Halloumi is heerlijk om te bakken in de pan. Eenmaal goudbruin gebakken kun je de plakken perfect gebruiken voor een vegetarisch broodje. Maar alleen halloumi op een broodje is een beetje saai en daarom bedacht ik deze jalapeño-sjalotspread erbij. Voor iedereen die wel een beetje pit wil toevoegen aan zijn of haar broodje halloumi.
Meer recepten met halloumi vind je hier.
De jalapeño-peper is een relatief milde peper die veel wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken. De mooi, diepgroene peper vind je vaak in dunne plakjes terug in een gerecht. Maar voor deze spread bakte ik ‘m eerst met sjalot. Door af te blussen met appelciderazijn krijgt de smaak ook een lekker zoetje. Je bepaalt zelf hoe pittig je de spread maakt door meer of minder verse jalapeño toe te voegen tijdens het bakken. Je kunt aan het einde ook nog wat plakjes jalapeño extra op je broodje beleggen natuurlijk, aan jou de keuze!
Geniet van dit lekkere broodje halloumi.
Ingrediënten
- 4 afbakpistolets of andere lekkere harde broodjes
- 1 groene jalapeño peper, fijngehakt
- 1 sjalot, gesnipperd
- bakolijfolie
- zout
- appelciderazijn
- 2 el Griekse yoghurt
- zwarte peper
- gerookt zeezout of fleur de sel
- 1 blok (225 gr) halloumi
- handje verse bladspinazie
- 2 smakelijke (tros)tomaten
- 1 tl gedroogde oregano
Aan de slag!
- Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit een koekenpan en fruit de fijngehakte jalapeño en sjalot 5 minuten in een scheutje bakolijfolie met een snufje zout. Blus af met een scheutje appelciderzijn en laat dit helemaal verdampen. Schep over in een bakje en laat volledig afkoelen.
- Meng daarna in een hakmolentje met de Griekse yoghurt en maal helemaal fijn. Proef en voeg naar smaak nog wat zwarte peper en/of (gerookt) zeezout toe. Hou je van een grove structuur? Dan kun je het fijnmalen uiteraard overslaan.
- Tip: wees voorzichtig met het toevoegen van zout, want halloumi is van zichzelf ook vrij zoutig.
- Snijd het blok halloumi in 8 gelijke plakken en dep ze droog met keukenpapier.
- Verhit dezelfde koekenpan weer en voeg nog wat bakolijfolie toe. Bak de plakken halloumi hierin om en om tot ze mooi goudbruin zien en houd daarna warm op een bord met aluminiumfolie.
- Snijd de afgebakken pistolets open en besmeer de onderste helft licht met de jalapeño-sjalotspread. Leg daarop wat blaadjes spinazie en plakjes tomaat. Hierop komen 2 plakken van de gebakken halloumi en naar smaak nog wat lepeltjes van de spread. Strooi er als laatste nog wat gedroogde oregano over en daarna kun je lekker lunchen.
- Tip: voor de echte jalapeño-fans kun je nog wat flinterdunne verse plakjes jalapeño toevoegen. Of de jalapeño plakjes uit pot van Santa Maria, die vind ik zelf ook altijd heel lekker.
Notities
- Met dit recept maak je 4 broodjes halloumi.
- Bereiding: 20 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: Deedylicious