PLUS Smaakselectie tomaten of de Joyn trostomaten.
- De allerlekkerste appelciderazijn is deze en mijn favoriete gerookte olijfolie bestel ik altijd hier. Last but not least: de fleur de sel uit de camargue is mijn lievelings.
- Bereiding: 25 minuten + Koelen: 8 uur
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious