Altijd lekker zo’n zoetzure wokschotel met veel verse, knapperige groenten voor doordeweeks. Wij eten ‘m vaak met kip, maar je kunt ‘m ook heel goed vegetarisch maken en daarvoor ga ik vandaag het recept met jullie delen!
Wanneer wij geen vlees, vis of gevogelte eten zoek ik naar andere eiwitbronnen ter vervanging, maar dan wel graag zo puur mogelijk. Een van mijn favoriete ingrediënten daarvoor is paneer. Jullie kunnen daarvoor al een aantal recepten vinden op mijn blog en ik heb goed nieuws, want sinds kort kun je de paneer van Apetina gewoon weer bestellen of in de meeste kaasschappen van je supermarkt (Jumbo, Picnic… en hopelijk komt PLUS daar snel bij ;-)) vinden en daar ben ik blij om. Paneer kun je natuurlijk ook bij de toko of Indiase supermarkt vinden.
Paneer, wat is dat ook alweer?
Allereerst, paneer heeft niets te maken met paneren. Wel is het een zeer jonge, witte kaas met neutrale smaak, of eigenlijk geen smaak wat ‘m ideaal maakt om te marineren en smaak van je gerecht op te nemen. De kookkaas wordt vooral veel gebruikt in Indiase gerechten als vleesvervanger, maar is ook goed te combineren met andere maaltijden. Paneer is steviger dan reguliere kaas en behoudt goed z’n vorm tijdens het koken (dus geen smeltende kazen) en je kunt ‘m zowel grillen, bakken, wokken als stoven.
Voor mij zijn voedingswaarden ook heel belangrijk, wat gelijk ook de reden is dat ik vrij weinig bewerkte vleesvervangers eet. Paneer daarentegen scoort wat mij betreft heel goed op alle vlakken die ik belangrijk vind. Per 100 gram bevat het 22 gram eiwit, minder dan 0,1 gram zout en 8 gram vet. Zeker het hoge aantal eiwitten en de lage hoeveelheid zout vind ik top.
Lekker mee koken dus, met deze paneer! Nou kun je er ongeveer iedere curry mee maken die je bedenkt. Maar ik vond het interessant om eens iets anders te maken en dat werd deze zoetzure wokschotel met paneer, paprika, broccoli en rijst. Hartstikke makkelijk om te maken en lekker voor het hele gezin.
Ingrediënten
- 3 el maizena
- 100 ml koud water
- 1 klein blikje (227 gr) ananasstukjes op sap, uitgelekt en sap bewaard
- 100 gr ketchup
- 2 el sojasaus
- 2 el rijstazijn
- 1 pakje (225 gr) paneer
- zout
- plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
- 3 stengels lente-ui, 2 stengels fijngehakt en 1 stengel in dunne ringetjes
- 1 duim gember, fijngehakt
- 2 paprika’s in verschillende kleuren, in grove stukken
- 1 flinke ui, in grove stukken
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- zwarte peper
- optioneel: handje rauwe cashewnoten
- serveer erbij: 400 gr gestoomde of gekookte broccoli (zie tip in de notities) en witte rijst
Aan de slag!
- Klop 1 eetlepel maizena door het koude water en klop daarna het uitgelekte ananassap, de ketchup, sojasaus en rijstazijn erdoor. Zet apart voor later.
- Haal de paneer uit de verpakking en dep droog met keukenpapier. Snijd de paneer daarna in kleine blokjes.
- Leg de blokjes in een vergiet en strooi er een snuf zout en 2 eetlepels maizena over. Hussel door elkaar en door het vergiet verdwijnt de overtollige maizena die je niet nodig hebt. Verhit daarna een wok of hapjespan op middelhoog vuur en schenk er een royale scheut olie in. Bak hierin de blokjes paneer rondom mooi goudbruin. Hussel ze regelmatig om en schep ze uit de pan op keukenpapier als ze mooi goudbruin en krokant zijn.
- Tip: Je kunt de blokjes paneer ook ongebakken verwerken in je gerecht. Stap 2 kun je dan overslaan.
- Zet het vuur iets lager en fruit de fijngehakte lente-ui en gember voor een paar minuten in de olie. Roer daarna de paprika, ui en knoflook erdoor, zet het vuur weer wat hoger en roerbak de groenten voor een paar minuten tot ze beetgaar zijn.
- Schenk de saus in de pan en roer de blokjes paneer en ananasstukjes erdoor. Zet het vuur wat lager en laat 5 minuten pruttelen. Breng daarna verder op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat sojasaus. Optioneel zou je ook nog een handje cashewnoten erdoor kunnen roeren, iets wat ik zelf de volgende dag nog deed bij een kliekje en dat was er zalig bij.
- Garneer de zoetzure wokschotel met je ringetjes lente-ui en serveer met de gestoomde broccoli en witte rijst.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Je kunt de paneer eerst krokant bakken volgens het recept, of je roert de blokjes paneer ongebakken door de saus. Beide is mogelijk.
- Terwijl de rijst kookt, gebruik ik de stoom die tijdens het koken vrijkomt om er groenten boven te stomen. In dit geval heb ik een stoommandje boven de pan gezet en daarin de roosjes gestoomd. Hoe kleiner je ze snijdt, hoe sneller ze garen. Daarna meng ik de beetgare broccoli met een scheutje sesamolie en wat zout.
- Bereiding: 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious