Ik ben dol op gevulde zoete aardappels en ik maak ze op alle mogelijke manieren. Een van mijn favoriete manieren was altijd tex mex-style, die ik ook op de barbecue maakte, maar daar is nu een nieuwe favoriet bij gekomen! Namelijk deze gevulde zoete aardappels met aubergine en kikkererwten.
De zoete aardappels worden eerst in de oven geroosterd samen met de kikkererwten en veel specerijen. Ondertussen worden de uien lekker lang gebakken en daar gaan blokjes aubergine bij. Uiteindelijk meng je dat weer met de romige puree van de geroosterde zoete aardappels en die combinatie is magisch lekker. De zoete aardappelschillen worden gevuld met dit mengsel en gegarneerd met granaatappelpitjes, de geroosterde kikkererwten en verse koriander. Maar platte peterselie mag ook, voor de korianderhaters ;-). Een zalig gerecht vol goede voedingsstoffen, veel smaak en ook nog eens volledig plantaardig.
Ingrediënten
- 1 blik (Ã 400 gr) kikkererwten
- 1 kg zoete aardappels
- bakolijfolie
- ras el hanout specerijen
- zout
- 2 uien, in dunne halve maantjes
- 1,5 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el tomatenpuree
- sap van ½ citroen, circa 2 el
- 1 aubergine, in kleine blokjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- zwarte peper
- 1 granaatappel, pitjes verwijderd (zie notities voor tip)
- handje verse koriander, fijngehakt (maar kun je ook weglaten of vervangen door platte peterselie)
Aan de slag!
- Giet het blik kikkererwten leeg in een vergiet, spoel na en laat uitlekken. Je kunt ze ook een beetje droogdeppen met keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Boen de schillen van de zoete aardappels schoon en dep ze droog. Halveer ze daarna met een scherp mes. Leg ze op het bakpapier samen met de kikkererwten.
- Meng 3 eetlepels bakolijfolie met 1 volle eetlepel ras el hanout en een flinke snuf zout in een kommetje. Verdeel dit daarna over de zoete aardappel en kikkererwten. Meng alles goed door elkaar met je handen en leg de zoete aardappels met de snijkanten naar beneden op het bakpapier. Verdeel de kikkererwten rondom de aardappels.
- Schuif het bakblik in de oven en bak circa 30 – 40 minuten tot de aardappels zacht zijn. Afhankelijk van hoe groot de aardappels waren, kan dit korter of langer duren. Prik om te testen een vork in de grootste zoete aardappel op het bakblik. Als deze er moeiteloos inglijdt, zijn ze allemaal gaar. Haal daarna het blik uit de oven en laat ietsje afkoelen. De zoete aardappels ga je straks leeg lepelen en de geroosterde kikkererwten bewaar je in een bakje.
- Bak ondertussen de uien circa 10 minuten op halflaag vuur in een scheut bakolijfolie met een snuf zout. Voeg ook de komijn en het gerookte paprikapoeder toe. Bak in de laatste minuut de tomatenpuree mee. Blus af met het sap van een halve citroen en blijf roeren tot het vocht is verdampt.
- Nu kunnen de blokjes aubergine en knoflook erbij. Schenk nog een royale scheut bakolijfolie erover (want aubergine zuigt veel op) en zet het vuur hoger. Bak nu de aubergine mooi bruin en zacht terwijl je regelmatig roert.
- Terwijl de uien aan het bakken zijn, kun je het vruchtvlees uit de zoete aardappels scheppen met 2 lepels. Als ze goed gaar zijn, gaat dit heel makkelijk. Houd de schillen intact en leg deze in een grote schaal. Deze ga je later weer vullen.
- Is de aubergine mooi gaar? Roer dan het vruchtvlees van de zoete aardappels erdoor en bak even mee. Proef daarna en breng naar wens nog verder op smaak met zwarte peper en/of zout.
- Vul de schillen helemaal met je vulling en garneer daarna royaal met geroosterde kikkererwten, granaatappelpitjes en fijngehakte koriander.
- Tip: Je gebruikt niet alle kikkererwten, granaatappelpitjes en koriander. Dus hier zijn wat no-wast tips ervoor. De geroosterde kikkererwten kun je de volgende dag perfect als hartige snack eten. De granaatappelpitjes kun je invriezen en later gebruiken bij je ontbijt met yoghurt of kwark. Of je gebruikt het weer eens als garnering. En de koriander die over is kun je fijnhakken en invriezen. Ideaal voor soepen, sauzen of ovenschotels.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Benieuwd wat je nog meer met ras el hanout kunt maken? Bekijk hier al mijn recepten ermee.
- De handigste manier om pitjes uit een granaatappel te krijgen? Ik masseer de granaatappel eerst zodat de schil goed loskomt en daarna halveer ik ‘m. Ik zet een bakje in de wasbak en daarop een vergiet. In het vergiet knijp ik ieder helft voorzichtig uit, zo komen de meeste pitjes makkelijk los en de rest haal ik er met mijn vingers uit. In het bakje wordt het zalige granaatappelsap opgevangen en dat kun je opdrinken.
- Bereiding: 50 minuten (incl. oven)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious